DIY winterse potpourri

DIY winterse potpourri

DIY winterse potpourri

Nu de temperaturen buiten dagelijks onder het vriespunt gaan en de chauffage overuren draait binnen, vinden Arne en ik het onwijs fijn om het in ons appartementje lekker gezellig te maken. Een belangrijk element voor ons daarbij, is dat het lekker warm en winters ruikt. Je kan dan natuurlijk een heleboel geurkaarsen branden of interieurparfum gebruiken, maar wij verkiezen een good old winterse potpourri. Een heerlijk stoofpotje dat je laat warm worden en dat heel je huis voorziet van een heerlijke geur!

DIY winterse potpourri

Voor de geur die wij creërden heb je nodig: een sinaasappel, rode besjes, een peper, nootmuskaat, kaneelstokjes, citroengras en vanillesuiker.

DIY winterse potpourri

Leuke cadeautip: doe alle ingrediënten in een weckpot en geef zo deze winterse potpourri-set cadeau. Het is een lekker uniek cadeautje, want zo’n stove top potpourri – om het maar even in de originele naam te benoemen – is hier helemaal niet meer zo bekend. Vroeger werd het geloof ik wel vaker gemaakt en in Amerika is het nu nog steeds héél bekend, maar wij zijn het nog nooit bij iemand tegengekomen. Tijd om daar verandering in te brengen, het is ZO lekker.

DIY winterse potpourri

Eerst ga je alles in stukjes en schijfjes snijden, zodat het gemakkelijke geur vrijgeeft. Het citroengras deden we in vrij veel stukjes, omdat je er anders niet zo veel geur uit krijgt. Bij de peper kies je juist beter voor wat grotere stukken en de sinaasappel kan je in schijfjes snijden.

DIY winterse potpourri

Vul nu een kom met een bodem water en voeg er je ingrediënten aan toe. Uiteindelijk gingen we voor 3 schijfjes sinaasappel, 4 kaneelstokjes, 1 stengel citroengras, twee trosjes bessen, 1 peper, 1 muskaatnoot en een half zakje vanillesuiker.

DIY winterse potpourri

Nu plaats je je kommetje op het vuur en laat je het geheel warm worden. Het hoeft niet te koken, je ruikt vanzelf wel wanneer je heerlijke potpourri voldoende sterk is! Je kan dit gewoon zo op een zacht vuurtje laten staan tot je hele keuken zich gevuld heeft met deze warme, winterse geur …

DIY winterse potpourri

… of je doet het in een kommetje of schaaltje om ergens anders neer te zetten! Wij wouden namelijk onze woonkamer lekker laten ruiken en onderdompelen in een winterse sfeer.

DIY winterse potpourri

Plaats het schaaltje op een warmtebron, zoals de chauffage of de kachel/stoof. Lekker the old fashioned way! Stiekem vind ik zo’n schaaltje potpourri er onwijs leuk uitzien en het werkt ook behoorlijk snel als je kommetje eenmaal warm is. Op korte tijd zie je het water al verdampen! Door er af en toe wat (warm) water aan toe te voegen behoud je je geur en kan je hier echt wel een tweetal weken van genieten!

DIY winterse potpourri

Hmmm!

DIY winterse potpourriDIY winterse potpourri

Niet alleen was het onwijs leuk om een lekkere geurencombinatie te bedenken en te experimenteren met verschillende ingrediënten voor een perfécte winterse geur, ook is het resultaat gewoon geweldig! Nu ik deze post schrijf zit ik in de zetel met het uitzicht op een sneeuwlandschap, staat de chauffage lekker te branden en vult de woonkamer zich met een heerlijke geur. Zoet, warm, een beetje pittig, kruidig en nét fris genoeg om ons elke paar minuten even lekker diep te laten inademen. Hmmm! Een potpourri als deze is het toppunt van winterse sfeer en écht een aanrader om een keertje te maken! Heb jij wel eens zo’n winterse potpourri gemaakt? 

14 Comments

Geef een antwoord