DIY: houten plank met betonlook

DIY: houten plank met betonlook

Hoewel ik stiekem het liefste van al een compleet ander een nieuwe televisiekast koop, hebben we daar momenteel budgettair niet meteen de ruimte voor en zou het ook wel zonde zijn van de Besta kastjes & houten plank erop, die we nog niet zo lang hebben. De houten plank erop was in eerste instantie naturel van kleur, gaven we daarna een roodbruine stain en kreeg nu een betonlook! Hoe we dat deden, lees je in deze post.

We proberen voor onze woonkamer een balans te vinden tussen natuurlijke materialen (hout, leder, rotan etc.) en een wat meer industriële uitstraling met bijvoorbeeld de strakke zetel met matte zwarte poten. De roodbruine kleur die we het hout hadden gegeven (zie bijvoorbeeld deze post!), stond daar helaas niet zo mooi bij. Daarom leek het me leuk om voor een betonlook te gaan, net wat stoerder en het grijs zou ook matchen met o.a. de zetel. Maar een volledige betonplaat maken zou – naast dat het ontzettend zwaar zou wegen! – zonde zijn van de houten plank (je verbaast je over hoeveel we daarvoor betaalden, massief hout!). Daarom besloot ik die gewoon een betonlook te geven. Hoe ik dat deed & het resultaat vind je hieronder.

DIY: houten plank met betonlook

Zo ziet de plank eruit. Doordat het nog vrij ‘subtiel’ betonachtig is gemaakt en de randen nog relatief scherp zijn, zie je wel een beetje dat het niet écht een betonnen plaat is. Maar het resultaat vind ik wel heel mooi! De grijze tint past mooi bij onze woonkamer, het effect is voor mij net grof genoeg en de kast krijgt meteen een andere uitstraling.

DIY: houten plank met betonlook

Om dit resultaat te bekomen, heb ik een aantal stappen uitgevoerd. Het materiaal dat je hierboven ziet, heb ik daarvoor gebruikt.

 • Witte, matte verf om het hout eerst zo bleek mogelijk te maken, met een verfrolletje om dat aan te brengen.
 • Betonmengsel, dit kocht ik eens in een knutselwinkel maar je vindt dat ook bij de doe-het-zelver.
 • Een oude, ronde kwast met vrij stugge haren om het beton-verfmengsel aan te brengen.
 • Grijze structuurverf met cementlook (Action) en een gewone platte kwast om die aan te brengen.

Verder heb ik ook nog schuurpapier nodig gehad.

DIY: houten plank met betonlook

Het eerste wat je doet, is de houten plank wit maken. Op die manier kan je straks wat gemakkelijker dekking krijgen met de grijze tint, die wordt dan niet meer zo geabsorbeerd. Ik heb zelf twee mooie, witte lagen aangebracht met een verfrol. Tussen de lagen heb ik ongeveer een uurtje gewacht.

Eens de witte kleur goed was opgedroogd, heb ik opnieuw de witte verf genomen en in de tussentijd een betonmengsel (volgens de instructies) gemaakt. Daarna heb ik enkele schepjes van het betonmengsel bij de verf gedaan en met de ronde kwast gemengd. De witte verf krijgt nu een grijzige kleur en er komen grote brokken in van het steengruis. Met diezelfde ronde kwast heb ik wat van dat verf-betonmengsel op de plank aangebracht en in streperige bewegingen opengesmeerd. Op sommige plekken bracht ik wat meer aan, op andere wat minder, om een echte betonlook te krijgen. Niet te gepolijst!

DIY: houten plank met betonlook

Dat heb ik een nachtje laten opdrogen en uitharden. Je zal merken dat je dan allemaal korreltjes en losse stukjes steen op je houten plank terugvindt. No worries! Tijd om te schuren. Ik heb alle losse steentjes van de plank weggeschuurd, waarna er al best een leuk betoneffect zichtbaar werd! Echter was de kleur nog te licht, dus ging ik voor een grijze afwerkingslaag.

Met een platte kwast heb ik de structuurverf van Action aangebracht, om nog net wat meer die betonlook te krijgen. Ik heb twee lagen aangebracht op een heel nonchalante en streperige manier, ook op de zijkant van het hout. Tussen de lagen wachtte ik ongeveer een uurtje. Op het einde schuurde ik nog wat bij op sommige lelijke randjes en daarna was de plank klaar!

Zelf ben ik heel erg blij met het resultaat en ik had niet verwacht dat het überhaupt zou lukken om zo’n realistisch effect te creëren! De plank staat erg leuk op de Besta kast & maakt onze woonkamer toch al iets industriëler. Ik had aan de kast nog van die lederen ‘lusjes’ toegevoegd (als handvatjes, om het nog wat meer industrieel te maken) maar helaas was Arne daar helemaal geen fan van. Desalniettemin vind ik de kast nu al flink wat mooier dan eerst! Wat denk jij ervan?

7 Comments

 1. Mariska

  Mooi! Mijn vriend heeft een echte betonplaat gemaakt op een van onze besta kastjes en ik moet zeggen dat je niet een heel groot verschil ziet! goed gedaan dus :)
  Maakt de besta kast toch net weer wat origineler.

 2. Jet

  Heel mooi. Wij hebben net bij ikea een besta-kast gekocht met de nieuwe (betonlook) deurtjes “Kallviken” erin. Een hoge staande kast (128 cm met een 64 cm erop) en ernaast een hangend deel van 120 breed. Daarboven willen we nog een betonlook plank hebben om het geheel af te maken. Dank je voor je uitleg…daar we kunnen ermee aan de slag :-)

Geef een antwoord