Zoete aardappel, tot enkele jaren geleden had ik er zelfs nog nooit van gehoord. Maar de groente kwam in mijn leven en mocht blijven, want de smaak is geweldig. Gezien mijn obsessie met warme wortelen en puree en het feit dat zoete aardappel als de combinatie van beiden smaakt, zet ik deze oranje patat het liefste meerdere keren per week op tafel. Bij voorkeur gevuld zoals in dit recept, want dat is écht de lekkerste combinatie OOIT.
Voor dit gerecht heb je nodig (2 personen):
- drie dikke zoete aardappels
- geitenkaas
- limoen
- een stengeltje pijpajuin
- twee tomaten
- een avocado
De zoete aardappel gaan we eerst poffen in de microgolfoven. Dat kan ook in de oven, maar bij dit gerecht is het juist wel lekker als ‘ie iéts minder knapperig is. Plus, het gaat véél sneller in de microgolfoven. Spoel de zoete aardappels zeer grondig en dep ze droog. Prik er daarna vele gaatjes in met een vork. Neem een microgolfbestendige schaal, doe de aardappelen erin en warmen maar! Laat de aardappelen 5 minuten garen op 900W, haal de schaal eruit, keer ze om, en verwarm nogmaals 5 minuten. Haal de schaal uit de microgolfoven, dek af met aluminiumfolie en laat nog 10 minuten nagaren. Wanneer je met je vork in de aardappel prikt, moet ‘ie heerlijk zacht zijn.
In de tussentijd versnijd je de avocado (hoe rijper, hoe liever), pijpajuin en tomaat in kleine blokjes of stukjes. Ook de limoen kan je alvast halveren.
Eens de zoete aardappel 10 minuten heeft nagegaard, kan je vullen! Snijd de aardappelen in de lengte open, zonder er volledig doorheen te snijden. Wees voorzichtig, want ze zullen nog flink warm zijn. Bestrooi met flink wat geitenkaas, de avocado, tomaat en de pijpajuintjes. Besprenkel met limoen (mag je best flink doen!) en voeg peper, zout en een flinke hoeveelheid rozemarijn toe. Klaar!
Heb je geen al te grote honger, dan zou je dit gerecht met drie personen kunnen eten. Wij vinden 1,5 zoete aardappel meestal net wat idealer. Gezien de ingrediënten behoorlijk gezond zijn, kan dat ook helemaal geen kwaad ;-). Deze gevulde zoete aardappel omvat echt de perfecte combinatie aan smaken. Het zoete van de aardappel, de heerlijke gesmolten geitenkaas, het frisse van de tomaat en ui en de zachte smaak van de avocado sluiten perfect bij elkaar aan. De limoen maakt het geheel af! Als het aan mij lag zouden we deze maaltijd gewoon twee keer per week (of meer) op tafel zetten, zo geslaagd is ‘ie! En fijn meegenomen: hij kan ook prima voor vegetariërs. Eet smakelijk! xo
Wauw dit ziet er zoo lekker uit! Ik ben dol op zoete aardappel dus dit ga ik van de week zeker proberen. Ik ben heel benieuwd. De foto´s zijn echt prachtig geworden.
Mmmmm dat ziet er heerlijk uit ;-)
Oh amai dit ziet er eeeeeeeeeeecht lekker uit!
Ziet er echt heerlijk uit en ik ben nu heel benieuwd geworden hoe het smaakt! Binnenkort maar eens uitproberen dus ;-)
Ziet er lekker uit! Ik ben echt verzot op zoete aardappelen :)
Wat ziet dit er heerlijk uit!
Wauw wat ziet dat er lekker uit en zulke mooie foto’s! Even ter verduidelijking: is dit recept dan voldoende voor een volledig avondmaaltijd?
Wij eten dit met twee personen als avondmaaltijd, jup! (Toevallig vanavond zelfs, haha). Je kan eventueel groenteballetjes o.i.d. toevoegen, maar normaal vult dit wel prima! X
Ik heb hem opgeslagen, want dit wil ik sowieso binnenkort eens proberen1 Wel met een oven, want iets anders heb ik niet, haha.
Eergisteren gemaakt en lekker gesmuld!
Ziet er heel lekker uit! :)