DIY kaart onderleggers

DIY: kaart onderleggers

DIY kaart onderleggers

Er was één dingetje waar we een beetje bang voor waren toen we onze nieuwe salontafel  in huis plaatsten, en dat was drinken morsen. Niet dat het zo’n ramp zou zijn (is gebeitst), maar ons schatje zien we toch niet graag vuil worden! En dus zochten we leuke ideetjes om onderleggertjes te DIY’en. Intussen hebben we een set van hele leuke kaart onderleggertjes gemaakt en vandaag delen we hoe we dat deden!

DIY kaart onderleggers

Je hebt nodig: potlood/balpen, schaar, transparante alleslijm, een kwast, onderleggertjes (vind je bij de doe-het-zelver of bijvoorbeeld IKEA), oude kaarten en stevige transparante plastic (wij gebruikten een stuk dat rond een Filofax verpakking zat!).

DIY kaart onderleggers DIY kaart onderleggers

Knip eerst de kaarten op maat van je onderleggers. Wij besloten oude wegenkaarten te nemen met van die typische ouderwetse kleurtjes. Je kan natuurlijk alles wat je graag wil op de onderleggertjes vastmaken!

DIY kaart onderleggers DIY kaart onderleggers

Ook het plastic knip je op maat.

DIY kaart onderleggersDIY kaart onderleggers

Breng nu lijm aan op je onderlegger en verspreid deze mooi gelijkmatig. Dit omdat de lijm een beetje door de kaart heen komt, en je anders duidelijk vlekken/afdrukken van de lijm ziet. Als er overal lijm zit, wordt alles gewoon een tikkeltje donkerder!

DIY kaart onderleggers DIY kaart onderleggers DIY kaart onderleggers

Plak er de kaart op, breng weer gelijkmatig lijm aan, en breng nu het plastic aan.

DIY kaart onderleggers

Druk stevig en gelijkmatig aan, zodat de lijm zich overal netjes verspreidt.

DIY kaart onderleggers

Vervolgens laat je de onderleggers best een nachtje helemaal drogen onder een stapel zware boeken, zodat ze niet opkrullen.

 

DIY kaart onderleggers

Nog even de randjes of lijm die niet helemaal op hun plek zaten bijknippen …

DIY kaart onderleggers

… en klaar! Hierboven zie je een beetje wat ik bedoel met de lijm, sommige vlekjes zijn net wat lichter omdat de lijm daar niet zat. Wij vonden het niet storend omdat dit natuurlijk perfect past bij het sowieso al vlekkerige/ouderwetse van de kaarten!

DIY kaart onderleggers DIY kaart onderleggers

Onze nieuwe onderleggertjes zorgen ervoor dat onze tafel vrij van vlekken of nattigheid blijft, en dankzij het plastic laagje zijn ze ook héél gemakkelijk af te wassen mocht er gemorst worden of er kringen op staan. De kaarten geven een lekker retro uitstraling en passen ook érg goed bij onze houten tafel. Jup, we’re happy! Wat vind jij van deze kaart onderleggers?

17 Comments

    1. Frauke + Arne

      Hoe bedoel je dan precies? Dat het erin trekt, ofzo? Want dit gaat uiteraard niet kapot als er water opkomt, er zit een laagje plastic op :)! X – Frauke

  1. Anneleen

    Heel leuk gedaan! Ik denk dat je ook transparante zelfklevende folie kan gebruiken. Typ maar eens in op google, ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel :) verkopen ze bij knutsel of kantoorspulletjes. Daarvoor heb je geen lijm nodig dus dat laat ook geen vlekken achter… Het is maar een tip, ik hoop dat je er iets mee bent!

Geef een antwoord