DIY placemats van jute

DIY: placemats van jute

DIY placemats van jute

Weten jullie nog dat we opbergers maakten van jute? Wel, daar waren/zijn we zo tevreden mee dat we méér met deze prachtige stof wouden doen. En inspiratie hadden we genoeg! We zochten al een tijdje naar mooie, landelijke placemats namelijk en even eerlijk: waar vind je de mooiste exemplaren? Bij je thuis! DIY is awesome!

DIY placemats van jute

Je hebt nodig: jute, behangerslijm en een kwast, naald en draad, een schaar, balpen en lat.

DIY placemats van jute DIY placemats van jute

Eerst meet je de placemats af op de jute. Wij wouden graag placemats van 40cm lang en 25cm breed. We telden daar langs elke zijde 5cm bij op dus de stukjes de we afmaten waren 50cm op 35cm.

DIY placemats van jute

Knip de placemats uit en gebruik een uitgeknipt exemplaar als stencil. Het moet niet extreem netjes, je ziet hieronder wel waarom.

DIY placemats van jute

Nu ga het werkelijke gewenste formaat van je placemat (40×25) uittekenen op je uitgeknipte stuk.

DIY placemats van jute

Langs de lijnen vouw je dan het stuk stof om. Ga er even flink overheen met een lat, zodat de plooi er goed inzit en de jute plat blijft liggen. Hierna naai je dit omgevouwde stuk dicht, en ga je zo verder voor elke zijde. Knip het overlappende driehoekje in de hoeken uit, zodat je gaan dikke bulten hebt van twee omgevouwde stukken boven elkaar.

DIY placemats van jute

Eens je rond bent, knoop je de draad stevig aan elkaar en knip je ‘m af.

DIY placemats van jute

Herhaal dit voor al je placemats. Het nonchalante effect van het naaien met de hand vinden wij echt prachtig! Leg ze hierna op wat kranten met aluminium of plastic eroverheen.

DIY placemats van jute

Maak de behangerslijm volgens de instructies op de verpakking.

DIY placemats van jute

Smeer de placemats hiermee in. Doe dit heel royaal maar zonder dat er echt klodders overblijven. Smeer de losse plukken jute naar het midden toe, zodat die niet onder je placemat vandaan komen. Eerst de achterkant …

DIY placemats van jute

En vervolgens de voorkant!

DIY placemats van jute

Leg er nu een laag aluminiumpapier bovenop en bedek de placemats met zware boeken. Laat dit zo één dag drogen, haal er vervolgens de aluminium en boeken af en laat dan nog één dag drogen. Zo zijn de placemats eerst goed plat, maar uiteindelijk hebben ze wel lucht nodig om helemaal droog te worden.

DIY placemats van jute

Wij besloten 2 van onze 4 placemats iets extra te geven. In eerste instantie wou ik graag een boodschap, maar dat vonden we dan weer te cliché. We gingen voor een klavertje, dat staat voor geluk en geeft een subtiele leuke touch. We stempelden met een stempelkwast gewoon witte verf in een sjabloon.

DIY placemats van jute

Zo!

DIY placemats van jute

Om de contouren nog wat duidelijker te maken, gingen we met een stift nog even langs de randen (wanneer de verf droog was!).

DIY placemats van jute

Nadat je placemat volledig is opgedroogd, is deze stevig maar toch nog flexibel. De jute rafelt nu niet meer uit en je kan uitstekende stukjes gemakkelijk even losknippen. Het voordeel van werken met behangerslijm, is dat het geheel niet onwijs stijf wordt, maar gewoon hard genoeg om netjes onder je bord te blijven liggen en niet te kreuken. Meer zelfs: je kan ze een beetje vormen zoals je wil. Als een hoekje bijvoorbeeld wat omhoog komt, vouw je het weer naar beneden en blijft het door de lijm in die positie. Awesome!

DIY placemats van jute DIY placemats van jute DIY jute placemat (21 van 22)

En dit is dan het eindresultaat! Zo’n jute placemat staat héél gezellig, warm, herfstig, semi-nonchalant en gewoon supermooi! Wij zijn onwijs blij met het resultaat en vinden dat deze placemats perféct passen bij onze tafel. Het bruine linnen tafelkleed, onze crèmekleurige lopers en nu deze wat stevigere natuur-ish placemats … a match made in heaven!

DIY placemats van jute

We vonden het heel fijn om dit project met jullie te mogen delen! Superlief trouwens dat jullie zo’n gezellige reacties achterlaten en ons trouw volgen/blijven bezoeken. Thank you! X

26 Comments

    1. Frauke + Arne

      Denk niet dat dat goed komt, door de behangerslijm! Maar het voordeel is juist dat de lijm een soort ‘laagje’ vormt waardoor er niet zo snel vlekken intrekken (eerder ‘oppervlakkig’ blijven ofzo?)! X

  1. Anna

    Wauw, wat een leuk idee! Ziet er heel mooi uit, en is eigenlijk zo gedaan!

    Ik heb jullie blog pas net ontdekt en ga jullie zeker volgen :)! Wat een mooie lay-out, en wat leuk al die DIY projecten, maar ook nog ruimte voor persoonlijke verhalen. Tof!

Geef een antwoord