De grote scheren Q&A!

Scheren – je kan er boeken over schrijven. Het is een vak apart en er bestaan zoveel tips & tricks dat je soms door de bomen het bos niet meer zien. Moet je bijvoorbeeld echt scrubben? En wat met scheermesjes die snel bot worden? Helpt scheerschuim? En hoe scheer je die verdomde oksels nu toch? Vandaag op The Life Factory, in samenwerking met het volgens mij beste merk voor scheermesjes: Venus, een grote “Alles over scheren Q&A”!

In de vorige post samen met Venus werden er in de comments flink wat vragen gesteld over scheren en alles daaromheen. De meest voorkomende en interessante vragen behandel ik dan ook graag in deze grote Q&A! Mocht je hierna nog vragen hebben, stel die dan zeker in de comments.

Vaak gevraagd: hoe scheer je je oksels het beste? Door de vorm van je oksels en de huid die daar wat anders is, heb je er namelijk veel sneller last van sneetjes of wondjes.

Voor het scheren van je oksels heb ik een aantal tips & tricks. Eerst en vooral is het belangrijk dat je óók je oksels eerst goed vochtig maakt en vervolgens insmeert met scheerschuim of douchegel als dat voor jou volstaat. Daarna steek je je arm recht in de lucht (partyyy!) en ga je met je mesje telkens vanboven naar beneden. Per haal spoel je je mesje even grondig af. Probeer de huid eventueel wat extra glad te trekken zodat je zeker geen plooitjes hebt, want daar snijd je je het gemakkelijkste. Heb je van boven naar beneden geschoren, dan kan je hetzelfde herhalen in de omgekeerde richting (en als je echt grondig wil werken zelfs nog van links naar rechts en rechts naar links!) omdat de haartjes bij je oksels een beetje in alle richtingen groeien. Oh en een belangrijke: gebruik al-tijd een scherp mesje. Met botte mesjes heb je veel sneller ongelukjes.

Dat brengt mij meteen bij een volgende vaak gestelde vraag: hoe voorkom je sneetjes tijdens het scheren? En wat als je je dan tóch hebt gesneden – kan je die wonde sneller doen genezen en verdwijnen?

Wanneer je je lichaam scheert, ben je natuurlijk met een gevaarlijk mesje in de weer. Een keertje verkeerd druk uitoefenen of een plotse beweging kan er al voor zorgen dat je plots een flinke snede in je huid maakt! (Of erger, je echt huid wegsnijdt! Been there, het is heel pijnlijk.) Om ervoor te zorgen dat je geen wondjes maakt, heb ik een aantal tips & tricks:

  • Werk met een scherp scheermesje dat idealiter speciaal is gemaakt om de vormen van je lichaam te volgen. Daarmee kan je behendiger over je huid glijden dan met een goedkoop wegwerpmesje dat niet meebeweegt. Zelf ben ik grote fan van het Venus Swirl mesje, dat een soort flexiball heeft waardoor de kop echt alle richtingen aankan. Daarnaast bevat het ook een voedende strip die de huid beschermt. Zorg dus zeker dat het mesje nog goed scherp is en vervang het regelmatig.
  • Maak de huid die je gaat scheren eerst goed zacht door er met warm water overheen te gaan. Scheren doe je het beste als je bijvoorbeeld al even in de douche staat.
  • Trek de huid waar je gaat scheren altijd héél goed glad. Een tip is om je te douchen en scheren in bad (dus dan niet het bad laten vollopen), dan kan je je op de rand neerzetten en is het wat gemakkelijker om je huid mooi strak te trekken.
  • Smeer je royaal in met scheerschuim of eventueel een ruime hoeveelheid douchegel. In principe is een scheerschuim beter voor je huid dan douchegel (die droogt de huid meer uit, dus smeer je dan zeker goed in achteraf). Lui aangelegd, Gebruik het 2-in-1 Venus Breeze mesje, dat bevat geïntegreerde gelstrips die de een soort scheergel loslaten van zodra ze in contact komen met water. Dan scheer je nooit droog, maar hoef je geen extra product te gebruiken! Op de droge huid of met alleen water scheren is alleszins niet zo’n top idee.
  • Tijd voor het echte werk: trek de huid strak en ga met je mesje van boven naar beneden over één strookje. Spoel je mesje goed af en ga vervolgens door naar de volgende strook. Werk traag (snel zijn = sneetjes!), spoel altijd af, focus je op het glad trekken van de huid en wees extra voorzichtig bij plooien in je huid. Goed scheren vraagt even tijd! Herhaal daarna – als je het kan hebben – nog eens in de omgekeerde richting.
  • Nog één belangrijke: druk niet te hard op je scheermesje! Je moet je scheermesje soepel over je huid heen halen, zonder daarbij hard te duwen. Dan heb je alleen maar sneller wondjes! Oh enne, fun fact, wist je dat je door een scheermesje met 5 in de plaats van 2 of 3 mesjes te gebruiken, de druk meer verspreidt over de bladen (die zich dicht bij elkaar bevinden)? Daardoor blijft je huid mooier egaal tussen de mesjes en heb je minder snel sneetjes!

