DIY juten opbergers

DIY juten opbergers

DIY juten opbergers

Vinden jullie jute ook zo’n mooie, karaktervolle stof? Ik ben er dol op. Vooral grof geweven jute dan, het hoeft niet altijd zo pretty perfect te zijn. Al een tijdje speelde ik met het idee om een keertje te proberen opbergers van jute te maken. Je ziet ze vaak in de winkel, maar ik vind ze dan altijd nét niet en al helemaal voor die prijs. Je kent mij en Arne ondertussen al: met ons motto ‘wat je zelf doet doe je beter’ in het achterhoofd was het tijd om het één en ander uit te proberen ;)!

DIY juten opbergers

We bestelden jute online (hier) omdat dat het meest betaalbaar was. Voor iets van 2 meter betaalden we zo’n 11 euro, maar daar kwamen wel nog een kleine €10 aan verzendkosten bij, hou daar ook rekening mee! Dit is grof geweven jute, een pakje moeilijker om mee te werken maar oh-zo-karaktervol. Verder heb je een balpen, lat, schaar, naald en draad, behangerslijm en een kwast nodig!

DIY juten opbergers

Ik heb twee soorten opbergers gemaakt: een soort van zak-model, en meer echt een doosje. Voor het eerstgenoemde mat ik een langwerpig stuk stof af …

DIY juten opbergers

… knipte ik het uit …

DIY juten opbergers

… vouwde ik het in de lengte dubbel en naaide ik de randen toe. Op onderstaande afbeelding zie je misschien duidelijker wat ik bedoel.

DIY juten opbergers

Hier heb ik de genaaide zak binnenstebuiten gedraaid zodat de draad niet langer zichtbaar was.

DIY juten opbergers

Ik vind omgevouwen randen bij jute echt een must, ziet er zo leuk uit! Dat deed ik dan ook. Ik vouwde de randen twee keer om zodat er geen uitrafelende stukjes zichtbaar waren. (Want dat uitrafelen is écht een nadeel aan jute, meet alles zeker ruim genoeg af want je kan makkelijk een centimeter verliezen doordat de randen uitrafelen!)

DIY juten opbergers

Vervolgens deed ik een ballon ín het zakje en blies ik die daarin op. Dit omdat, wanneer ik de ballon buiten het zakje zou opblazen, de ballon dan niet in het zakje zou geraken!

DIY juten opbergers

Maak de behangerslijm klaar volgens de instructies op de verpakking.

DIY juten opbergers

En smeer hiermee het zakje héél goed in! Er mogen geen klodders meer ophangen natuurlijk, maar wees gerust royaal met je lijm. Deze zal ervoor zorgen dat je zakje niet langer uitrafelt én dat het lekker stevig wordt. Wel nog flexibel, maar niet langer zo slap dat het gewoon in elkaar valt!

DIY juten opbergers

Voor het meer doos-achtig model gebruik je een doosje dat een beetje vuil mag worden (lijm) als basis. Ik nam een tupperware potje hiervoor! Je meet de omtrek van het doosje en knipt een stuk stof van die lengte uit. Qua hoogte mag het een stukje hoger zijn dan het model-doosje, want ook hierbij gaan we weer de randjes omvouwen. Ook knip je een stuk stof uit dat langs alle kanten een tweetal centimeter groter is dan de basis van je doosje.

DIY juten opbergers

Bevestig het langwerpige stuk rond het doosje en naai het stevig vast.

DIY juten opbergers DIY juten opbergers

Leg vervolgens de andere lap stof op je doosje en naai deze langs de zijkant goed vast. In eerste instantie had ik geprobeerd om te werken met een stuk stof dat qua oppervlakte gelijk was aan die van de onderkant van de doos, maar door het uitrafelen was hier geen beginnen aan. Zoals ik al eerder aangaf: hou er echt rekening mee!

DIY juten opbergers

Keer je doosje binnenstebuiten, prop er je vormpje weer in en flap de randjes om.

 

DIY juten opbergers

Smeer ook nu weer royaal in met behangerslijm.

DIY juten opbergers

Laat volledig drogen. 24 uur is ideaal maar je merkt vanzelf wanneer de donkere vlekken verdwenen zijn :)! Wanneer dit gebeurd is kan je ook gelijk alle uitgerafelde stukjes bijknippen en zorgen dat er geen enkel los draadje meer te bespeuren valt. Doordat de jute nu helemaal stevig is geworden, zal dit geen probleem vormen!

DIY juten opbergers DIY juten opbergers

Ter afwerking besloot ik nog om woorden op de opbergers te stempelen. Dat vond ik er zó schattig uitzien! Inkt pakt wel niet zo goed op jute, dus hier en daar ben ik er met een zwarte fineliner over gegaan.

DIY juten opbergers

Klaar! Deze juten opbergers zijn ideaal om vanalles-en-nog-wat in op te bergen. Handdoekjes, tandpasta, badspullen, haarproducten, make-upjes, schoolspullen, eten of zelfs planten! Het kan allemaal :). De zakjes zijn gemakkelijk om te maken en hoe dan ook veel goedkoper dan wanneer je ze in de winkel koopt. Plus: is zo’n gepersonaliseerd exemplaar niet veel leuker? Happy DIY’ing! 

DIY juten opbergers

23 Comments

 1. Elise

  Slim van dat stijfsel!

  Ik zie de laatste tijd wel veel gelijkenissen met artikelen van Shifra van acupoflife.nl. Vind je een beetje eer geven wie eer toekomt niet wat eerlijker? Het is namelijk niet alleen deze post, maar ook ‘snapshots’, camerastrap en nog wat anderen die ik er erg veel op vond lijken.
  Ik zou daar voortaan een beetje voor oppassen :) mensen hebben dat sneller door dan je denkt en je komt niet zo authentiek over.

  1. Frauke + Arne

   Hey Elise, wat jammer dat je ons hiervan verdenkt en beschuldigt (want zo komt het wel over nl!). Vooral omdat onze bedoeling juist is zo authentiek mogelijk te zijn! Ik volg de blog van Shifra al erg lang en ben er erg van overtuigd dat wij niks van haar projecten nabootsen. Die camera strap waar je het over hebt, werd al op ontzéttend veel websites gemaakt en komt constant voorbij op Pinterest. Ik denk dat Shifra dat ook kan beamen. De naam Snapshots is ook allesbehalve ‘typisch a cup of life’, die hanteren namelijk heel veel blogs (ook Nederlandse). Plus: snapshots sunday is volgens ons juist wél origineel. Dat wij net als zij over DIY schrijven, klopt, maar dat is volgens ons ook de enige gelijkenis. En wat betreft deze post kan ik al helemaal niet bedenken wat er nagedaan zou zijn aangezien ik dit idee echt vollédig zelf heb bedacht op basis van iets wat ik zag in een winkel en zelf wou doen! Wauw, ik ben hier een beetje van onder de indruk omdat dit juist niet onze bedoeling is, vandaar de lange reactie! Wil toch even duidelijk maken dat ik het hiermee niet eens ben ;) X

Geef een antwoord