DIY: macramé plantenhanger

DIY: macramé plantenhanger

DIY: macramé plantenhanger

Ik weet nog dat mijn mama vroeger altijd vertelde hoe ze zelf dingen in elkaar knoopte, macramé genaamd. Ze maakte zo leuke versieringen voor aan de muren of de bekende armbandjes. Toen ik vertelde dat ik graag een plantenhanger wou knopen omdat dat tegenwoordig zo in is, was ze dan ook erg enthousiast. En zo gezegd, zo gedaan: vandaag leggen we jullie uit hoe je ook zo’n mooie DIY macramé plantenhanger kan maken!

DIY: macramé plantenhanger

Je hebt absoluut niet veel nodig voor deze hanger: een schaar, leuke wol, een haak of ring om je hanger aan het plafond/aan een wand te bevestigen en een plantje in een bloempotje (het formaat maakt niet zó veel uit, een diameter van 10 à 20 cm is helemaal prima).

DIY: macramé plantenhanger

Eerst en vooral knip je vier stukken wol af van 2 meter lang, die je vervolgens dubbelvouwt.

DIY: macramé plantenhanger

Leg de vier dubbelgevouwen touwen op elkaar en knoop ze in het midden vast aan de haak of ring die je graag wil gebruiken om ‘m aan het plafond of de wand te bevestigen.

DIY: macramé plantenhanger

Daarna verdeel je de 8 stukken touw in paren. Het maakt niet zo uit welke draden je met elkaar combineert, wij hebben geprobeerd om de uitersten bij elkaar te pakken maar dat geeft niet echt veel verschil.

DIY: macramé plantenhanger

Op 35 à 40 cm knoop je de paren met een simpele knoop aan elkaar. Probeer de knopen bij elk paar op ongeveer dezelfde afstand te maken, zodat ze op dezelfde hoogte hangen.

DIY: macramé plantenhanger

Maak de knoop niet te strak, zodat ‘ie nog wel goed zichtbaar is. Dat geeft juist het leuke macramé effect namelijk!

DIY: macramé plantenhanger

Vervolgens knoop je één van de twee uiteinden van je knoop vast aan het uiteinde van de nabijgelegen knoop. Met andere woorden: het rechter uiteinde van knoop 1, knoop je vast aan het linker uiteinde van knoop 2, enzovoort. Doe dit op ongeveer 10 centimeter afstand van de vorige knoop en ga de hele hanger rond. Herhaal dit nog een keer, opnieuw op 10 centimeter afstand.

DIY: macramé plantenhanger

Daarna maak je alle draden vast met één grote knoop.

DIY: macramé plantenhanger

Trek de hanger dan over de bloempot heen, schuif ‘m een beetje heen en weer tot die stabiel en mooi vastzit.

DIY: macramé plantenhanger

Doe je plantje erin, en klaar is je macramé hanger! Het is zó gemakkelijk, maar het resultaat is prachtig.

DIY: macramé plantenhanger

Ik snap best dat mijn moeder vroeger graag macramé gebruikte om dingen te maken, het effect is hartstikke leuk! Deze plantenhanger is in één-twee-drie gemaakt en ziet er onwijs leuk uit. Het lijkt ook gewoon veel moeilijker dan het is om ‘m te maken! Ik vind de wol die we gebruikt hebben echt heel mooi in combinatie met onze witte muren, meubelen en het knalgroene plantje. Volgens mij zitten er nog veel nieuwe plantenhangers aan te komen ;). Wij hebben ‘m trouwens met de haak vastgemaakt aan de stangen voor onze gordijnen, omdat we niet in het plafond mogen boren! Veel DIY plezier! 

18 Comments

  1. Frauke + Arne

   Oh, het is echt héél gemakkelijk en zo gepiept! Alleen een beetje moeilijk om duidelijk te fotograferen ;). Je knoopt in feite gewoon telkens verschillende naast elkaar liggende uiteinden op eenzelfde afstand! X

 1. Katrien

  Leuk! (dit is trouwens gewoon knopen, en geen macrame, daarbij gebruik je een techniek waarbij je echt het typische macrame patroontje krijgt)

  1. Frauke + Arne

   Oh dat wist ik helemaal niet! We zeggen eigenlijk altijd al dat het macramé plantenhangers zijn, maar er zit niet echt een patroontje in inderdaad. Fijn dat je het zegt, weer wat bijgeleerd! Leuk toch dat we zo altijd van elkaar dingen te weten te komen :D. X

Geef een antwoord