DIY: zelf een rolgordijn versmallen

DIY: zelf een rolgordijn versmallen

DIY: zelf een rolgordijn versmallen

Eerlijk is eerlijk: mochten Arne en ik juist gemeten hebben, zou deze DIY er nooit zijn gekomen. Zoals ik wel al vaker heb gezegd, besloten we voor deze woning namelijk iets meer los te gaan met dure dingen. Meubelen die wat langer meegaan, meer luxueuze materialen en dus ook op maat gemaakte rolgordijnen. Weken wachtten we op onze bestelde exemplaren, tot we ze dan éindelijk mee naar huis namen en … ontdekten dat we verkeerd hadden gemeten. Hoe dát precies gebeurd is, kan ik vandaag nog steeds niet zeggen. Maar maakt niet uit, want door deze fout hebben we iets heel nuttigs ontdekt: een standaard te breed rolgordijn smaller maken is eigenlijk helemaal niet moeilijk! Kijk snel mee naar de instructies!

DIY: zelf een rolgordijn versmallen

Eerst en vooral mijn excuses voor de foto’s bij deze post, want die zijn qua setting en styling nu niet bepaald pareltjes. We moesten op onze (toen nog rommelige) zolder aan de slag omdat dat de enige ruimte was waar we het rolgordijn gemakkelijk konden uitrollen. En bij een DIY als deze is het natuurlijk heel belangrijk dat je ziet wat we doen. Dus bij dezen, stap 1: zorg voor een egale ondergrond en rol het gordijn volledig uit. For the record, dit rolgordijn komt van bij Leen Bakker. Het kan zijn dat andere rolgordijnen een iéts andere aanpak vragen, maar voor wat ik tot nu toe zag is het meestal wel doenbaar. (Gewoon even kijken of je de staven zal kunnen doorzagen en je de uiteinden er zonder problemen kan uithalen.)

DIY: zelf een rolgordijn versmallen

Meet op voorhand heel goed hoe breed je gordijn moet worden. Vergeet niet dat de stof niet de volledige breedte van je raamkozijn mag innemen: er moet nog ruimte zijn voor het systeem waarmee je het rolgordijn bevestigt. Vervolgens tape je langs de bovenkant van het rolgordijn de plek af waar je een streepje zal zetten om aan te duiden waar het gordijn smaller gemaakt moet worden. Je kan de stof, die meestal aan de brede buis is vastgelijmd, al lostrekken bij het stuk dat je weg gaat halen. Daarna neem je er een geodriehoek en lat bij en trek je telkens streepjes in de lengte van het gordijn om op verschillende hoogten duidelijk te maken waar er een stuk weg moet gehaald worden. BELANGRIJK: je haalt stof weg langs de kant waar géén ketting hangt! Die kant met ketting kan je namelijk niet zo gemakkelijk inkorten.

DIY: zelf een rolgordijn versmallen

Heb je de streepjes gezet, dan kan het gordijn ingekort worden. Zorg voor een grote, egale plank en schuif die onder het stuk van de gordijn waar je gaat snijden (zodat je niet in je vloer snijdt). Neem een tweede lange, rechte en voldoende zware plank en plaats die langs de streepjes die je op het doek hebt gezet.

DIY: zelf een rolgordijn versmallen

Met een brand new, vlijmscherp cuttermes kan je nu langs de plank gaan en zo een stuk van het gordijn wegsnijden. Wees voorzichtig en zorg dat je een mooie, rechte lijn krijgt. Het kan zijn dat je niet in één keer door de stof zit, ga dan zeer voorzichtig twee keer over dezelfde plek. Vervolgens is het tijd om een ijzerzaag boven te halen. Neem de staaf onderin het gordijn eruit en zaag die bij tot de breedte van je gordijn. Plak altijd eerst schilderstape waar je gaat zagen, zo versplintert je verf minder op de plek waar je zaagt.

DIY: zelf een rolgordijn versmallen

Kleine imperfecties kan je nog even wegschuren. In het uiteinde van de smalle staaf zit normaal een plastic dopje waarmee de staaf wordt afgesloten. Trek die met een tang uit het stuk dat je net hebt afgezaagd en duw het in je nieuwe uiteinde. We zijn er al bijna!

DIY: zelf een rolgordijn versmallen

Nu nog hetzelfde bovenaan herhalen. Ook daar duid je aan waar je gaat zagen, de tape hangt er normaal al. Voorzichtig ga je doorheen de holle buis. Schuur even waar nodig en verplaats ook bij deze buis het dopje aan het uiteinde naar je nieuwe uiteinde. We zijn nu ongeveer een kwartiertje later en je volledige rolgordijn is smaller geworden!

DIY: zelf een rolgordijn versmallen DIY: zelf een rolgordijn versmallen

ZO! We hebben nu een rolgordijn dat perfect voor ons raam hangt en waarvan niemand ooit zal weten dat we er zelf wat aan gedaan hebben. Tenminste, ik heb het wel verteld aan enkele vriendinnen en mijn ouders — zij moesten raden welke gordijn we zelf hadden versmald (en waar). Niemand had het juist (!!!) dus dat toont aan dat we prima werk hebben geleverd ;-).

DIY: zelf een rolgordijn versmallen DIY: zelf een rolgordijn versmallen

Het was een geluk bij een ongeluk dat we ontdekten hoe eenvoudig je zelf een rolgordijn versmalt. Meer zelfs, we hebben er wat spijt van rolgordijnen op maat besteld te hebben aangezien we ze voor een derde van de prijs zelf hadden kunnen fixen! Maar hey, dat weten we ook weer voor de toekomst en alle andere rolgordijnen die we ooit kopen zullen we zelf smaller maken. Het is zo gemakkelijk! Hopelijk konden we je daar met deze instructies ook van overtuigen en ga je het zelf uitproberen. Veel succes en laat zeker weten of het bij jou ook zo vlot ging! xo

2 Comments

Geef een antwoord