DIY 3x fotografie backdrops

DIY 3x fotografie backdrops

DIY 3x fotografie backdrops

Een leuke achtergrond maakt een foto altijd een stukje waardevoller en sprekender. Zo maken wij heel vaak foto’s op onze salontafel of parketvloer, maar soms willen we wel wat meer afwisseling. En daarom hebben we 3 verschillende fotografie backdrops bedacht die ideaal zijn als achtergrond van bijvoorbeeld make-up of food foto’s!

Backdrop 1: marmerprint canvas

DIY 3x fotografie backdrops

Voor deze backdrop heb je een canvas nodig (formaat afhankelijk van hoe groot de dingen zijn die je op de foto wil zetten), een schaar en plakfolie met een marmerprint. Daarover schreven we eerder al op onze blog.

DIY 3x fotografie backdrops

Snijd de plakfolie op maat, snijd de hoeken in en vouw vervolgens om je canvas heen. Super gemakkelijk te maken, deze backdrop, maar het resultaat is erg geslaagd!

DIY 3x fotografie backdrops

Marmer is erg in en staat bijvoorbeeld stijlvol om foto’s van make-up op te maken. Uiteraard kan je ook voor een andere print naar wens kiezen. Een snelle oplossing voor leuke close-ups!

Backdrop 2: laminaat

DIY 3x fotografie backdrops

Een tweede mogelijkheid voor een leuke backdrop, is laminaat gebruiken. Dat is dan ook het enige wat je nodig hebt voor deze backdrop: een aantal planken laminaat. Wij scoorden deze leuke planken in de koopjeshoek van IKEA, maar je vindt laminaat uiteraard ook bij de doe-het-zelver e.d.

DIY 3x fotografie backdrops

Laminaat neemt wat meer ruimte in beslag, al kan je het wel op maat zagen mocht je dat willen. Wij vinden die grote planken juist wel handig, want zo kunnen we er bijvoorbeeld wat grotere DIY’s op fotograferen.

DIY 3x fotografie backdrops

Het resultaat is heel netjes en stijlvol, en meer werk dan het laminaat over elkaar schuiven komt er niet bij kijken! Een gemakkelijke backdrop dus, maar daarom niet minder geslaagd natuurlijk. Deze zal je hier vast nog vaak zien voorbij komen!

Backdrop 3: gebeitst hout

DIY 3x fotografie backdrops

Als je echt zélf een backdrop wil maken, dan moet je dit zeker eens proberen. Hiervoor heb je planken, vijzen, een schroevendraaier/boormachine, een schuurpapier/machine en beits nodig. Eerst leg je een aantal (oude) planken naast elkaar, waarna je ze aan elkaar vastmaakt door er dwarsplanken in vast te schroeven. Absoluut niet moeilijk, het principe legden we hier ook al uit.

DIY 3x fotografie backdrops DIY 3x fotografie backdrops

Wij gebruikten heel erg vies en oud hout, omdat dat juist het meeste karakter heeft. Het moest wel even flink ontstoft en schoongeborsteld worden.

DIY 3x fotografie backdropsDIY 3x fotografie backdrops

Daarna schuurden we de planken lichtjes op. Vooral de zijkanten pakten we aan, want de bovenkant mocht gerust wat oneven zijn. Juist dat zorgt voor een leuk effect op de foto!

DIY 3x fotografie backdrops

Daarna smeer je de planken in met beits en laat je dit goed drogen. Wij kozen voor twee lagen beits voor een extra diepe en donkere kleur. Dit geeft een mooi contrast op foto’s!

DIY 3x fotografie backdrops

De verschillende vijzen, krassen, ogen in het hout en restjes stof zorgen voor een geweldig oud effect. Het is misschien de meest tijdrovende backdrop om te maken, maar qua resultaat ook onze grootste favoriet! Vooral eten bijvoorbeeld popt echt op zo’n karakteristieke achtergrond.

Met een goede backdrop geef je heel veel toegevoegde waarde aan een foto. Het kan ervoor zorgen dat je onderwerp nog beter naar voren komt en bijvoorbeeld kleuren echt geweldig complementeren. Daarnaast is het veel leuker om items telkens op andere achtergronden voorbij te zien komen, dan 10x dezelfde achtergrond. Dus hopelijk hebben we jullie met deze post kunnen helpen en inspireren! Bedankt voor het lezen! xo

30 Comments

 1. Linda

  Wat leuk! Slim om laminaat te gebruiken, vooral zo’n licht kleurtje als jij daar hebt vind ik altijd erg leuk op foto’s! En het canvas met marmer is ook een simpele maar leuke oplossing!

 2. Renate

  Wauw wat een leuke ideeën! Ik probeer de laatste tijd al meer afwisseling in achtergronden te maken, maar toch is dat vaak moeilijk. Ik ga zeker wat van deze tips proberen!

 3. Justine

  Wow wat een handige ideetjes! Vooral dat met het canvas. Daar kun je natuurlijk eindeloze dingen mee doen. Leuk idee ook van het laminaat, daar had ik dus echt nog niet aan gedacht!

 4. Stephanie

  Hele leuke DIY tip!
  Ik zit soms ook te worstelen met mijn achtergronden. Ik ben zelfs aan het denken om ergens een witte muur te verven in huis :D Daar was Tim iets minder gelukkig mee!

  Groetjes

Geef een antwoord