Chique schaaltjes van klei

Chique schaaltjes van klei

Chique schaaltjes van klei

Zie je bovenstaande foto? Kan die niet nét in een tijdschrift? Nu niet om onze eigen fotoskills te becomplimenteren, maar wél omwille van de stijlvolle schaaltjes die je op de foto ziet. Ze zijn niet alleen stuk voor stuk uniek, maar ook heel gemakkelijk zelf te maken. En je bergt er kleinigheden, zoals je juwelen, heel leuk in op. (Of stalt ze uit, in fact.)

Chique schaaltjes van klei

Je hebt maar een paar dingen nodig:

 • klei, het liefste stone look klei die aan de lucht droogt, die vind je bij Action (tip!)
 • gouden verf, mag speciaal voor steen/porselein/klei zijn maar op zich maakt het niet zoveel uit, zolang ze maar goed dekt én droogt
 • koperkleurige verf, het liefste reliëfverf zoals deze van Amsterdam (zo fijn!)
 • een fijn penseel

Verder heb je ook nog allerlei potjes/schaaltjes nodig.

Chique schaaltjes van klei

Neem een klein handjevol klei en kneed het tot het wat meer soepel is geworden. Druk plat, rol uit, kneed weer bij elkaar etc. Je kent het wel! Daarna maak je een bolletje van de klei, dat je met je handpalm of vuist platdrukt en opensmeert. Net zolang tot je een mooi, plat ‘vel’ hebt. Je kan ook bijvoorbeeld een deegroller gebruiken, maar dat geeft een wat minder handmade effect!

Chique schaaltjes van klei

Daarna plaats je dat lapje bovenop de onderkant van (bij voorkeur) een glazen schaaltje. Druk eerst in het midden aan en werk zo naar buiten toe tot de klei mooi om het schaaltje aansluit. Eventuele scheurtjes kan je dichten door er een beetje water op te doen, en de klei dan aan te drukken.

Chique schaaltjes van klei

Met behulp van een mes kan je vervolgens de ‘lap’ klei afsnijden zodat je schaaltje een min of meer gelijke hoogte heeft overal. Wij vinden wel dat het niet té netjes en strak moet, het mag er wel een beetje ‘kunstig’ en handgemaakt uitzien. Anders kan je de schaaltjes net zo goed in de winkel kopen, waar er 1000 dezelfde exemplaren staan ;-).

Chique schaaltjes van klei

Herhaal dit in verschillende maten zodat je allemaal leuke bij elkaar passende schaaltjes hebt. Wie weet kan je ze later zelfs ín elkaar stapelen en zo als cadeautje verpakken! Laat de klei nu aan de lucht drogen voor een 5- à 6-tal uren. Daarna zal je merken dat de buitenkant in ieder geval al vrij droog en hard aanvoelt.

Chique schaaltjes van klei

Dan haal je de schaaltjes van de schaaltjes af (snap je ‘m nog?!). Dat omdat de binnenkant anders nooit goed gaat uitharden. Doe het voorzichtig, normaal geeft je klei nog prima mee zonder te scheuren of breken. En nu laat je de schaaltjes wéér drogen, het liefste een hele dag/nacht.

Chique schaaltjes van klei

Eens ze compleet zijn uitgehard, kan je ze gaan decoreren. Met behulp van gouden verf en een fijn penseel, kleurden wij de randjes (een beetje nonchalant) in. De combinatie grijs – goud is ZO mooi! En het zet het handgemaakte van de schaaltjes extra in die verf, heerlijk die oneven randjes en stukjes.

Chique schaaltjes van klei

Met de koperkleurige reliëfverf kan je hele leuke extra details toevoegen aan je schaaltje. Wij probeerden verschillende prints uit. Zoals bovenstaande …

Chique schaaltjes van klei

… en deze! Dankzij de fijne tip hoef je de verf niet eens met een penseel aan te brengen. En het reliëfeffect is héél leuk. Ook de verf laat je uiteraard volledig drogen en uitharden. Een leuk klusje voor tussendoor, dus!

Chique schaaltjes van klei

En eens alles hard en droog is … kan je trots kijken naar wat je hebt gemaakt! Hoé leuk zien deze schaaltjes eruit? Echt heerlijk kunstig en handgemaakt en de kleurencombinatie is ook al zo chique. Sowieso doet het stone look effect van de klei onwijs veel voor de uitstraling.

Chique schaaltjes van klei

Tijd om de schaaltjes op te vullen! Met je mooiste sieraden: in de kleine schaaltjes ringen en oorringen, in de grotere armbanden of horloges. Wie weet maak je zelfs zo’n grote schalen dat je er (statement)kettingen in kwijt kan! Alles is mogelijk, want je maakt deze schaaltjes volledig zoals jij ze wil :-).

Chique schaaltjes van klei Chique schaaltjes van klei Chique schaaltjes van klei

Ik heb mijn favoriete juwelen (veel dingen trouwens uit deze shoplog!) uitgestald op de schaaltjes en die op m’n make-uptafel gezet. Daar komen ze extra tot hun recht en ik heb door ze uit te stallen ook veel meer de neiging ze aan te doen. Wie weet maken we nog wel meer schaaltjes in de toekomst, want we hebben nog genoeg kleine ‘prulletjes’ die een plekje kunnen gebruiken. Wat vind jij ervan? Let us know!

25 Comments

 1. Anna

  Zo handig dat je dit gewoon bij de Action koopt, klei! Bedankt voor de tip :). En wat ziet het er mooi uit <3. Heel leuk bedacht! Hihi, kan inderdaad zo in een tijdschrift!

 2. Elisa

  Moooi! Ik raak mijn juwelen altijd kwijt omdat ik ze nergens deftig kan opbergen dus het wordt maar eens tijd dat ik mij aan deze DIY waag :D ziet er ook nog eens supereasy uit, nice!

 3. Katrien

  Super leuk! En heel mooi! Al van toen ik klein was, wil ik graag pottenbakken, maar tot nu toe is het er nog niet ven gekomen om het te leren. Maar op deze eenvoudige manier kan ik al eens kennismaken met klei en ermee werken. Ik hou er ook van mijn juweeltjes te etaleren en niet weg te stppen in een doosje waar je nooit alles terugvindt ;-). Leuke tip!!

Geef een antwoord