Dit vond ik van Hygge van Meik Wiking

Dit vond ik van ‘Hygge’ van Meik Wiking

Dit vond ik van Hygge van Meik Wiking

Even geleden was het helemaal in om over ‘Hygge’ te praten. Het staat voor gezelligheid en is de typische Deense manier van leven en doen. Meik Wiking van The Happiness Research Institute in Kopenhagen schreef er een boek over en dat zag ik plots overal voorbijkomen. Gevolg? Ik mikte het zelf in m’n virtuele winkelmandje en had het de volgende dag in huis. Het is een behoorlijk dik boek dat – en dat vind ik niet onbelangrijk – er goed uitziet en dus zeker op je salontafel of kast uitgestald kan worden. Maar wat vond ik van de inhoud?

Laten we eerst en vooral even kijken naar wat de officiële inhoud van het boek is. Zoals ik al aangaf, bestelde ik het boek zelf omdat het een beetje een hype was – zonder goed en wel te lezen over de inhoud.

Hygge: de hype uit Denemarken waar je gelukkig van wordt
Denemarken is het gelukkigste land ter wereld. Meik Wiking, CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen, dicht dit grotendeels toe aan hygge, de Deense mentaliteit voor het leven. Denen focussen zich op de dingen die er echt toe doen, zoals qualitytime met vrienden en familie, en samen genieten van de goede dingen in het leven, zowel buitenshuis als thuis: cocoonen 2.0

Hygge is zo’n woord dat niet direct te vertalen is, maar iets betekent als comfort, warmte, saamhorigheid. Het is dat gevoel dat je krijgt als je met warm gebreide sokken aan met je partner op de bank knuffelt. Of dat gevoel wanneer je met je beste vrienden samen thuis eet en een goed gesprek hebt bij kaarslicht. Het is dat niet te beschrijven gevoel dat je ervaart als het licht dat ’s ochtend door je slaapkamerraam valt precies goed is.

In zijn prachtig geïllustreerde en inspirerende boek Hygge beschrijft Meik Wiking alle praktische stappen en tips om zelf meer hygge te leven, ondersteund door intrigerende onderzoeksresultaten en statistieken. Omarm hygge en word gelukkiger”

Wat ik zelf van het boek verwachtte, is dat het me zou uitleggen hoe ik een gelukkiger leven zou kunnen scheppen en meer uit m’n dag zou kunnen halen. Ik had een beknopte omschrijving van het concept hygge verwacht, met daarbij vooral hands-on tips om net zoals die Denen in de top 10 van geluk te komen te staan.

Viel dat even tegen. Het boek bestaat eigenlijk grotendeels uit de omschrijving van wat hygge precies is. Hygge is een taartje eten, hygge is ‘s zomers barbecueën en ‘s winters met chocolademelk opwarmen in een vakantiehuisje na een lange wandeling. Hygge is gezelligheid, kaarsen, authentieke materialen en natuurlijke dekentjes. En ga zo maar door. Ik heb héél veel voorbeelden gelezen van wat hygge precies is en onrechtstreeks dus hoe je hygge zelf in je leven kan implementeren. Maar toch viel dat tegen.

Lag het aan de herkenbaarheid? Ik ben zelf iemand die enorm fan is van gezelligheid. Met een kleine groep vrienden zijn, samen koken, warmte, liefde, knusse hoekjes en veel kaarsen: het is voor mij al een manier van leven die ik vooropstel. Misschien is dat waarom het boek me weinig nieuws heeft gebracht, het leek meer een opsomming van herkenbare elementen. “Ja, dat vind ik ook zo leuk! En dat ook!” was wat ik vaak dacht tijdens het lezen. Maar nieuwe inzichten deed ik er niet uit op.

Ook zou het boek prachtig geïllustreerd zijn, iets waar ik zelf enorm voor te vinden ben. Mooie boeken zijn bij mij per definitie al betere boeken ;-). Helaas waren de zelfgemaakte illustraties beperkt en stond het boek voornamelijk vol stockfoto’s die weinig eenheid in stijl of kleurkeuze hadden. Daardoor oogde het boek voor mij meer als een lange tekst waaraan ter opvulling foto’s waren toegevoegd.

Wat ik liever had gezien, waren zelfgemaakte foto’s van Deense hotspots en tradities. Meer hands-on tips (de recepten die af en toe in het boek stonden bijvoorbeeld, vond ik wél heel leuk) en wie weet zelfs interviews met Denen over wat hygge nu precies voor hun betekent of hoe zij hygge in hun dag implementeren. Stiekem vind ik het woord ‘hygge’ ook gewoon een enorm hypewoord en dekt ‘gezelligheid’ wat mij betreft toch echt de lading.

Misschien had ik het boek beter in de winter gelezen, het hoogseizoen voor hygge. Per definitie leef je in de wintermaanden toe naar die knusse feestdagen met familie, drink je al sneller eens een kop chocolademelk in een dekentje gewikkeld (ik las dit boek uit op bed, zonder deken en met de ramen open wegens de hitte) en geeft dit boek je dan misschien een hele positieve vibe.

Voor nu ben ik alleen niet overtuigd. Heb ik spijt van mijn aankoop? Niet per se. Het boek ziet er mooi uit op de kast en friste m’n geheugen nog eens op over wat ik kan doen om m’n leven gezellig te maken. Het liet me glimlachen en denken aan mooie tijden met vrienden en familie. Maar dé gids over hoe je zo gelukkig kan worden als de Denen, dat is het niet.

Je kan het boek ‘Hygge’ op Bol.com kopen voor €19,99. 

Heb jij het boek al gelezen? Wat vind jij ervan? xo

5 Comments

  1. Esmee

    Wat jammer zeg… Ik had ook een heel ander beeld bij het boek. Dacht nog bij het zien van de titel van jouw post dat je me misschien kon overtuigen om ‘m maar eens aan te gaan schaffen, maar helaas dat ‘ie dus zo tegenviel. Echt jammer, want het had wel potentie wat mij betreft

Geef een antwoord