Stel, je bent tóch te snel geweest en je hebt een snee in je huid gemaakt. Wat doe je daarmee? Het is je vast ook al een keer overkomen: dat kleine sneetje blijkt plots heel hard te bloeden wanneer uit je douche of bad stapt en de handdoek wordt voorzien van een grote, rode plek. Aiii!

Gelukkig heelt een wondje van het scheren meestal snel. Neem een velletje keukenpapier of een gaasje en dep daarmee de wonde droog. Gezien je net uit de douche komt, hoef je verder niet per se te ontsmetten (dat mag natuurlijk altijd). Zelf plak ik er daarna meteen een pleister op, tot wanneer de wonde is gestopt met bloeden. Dan hoef ik me geen zorgen te maken over plekken op mijn kleding ? Eens de wonde gestopt is met bloeden, kan je ‘m wel gewoon het beste aan de lucht laten genezen.

De komende dagen kan je het beste niet over je wonde heen scheren (ga eromheen) en het sneetje ook niet teveel in de felle zon houden, dan zou je een litteken kunnen krijgen. Als laatste kan je het wondje dagelijks even insmeren met een milde crème zodat de huid soepel blijft. Normaal trekt het dan wel snel weer weg! Er bestaan helaas geen toverformules om de wonde in één-twee-drie weg te krijgen, hier geldt echt: voorkomen is beter dan genezen haha!

Een vraag die ik ook vaak zag passeren: hoe vaak moet je je scheermesje nu precies vervangen? En hoe zorg je ervoor dat je mesje langer meegaat en niet na een weekje al is versleten?

In principe moet je een scheermesje vervangen van zodra het niet meer lekker scheert. Dat wil zeggen: is het bot en haalt het niet meer meteen alle haartjes weg, dan kan je het beter niet meer gebruiken! (Of je hebt nog sneller wondjes.) Ziet je mesje er viezig uit of is het roest, dan mag het ook meteen de vuilbak in. Over een exacte termijn kan ik zelf niet echt uitspraken doen. Zo zeggen sommige merken dat je wekelijks moet vervangen (da’s vaak!) en hebben andere merken een soort indicatorstrip op de mesjes die verkleurt van zodra het mesje niet meer goed is. Ik geloof zelf heel erg in het doen op je gevoel, want de ene keer scheer je natuurlijk ook meer dan de andere.

Je kan er ook voor zorgen om je mesje langer mee te laten gaan. Wat ik daarvoor altijd doe:

