DIY geprinte waterverf kaarten

DIY geprinte waterverf kaarten

DIY geprinte waterverf kaarten

Weet je wat ik echt ontzettend mooi vind? De mix van digitaal en ‘zelfgemaakt’. Meer specifiek: ik vind het prachtig om tekeningen te maken met waterverf en die vervolgens te digitaliseren en te verwerken. Op die manier kan je allerlei leuke kunstwerken en projecten maken, zoals deze zelfgemaakte kaartjes! Vandaag delen we hoe je dit zelf kan doen, inclusief wat mini Photoshop tips.

DIY geprinte waterverf kaarten

Naast een computer, scanner, fotopapier en schaar heb je papier, kwasten en waterverf nodig.

DIY geprinte waterverf kaarten

Met waterverf maak je allerlei leuke prints die je in je kaartjes kan gebruiken. Zo kan je afwisselen tussen veel water of wat minder water, en allerlei soorten strepen maken. Of vlekken, of combinaties van kleuren. Experimenteer erop los!

DIY geprinte waterverf kaarten

Je kan ook prints of texturen proberen maken. Zo maakte ik hier een leuk achtergrondje voor een kaartje.

DIY geprinte waterverf kaarten

Als je tekst wil, kan je die ook alvast uitschrijven. Ik wou voor Moederdag graag een zelfgeschreven woord gebruiken, dus oefende ik met de waterverf. Ook kleine stipjes, hartjes of andere droodles staan erg leuk. Wissel ook veel af met kleuren en maak gerust je eigen tinten. Fun!

DIY geprinte waterverf kaarten

Nog een patroontje. Je kan natuurlijk digitaal ook patronen maken, maar de waterverf maakt het geheel veel nonchalanter en meer artificieel. Geen enkele stip is hetzelfde en de vlekjes of spetters geven een heel dankbaar resultaat.

DIY geprinte waterverf kaarten

Droodelen!

DIY geprinte waterverf kaarten

Hierna laat je de bladen een beetje drogen en van wanneer ze droog genoeg zijn, scan je ze in. Wacht er niet te lang mee, want dan gaat het papier vaak golven en dat kan je moeilijk digitaal wegwerken. Eens geïmporteerd, kan je je kleine droodles en waterverf-experimenten uitknippen en verwerken in een kaartje. Enkele trucs:

DIY geprinte waterverf kaarten

Pas via bewerken > aanpassen > helderheid/contrast de helderheid van je afbeelding aan. Je kan je print wat lichter maken, en misschien wat meer contrast toevoegen. De knopjes daaronder zijn ook de moeite om uit te proberen, zo kan je de verzadiging of kleurbalans aanpassen of je plaatje zwart-wit maken.

DIY geprinte waterverf kaarten

Om je effectieve kaartje te maken, kan je een nieuw bestand aanmaken om daar al je waterverf-tekeningetjes op te plakken. Kies voor de voorinstelling ‘photo – portrait 5×7’. Je kan het ook handmatig instellen: 12,7cm breedte en 17,78cm hoogte met een resolutie van 300 dpi.

DIY geprinte waterverf kaarten

Hier heb ik de leuke print op het kaartje geplakt en zo verplaatst dat de achtergrond mooi bedekt is. Staat dat niet leuk? Super schattig! Je kan de transparantie van je laag (zie rechtsonder, opacity) op bijvoorbeeld 70% zetten om het geheel lichter te maken.

DIY geprinte waterverf kaarten

De droodles kan je uitknippen met behulp van de vrije selectietool. Knip een leuke ‘vlek’ uit.

Stap6

En plak die bovenop je achtergrond! Met de toverstok kan je vervolgens het wit van die laag selecteren, zodat enkel de waterverf (zonder witrand) overblijft. De gouden tip is eigenlijk: experimenteer. Plak verschillende dingen bij elkaar, pas de kleuren en helderheid aan en werk aan je geheel tot ‘t er leuk uitziet.

DIY geprinte waterverf kaarten

Mooi is ook om een mix te maken tussen digitaal en zelfgemaakt. Zo kwam ik bij deze combinatie. Ik voegde aan de waterverf-print een ‘color overlay’ toe (via layer style, rechtermuis op je laag klikken), een rode kleur die ik 50% liet dekken op de ‘pin light’ manier. Daarna voegde ik via vormen een ovaal en zelfgetekende driehoek toe, zodat ik een ballon kon vormen. Daar nog een streep onder met een kwast en wat schaduw, en zo had ik dit leuke resultaat! Vervolgens nog wat digitale tekst, en mijn kaartje was klaar.

DIY geprinte waterverf kaarten

Eens je met het ontwerpen klaar bent, kan je de kaartjes afprinten. Ik maakte een A4-blad aan (kan via voorinstellingen in Photoshop) met 300DPI als resolutie, en plakte daarop twee kaartjes (die ik 90 graden had gedraaid). Daarna stak ik fotopapier in de printer en drukte ik het geheel af op de hoogste kwaliteit.

DIY geprinte waterverf kaarten

Zo! Wat is het mooi om waterverf geprint te zien op fotopapier. Zo kleurrijk en glanzend, maar toch heel creatief en een tikkeltje nonchalant. Liefde voor dat contrast! Nu hoef je de kaartjes enkel nog uit te knippen of uit te snijden.

DIY geprinte waterverf kaarten

Een happy birthday kaartje! De waterverf achtergrond combineerde ik met een digitale tekening en een leuk lettertype.

DIY geprinte waterverf kaarten

Moederdag kaartje! Ik mixte het zelfgetekende (geverfde) hartje en het woord mama met digitale elementen.

DIY geprinte waterverf kaarten

De achterkant beschreef ik met een lief tekstje en ik plakte er nog een foto op.

DIY geprinte waterverf kaarten

Voor de plechtige communie van mijn broertje maakte ik bovenstaand kaartje. De achtergrond is met de waterverf gemaakt en dan heb ik er een cirkel bovenop geplaatst met digitale tekst.

DIY geprinte waterverf kaarten

Last but not least maakte ik dit kaartje, bestaande uit allerlei leuke vegen verf. Het enige wat ik er nog aan toegevoegd heb, is het zinnetje ‘time to party’ in dikke hoofdletters. Ik hou zo van dit contrast! En dat is dus hoe je zelf kaartjes kan ontwerpen, met een mix van digitaal en artificieel. Het is misschien wat geknutsel, maar dat maakt het juist een prachtig geschenkje. Dat iemand tijd heeft gestoken in het zelf maken van een kaartje voor jou, is dat geen geweldig gevoel? Wij vinden in ieder geval van wel!

27 Comments

  1. Miriam

    wat een super gaaf idee zeg. vooral die laatste kaart vind ik erg leuk. Ik vind het te veel werk (lees: ik ben te lui ;p), maar aan de andere kant vind ik het wel weer zo leuk dat ik het wil proberen ;p

  2. Hannelore

    Ik maak al mijn kaartjes zelf, en vaak ook met waterverf, maar die mix van waterverf en photoshop heb ik nog nooit gedaan (tenzij dan voor mijn blogheader ;) )! Ga ik eens proberen in de toekomst!

Geef een antwoord