DIY: houten plantenbak

DIY: houten plantenbak

DIY: houten plantenbak

Als er iets is, wat er voor zorgt dat je huisje er leuk uitziet, dan zijn het wel planten! Een beetje groen hier en daar brengt ruimtes bij elkaar, zorgt voor karakter en leven. Arne en ik zijn er dol op! Alleen vinden wij standaard vazen meestal maar zo-zo. We wouden wel een keertje zelf proberen een plantenbak te maken, en aangezien ons vorig projectje met hout (onze salontafel!) zo’n succes was, gingen we er weer mee aan de slag.

DIY: houten plantenbak

Je hebt nodig:
– 
voor de bak zelf: 5 stukken hout van 40 x 10 cm en 2 stukken van zo’n 25 x 10 cm (de lengte hiervan bepaal je best door eerst de lange planken even te zetten waar ze uiteindelijk horen te komen en de afstand hiertussen af te meten!), schroeven, schroevendraaier
– voor de afwerking: beits, clips, draad en klemmen
– voor de opvulling: vuilniszak, potgrond en uiteraard ook plantjes!

Wij besloten oud hout te recycleren. Dit was misschien niet het allerbeste idee, want het was zéér moeilijk om de schroeven hier netjes in te krijgen. Het hout spleet langs alle kanten! Let hier dus even op, test het vooraf uit op een klein stukje als dat kan! Oh enne, op de foto hierboven staan een paar balkjes teveel omdat we de plantenbak eerst wat hoger wouden maken. Uiteindelijk bleek dat niet zo mooi!

DIY: houten plantenbak

Om te beginnen hebben wij de afgezaagde stukken hout zeer goed opgeschuurd. Sommige delen waren héél vuil, dus daar kwam wel wat werk bij kijken!

DIY: houten plantenbak

Het resultaat na schuren geeft altijd zoveel voldoening! Heerlijk gladde planken met zachte zijden, gewéldig!

DIY: houten plantenbak DIY: houten plantenbak

Eerst maakten we het frame door de lange en korte stukken hout aan elkaar te bevestigen met lange schroeven.

DIY: houten plantenbak

Hierna bevestigden we drie lange planken als onderkant. Zo, je bak is nu in feite al klaar!

DIY: houten plantenbak DIY: houten plantenbak

Beitsen is voor ons iets onmisbaar! Het geeft enorm veel karakter aan je hout en laat zelf het meest goedkope, lelijke hout eruit zien alsof het heerlijk rustiek is. Deze kleur heet ‘rosewood’ en is enorm warm, het oude hout komt zo enorm goed tot zijn recht!

DIY: houten plantenbak

Wij wouden graag leuke handvaatjes aan onze plantenbak maken, en dus brachten we twee klemmen aan …

DIY: houten plantenbak DIY: houten plantenbak

… waar we touwen doorheen deden en die vervolgens stevig knoopten. Zorg voor een hele dikke knoop, zodat het handvat niet door de klemmen schiet!

DIY: houten plantenbak

Op de voorkant van onze plantenbak schroefden we 3 clips. Dit om naamkaartjes tussen te bevestigen, dat staat zó gezellig!

DIY: houten plantenbak DIY: houten plantenbak

Vooraleer het plantwerk kon beginnen, heb ik de bak even bekleed met een vuilniszak. Dit omdat er zo zeker geen water zou kunnen lekken!

DIY: houten plantenbak

Potgrond aanbrengen …

DIY: houten plantenbak

… en planten! Heerlijk werkje dit. Wij kochten 3 vetplantjes en een Aloë Vera plant. Ze staan héél mooi bij elkaar én vragen niet al te veel onderhoud, wat wel belangrijk is aangezien wij natuurlijk regelmatig van huis weg zijn!

DIY: houten plantenbakDIY: houten plantenbak

Nog even naambordjes aanbrengen en de vetplantjes wat water geven en klaar is je plantenbak!

DIY: houten plantenbakDIY: houten plantenbak

De combinatie van de rustieke houten plantenbak, de schattige clips met naambordjes en de mooie groenige plantjes zorgen voor héél veel sfeer! Wij hebben deze plantenbak op een witte kast gezet, waar ‘ie helemaal de aandacht trekt! Belangrijk is natuurlijk wel dat je plantjes de hoeveelheid licht krijgen die ze nodig hebben, hou daar rekening mee! Ik vind vetplantjes, en zeker een mix als deze, héél mooi staan en in ons lichtrijk appartement kunnen ze flink groeien. Dit projectje heeft ons uiteindelijk ook ontzettend weinig gekost (gerecycleerd hout, clips/touw/klemmen hadden we ook al van eerdere projectjes, plantjes waren €1/p.s. – really) dus dat geeft een extra goed gevoel :)! Happy DIY’ing! 

24 Comments

  1. Daphne

    Wat een superieur idee! Ik ben zelf inmiddels begonnen met het sparen van houten wijnkistjes waar ik ook plantenbakken van wilde maken, maar de toevoeging van die naamkaartjes is ook erg tof. :)

Geef een antwoord