  • Investeer in iets duurdere (en betere) mesjes, zoals bijvoorbeeld de Venus scheermesjes. Uiteindelijk gaan ze langer mee dan wegwerpmesjes. (Goedkoop is duurkoop!) Zelf merk ik ook dat de mesjes met meerdere bladen (3 tot 5 ongeveer) bij mij het langste hun werk blijven doen.
  • Onderhoud je scheermes. Dat doe je door het na elke douchebeurt grondig schoon te maken én droog te deppen met een handdoek. Een scheermesje wordt onder meer bot doordat het lichtjes gaat roesten, wat je op die manier kan voorkomen. Bewaar je scheermesje in een kast of hang het niet de hele tijd in de vochtige badkamerlucht.
  • Zorg dat je scheermesje schoon blijft en het niet te zwaar te verduren krijgt. Spoel het daarom na elke haal tijdens het scheren grondig af, dan gaan de haartjes en het schuim zeker niet blijven zitten tot aan het einde van je scheerbeurt. Een hele goede trick hierbij, die ik jaren toepas, is om je mesje in de omgekeerde beweging (dus zodat het niet scheert!) over je arm te halen. Op die manier ‘duw’ je de viezigheid er als het ware uit en ik merk dat dat veel verschil maakt in het langer meegaan van je mesje!
  • Gelijkaardige tip: na het gebruik van je mesje, kan je er ook voor kiezen om het scheermes in de omgekeerde richting over je handdoek heen te duwen (dat doe ik eigenlijk altijd wanneer ik het mesje droogmaak). Op die manier droog je je mesje het meest grondig (om roesten te voorkomen) én duw je ook de hele kleine restjes huid, schuim en haartjes weg.
  • Een laatste tip uit eigen ervaring (ik heb hier wel geen wetenschappelijke onderbouwing voor haha, want sommigen zeggen het omgekeerde): gebruik geen olie om mee te scheren. Mijn ervaring is dat de olie ervoor zorgt dat je scheermesje minder grondig scheert (het glijdt wel vlotter) en véél sneller ‘verstopt’ geraakt door de olie. Het lukt me ook nooit om het daarna nog echt goed schoon te krijgen, waardoor het ook weer sneller bot wordt. I’m not a fan ?

Als laatste een vraag die eigenlijk een paar kleinere vragen samenvat: hoe scheer je ideaal en zonder bultjes of irritatie? Moet dat bijvoorbeeld ’s ochtends of ’s avonds, onder water of met alleen douchegel en moet je ook scrubben bij een droge huid?

Wanneer je je aan de tips hierboven houdt voor het scheren zonder wondjes, zal de irritatie van je huid wellicht ook minimaal zijn. Toch kan ik nog iets meer info geven over scheren zonder irritatie.

Mijn beste tip is om je huid grondig te onderhouden. Dat wil zeggen: regelmatig scrubben (het hoeft niet per se direct voor het scheren, als je het meerdere keren per week doet is het helemaal prima!), óók als je een droge huid hebt. Meer zelfs, je huid ziet er droog uit omdat de bovenste laag van je huid vol dode huidcellen zit. Wanneer je scrubt, zal je huid dus minder droog worden! Wel moet je ook iedere keer je huid voeden met een verzorgende crème. Om echt bultjes of irritaties te voorkomen, kies je het beste voor een crème met zo min mogelijk parfum of alcohol. Trouwens, scheren zelf helpt ook om de dode laag huidcellen weg te halen, het mesje functioneert als een zachte scrub.

Tijdens het scheren is het dus belangrijk dat je huid eerst goed vochtig en warm is geweest; Daarna kies je voor een kwalitatieve scheerschuim (zoals de Olaz van Venus) waarmee je je benen insmeert. Op het moment dat je scheert, hoef je in principe geen water meer over je huid laten lopen. Wel moet je steeds je mesje afspoelen. Daardoor komt er bij elke haal een beetje vocht bij het schuim, wat wel aangenamer scheert dan ‘droog’. Ook merk ik dat de damp van de douche het gemakkelijker maakt om irritatievrij te scheren.

Wanneer je scheert, is verder je eigen keuze. Idealiter kan je na het scheren nog even zonder kleding rondlopen, zodat de crème die je achteraf opsmeert de tijd krijgt om goed in te trekken. Zelf scheer ik me eigenlijk zowel ’s ochtends als ’s avonds (niet twee keer op een dag, hé, ik douche gewoon soms vroeg en soms laat), maar zorg ik er altijd voor dat ik na het insmeren even m’n badjas aan kan houden zodat alles lekker kan intrekken. Persoonlijk vind ik ’s avonds scheren het fijnste, omdat ik met blote benen slaap en dat zo héérlijk zacht voelt aan de lakens haha.

Poeh – wat een post is dit geworden! Er valt dan ook flink wat te vertellen over scheren. Het is dan misschien de meest ‘bekende’ en vaakst gekozen manier van ontharen, je kan er altijd wat over bijleren! Waren er bijvoorbeeld tips & tricks waar jij nog niet van had gehoord? Of heb jij nog weetjes die we niet mogen missen? Deel ze zeker in de comments! xo

One Comment

Geef een reactie