DIY salontafel

DIY: salontafel

DIY salontafel

Ontzettend enthousiast zijn we om vandaag deze DIY met jullie te delen! Het is ons eerste grotere project en we zijn héél blij met het resultaat. Zie hierboven: onze zelfgemaakte salontafel! Er is veel werk in gekropen, maar het resultaat geeft ons onwijs veel voldoening en daarbij was het werk ook overwegend heel plezierig :).

benodigdheden

Schets

– 2 houten planken van ca. 2m lang en 10cm breed (naar eigen voorkeur)
– 1 dikkere houten plank van minstens 3 keer 4x de breedte van je dunnere houten plank (dus in ons geval iets langer dan 1m20)
– schuurpapier
– lijmpistool of houtlijm
– houtvijzen
– houtbeits (in kleur naar keuze)
– houtzaag
– metaalzaag (tenzij je kant-en-klare poten koopt)
– spuitverf in kleur naar keuze (wij gebruikten matzwart)
– klemmen
– korte houtvijzen

het tafelblad

DIY salontafel DIY salontafel

Zaag de dunne houten planken in twee.

DIY salontafel

Meet nu de breedte van de 4 dunne planken naast elkaar (leg ze niet compleet tegen elkaar maar voorzie een dunne spleet zodat het hout kan uitzetten) en zaag de dikkere plank in stukken van deze breedte.

DIY salontafelDIY salontafel

Schuur alle houten planken en maak de hoeken lichtjes rond.

DIY salontafel DIY salontafel

Bevestig de 3 dikkere houten planken op regelmatige afstand dwars op de 4 dunnere planken met een lijmpistool (of houtlijm).

DIY salontafel DIY salontafel

Verstevig nu met houtvijzen. Wij gebruikten er een flink aantal want je tafeltje kan natuurlijk niet stevig genoeg zijn! Hierbij is een elektrische schroevendraaier een grote hulp!

DIY salontafel DIY salontafel DIY salontafel

Smeer nu de planken in met beits (of verf/wax ze, wat jij het liefst ziet!). Wij kunnen jullie de transparante ‘eik’ beits van Spectrum (Action) zeer aanraden, met 1 laag hadden we de perfécte kleur!

DIY salontafel

Je tafelblad is nu af! Vind je ook niet dat de structuur van het hout práchtig naar voren komt dankzij de beits? We zijn er een beetje verliefd op!

het onderstel

DIY salontafel

Wij wouden graag ‘hairpin legs’ als pootjes. Je kan die tweedehands of op bijvoorbeeld deze website kopen. Ons budget liet dat niet echt toe en dus gingen we op zoek naar een alternatief. Via via konden we dit gewéldige onderstel op de kop tikken, het komt van die klassieke mozaïek-koffietafeltjes – je kent ze misschien wel. Het blad was eruit gehaald en wij besloten hiermee aan de slag te gaan! Eerste stap: heel flink schoonmaken en opschuren.

DIY salontafel

Vervolgens heeft Arne een flinke tijd afgezien. Met dit kleine metaalzaagje heeft hij het onderstel in twee delen gezaagd. Een hele klus, maar het resultaat maakt alles goed ;)!

DIY salontafel DIY salontafel

Met matzwarte verf kleurden we de poten mooi egaal.

DIY salontafel

Hierna hebben we afgemeten waar de poten het best zouden komen en dit aangeduid…

DIY salontafel

… om ze vervolgens met klemmen en korte houtvijzen te bevestigen. Enkele klemmen hebben we bevestigd om de poten ‘in de hoogte’ op hun plek te houden, andere hebben we samengenepen om de poten ‘in de breedte’ vast te zetten. Vervolgens hebben we ze zwart gekleurd.

het resultaat

DIY salontafel DIY salontafelDIY salontafel DIY salontafel DIY salontafel

Het resultaat is een geweldige, unieke, zelfgemaakte salontafel die we met véél trots in ons appartementje hebben neergezet. De kleur past perféct bij onze houten vloer, de stijl is helemaal ‘ons’. Met een leuke mand vol tijdschriften, wat boeken en frisse plantjes hebben we het geheel afgewerkt. Een betere, mooiere salontafel konden we ons niet inbeelden! En het mooiste van al: in totaal kostte dit project ons maar wat meer dan €20! Score! Wat vind jij van onze nieuwe eyecatcher? Laat het ons zeker weten in de reacties!

25 Comments

 1. Elise

  Wow héél mooi deze tafel! Ook fijn dat je een uniek stuk in je appartement hebt. Ik ben zelf niet zo handig maar mijn papa wel en die maakte voor ons een salontafel in steigerhout waar ik ook superblij mee ben. Zelfgemaakte meubelen geven je woonst wat meer eigenheid vind ik .

 2. Eveline

  Deze worden niet op bestelling gemaakt zeker? :D
  Ik ben ook op zoek naar een salontafel en deze lijkt mij super leuk,
  alleen zie ik het absoluut niet zitten om hieraan te beginnen.

 3. Marieke

  Wat een goed idee van die poten. Ik wilde eerst voor onze salontafel ook zulke poten maar idd niet te betalen zowat. Nu gaan we verschillende salontafeltjes maken en bij elkaar zetten. Maar deze tip ga ik wel onthouden!

Geef een antwoord