DIY prikbord huisje

DIY: prikbord huisje

DIY prikbord huisje

Arne en ik houden er enorm van om alles netjes te organiseren. Zo ook kleine rommeltjes en prulletjes, zoals rondslingerende memoblokjes, washi tapes of andere schattige kleinigheden. Die kan je natuurlijk opbergen in een eenvoudige kartonnen doos of een leuke box, maar wij wouden iets leuker en unieker. Vandaar dat we dit prikbord huisje zelf maakten! Naast dat het een bijzonder cute opberger is, kan je ‘m ook nog eens gebruiken om kleine notities in vast te prikken. Double win! Kijk snel mee naar hoe we dit prikbord huisje maakten!

DIY prikbord huisje

Je hebt bovenstaande spulletjes nodig: maquettekarton (te koop in hobbywinkels of papierwinkels zoals AVA) – dit is 3mm dik, zelfklevende kurk (uit de Action), een lat en geodriehoek, potlood, snijmes en lijmpistool.

DIY prikbord huisje

In eerste instantie teken je de basis van het huisje uit op het maquettekarton. Dit moet vrij nauwkeurig en precies, omdat je huisje straks anders helemaal schots en scheef is!

DIY prikbord huisje

Wij hielden volgende afmetingen aan:
– 2 rechthoeken van 8x15cm, voor de lange zijden
– 2 vierkanten van 8×8 met daar bovenop een lijn van 5cm waartegen we twee lijnen vanuit de hoeken tekenden
– 1 rechthoek van 8,6 (8 + 2x de dikte van je maquettekarton)cm op 15cm

DIY prikbord huisje

Vervolgens snijd je de vormen uit. Dit doe je door, tegen een lat, met matige druk door het karton te gaan met je mes. Je gaat het beste 3x over één stuk: één keer om door de bovenste laag van het karton heen te gaan, nogmaals om door het schuim te gaan en vervolgens een laatste keer om door de onderste laag te gaan. Zo krijg je de mooiste randen (die ook het minste afgerafeld zijn!).

DIY prikbord huisje

Vraag desnoods om hulp bij het vasthouden van de lat, want het is een precisiewerkje.

DIY prikbord huisje

Uiteindelijk is dit dan het resultaat! De grootste rechthoek is het basisvlak en daarop komen de 4 zijvlakken.

DIY prikbord huisje

Nu lijm je éérst een lange zijde op het basisvlak, met behulp van een lijmpistool. Wees voldoende snel (je lijm moet heet genoeg zijn), maar zorg vooral dat alles nauwkeurig rechtop staat.

DIY prikbord huisje

Daarna lijm je de twee zijvlakken (die op een punt lopen) tegen het rechtopstaande lange zijvlak én tegen het ondervlak. Ook hier is het belangrijk om snel maar nauwkeurig te zijn. Als laatste lijm je het andere lange zijvlak tegen de twee puntige zijvlakken en op het basisvlak. Dit moet, normaal gezien, perfect passen.

DIY prikbord huisje

Je basis is nu klaar, tijd voor de zelfklevende kurk! Deze vellen vonden we bij Action (op de afdeling met alle kaarten-versier-spulletjes) en ze zijn echt TE handig voor woorden. Ten eerste is de dikte precies perfect en ten tweede is het heel gemakkelijk om deze kurk netjes te bevestigen. Meet – wanneer je huisje in elkaar zit – de vorm van één zijde af en teken deze op het kurk.

DIY prikbord huisje

Zo dus, dit is een lang zijvlak.

DIY prikbord huisje

Snij de kurk nu uit. Hier is de beste techniek om in één keer vlot en met véél druk door de kurk heen te gaan. Anders wordt het resultaat heel slordig en korrelig. Verwijder dan de strip …

DIY prikbord huisje

… en kleef de kurk op je basis. Normaal past dit dan precies!

DIY prikbord huisje

Dit herhaal je voor alle zijden. Hou er rekening mee dat je voor de korte zijden, dus de puntige, ook nog de dikte van je lange zijden moet bedekken. Naast de basisvorm komt hier dus langs beide kanten nog een stukje van ongeveer 3mm (of de dikte van je maquettekarton) bij. Begin daarom altijd met de lange zijden.

DIY prikbord huisje

Eens je klaar bent met puzzelen en plakken, is dit het resultaat! Een onwijs schattig, uniek en leuk uitziend huisje dat je kan gebruiken als mini-prikbord én handige opberger. Het huisje ziet er zo tof uit op je bureau en de combinatie van de kurk (die écht ideaal is, zo zelfklevend) met het witte maquettekarton vinden we ook nog eens bijzonder stijlvol.

DIY prikbord huisje DIY prikbord huisje

Wij hebben ons prikbord huisje opgevuld met allerlei memoblokjes, schattige stickers en wat washi tape. Daarnaast prikten we al een paar leuke boodschappen door de kurk heen en versierden we met een toffe ‘handmade’ tab. Je kan trouwens gebruik maken van hele korte punaises en werkelijk alleen door de kurk gaan, of gewoon ook door het maquettekarton heen prikken, of wat wij hebben gedaan: een gewone punaise er maar net diep genoeg in prikken dat ‘ie blijft zitten, maar niet in het karton zit. Alles is mogelijk dus ;)! In ieder geval zijn we best wel trots op het resultaat en hebben we weer een bureau-accessoire dat origineel is, heerlijk! Dit prikbord huisje is in feite echt niet moeilijk om te maken, maar oh zo tof! Veel plezier met DIY’en!

21 Comments

  1. Renate

    Wat een onwijs leuk idee :D Het lijkt net of je het zo bij de xenos kan kopen, zo mooi is het. Wanneer je de spulletjes niet wilt zien, kan je altijd nog een dakje maken als deksel.

Geef een antwoord