Inbetween gordijnen Veneta

De afwerkingsfase van je huis: mijn tips

Op het moment dat ik deze post schrijf, zijn we zo goed als ‘klaar’ met onze verbouwing en dan meer specifiek de ruwbouw, schrijnwerken en technieken. Ook de vloeren werden al geplaatst en we hebben een functionele keuken en badkamer. Meer moet dat niet zijn om te verhuizen! Maar uiteraard is je huis nog niet af: het leuke werk begint nu pas ;-) Ik geef je graag enkele zaken om over na te denken – en ja, dat mag al van bij het begin van het proces, wanneer je nog een eerste plan moet maken, des te liever zelfs! – betreffende de afwerking van je woning. 

Welke meubelen ga je kiezen?

Zelf hebben we zowat ons hele hebben en houden in de verbouwing gestoken, dus vooraleer er nieuwe meubelen komen, moeten we eerst weer even flink gaan sparen. Dat wil zeggen dat de meubelen van onze vorige huisjes mee gaan en achteraf gezien had ik dat misschien liever anders gezien. De stijl van ons huis is nu 100% ons ding – maar de meubelen passen er niet echt bij want die hadden een heel andere vibe. Denk dus op voorhand na over welke key pieces je huis echt zouden maken en houd eventueel een potje opzij om daar toch in te investeren. Je kan dan geleidelijk aan ook andere, kleinere zaken gaan vervangen, maar zelf had ik toch graag meteen een passende eetkamertafel gehad, om maar een voorbeeld te noemen.

Let the light in!

Verlichting is ZO belangrijk in je woning! Ook dit is echt zoiets wat je gemakkelijk onderschat, want mooie armaturen en degelijke verlichting is DUUR! Ik denk echt dat we het laatste peertje in ons huis pas over heel wat jaren zullen vervangen, haha, maar gelukkig hebben we wel veel inbouwspots voorzien en die zijn wel al finaal. Iets met de kleine gelukjes koesteren ;-) Maar serieus, net als dat je best een potje voorziet voor je meubelen, kan je ook best nadenken waar verlichting echt cruciaal is voor de sfeer / uitstraling van je huis en misschien toch al een paar mooie stuks verzamelen

Denk aan functionele raambekleding

Gordijnen en raambekleding in het algemeen kunnen heel wat sfeer geven, maar ze zijn ook gewoon enorm functioneel. Zo hebben wij heel veel glas in ons huis en voelt het zonder raambekleding best ‘naakt’ – zeker ‘s avonds kan je echt flink binnenkijken. Denk dus na over of je screens wil, of gordijnen, of rolluiken, of rolgordijnen, of jaloezieën, of gewoon alles bij elkaar en voorzie ook al de nodige aansluitingen/plaats hiervoor op je plan. Zo hebben wij in de keuken bijvoorbeeld een inbouwkast maar ernaast nog een gleuf voorzien waar we de gordijnen in zullen kunnen schuiven. Raambekleding is trouwens niet alleen interessant qua privacy, maar ook omdat het de felle zon wat kan filteren en de temperatuur ook wat helpt te reguleren. Zelf kijk ik er al enorm naar uit om mooie, elegante linnen gordijnen op te hangen!

Vergeet je lichtkoepels niet

Wij hebben een uitbouw met plat dak en dat betekent ook dat er een paar lichtkoepels in zitten. Dat vind ik ZO fijn want die zijn echt een bron van licht in de ruimtes waar er langs opzij simpelweg geen raam mogelijk was. Onze badkamer bijvoorbeeld baadt nu overdag in het licht én bovendien voel je je er helemaal safe. Maar, zo’n koepel kan ook een beetje too much zijn, in mijn bureau bijvoorbeeld vind ik het soms (zeker met de pas gepleisterde witte muren) echt best fel qua licht en dat is niet ideaal om in te werken. Daarom kan je naast gewone raambekleding – als je een koepel hebt natuurlijk – ook best nadenken over zonwering voor een lichtkoepel. Ook hier kan je de temperatuur er wat mee onderdrukken (want je ‘pakt’ de zon echt op een heel intense manier dus dat warmt snel op) maar het mooiste vind ik dat je het licht ermee wat kan filteren. Waardoor je een minder knallend licht krijgt en meer een egale, zachte gloed in de ruimte. Heerlijk!

Licht, raambedekking, meubelen: het zijn maar een paar van de zaken waar ik alvast tegenaan botste die de afwerking van je huis maken of kraken. Stel erover nadenken dus niet uit tot wanneer je met al je verhuisdozen binnen staat! Of maak er zoals ons een project van lange adem van, haha ;-) 

Zijn er nog zaken waar jij misschien al tegenaan botste die cruciaal zijn voor de afwerking van je woning?

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Veneta.

Geef een antwoord