Lasagne zonder schuldgevoel
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale bereidingstijd
 
Soort recept: Diner
Aantal personen: 2 personen
Ingrediënten
 • 1 (grote en liefst rechte) courgette
 • 250g ricotta
 • 1 ei
 • Italiaanse kruiden
 • 400g tomatenblokjes met Italiaanse kruiden
 • Parmezaanse kaas of Grana Padano (ongeveer 50g)
 • eventueel Prosciutto Crudo
De stappen
 1. Eerst ga je de drie 'onderdelen' van de lasagne klaarmaken. In de tussentijd verwarm je de oven voor op 200 graden.
 2. Meng de ricotta met een ei en voeg er flink wat Italiaanse kruiden (een mix of verse basilicum, oregano, wat tijm, rozemarijn etc.) aan toe. Roer goed om totdat je een smeuïge, crèmekleurige massa krijgt.
 3. Was de courgette grondig en snijd er de boven- en onderkant vanaf. Met een mandoline of gewoon met een mes verwerk je die tot fijne plakken. Zelf werk ik het liefste met een mes: ik snijd de courgette doormidden en probeer er dan zo recht mogelijke stukken vanaf te snijden.
 4. Aan de tomatenblokjes moet niet veel gebeuren, die koop je gewoon kant-en-klaar met Italiaanse kruiden (meestal met basilicum en oregano) want dat smaakt het beste door. Heb je toch gewone Italiaanse kruiden gekocht, dan voeg je daar best Italiaanse kruiden aan toe en laat je die even 'trekken'.
 5. Nu is het tijd om de lasagne op te bouwen! Dat doe je in een ovenschaal met het formaat van (ongeveer) een A4-blad. Start met een dun laagje van de ricotta en leg daar de eerste laag courgette op. Wanneer je je courgette doormidden hebt gesneden, kan je er een zestal op leggen. Het handige is dat je dan uiteindelijk makkelijk stukjes kan nemen uit de lasagne omdat je niet door de courgette moet snijden ;-). Anyways, vervolgens doe je tomaten op de courgette, daar mag je wat royaler mee zijn. Gebruik je prosciutto, dan kan je daar nog een laagje van maken. En dan begin je opnieuw!
 6. Eens je alle ingrediënten hebt opgebruikt (moet je een beetje inschatten, maar normaal is alles zeer mooi verdeeld met deze hoeveelheden) werk je de lasagne af met versgeraspte kaas. Ga voor een dik laagje zodat je een lekkere korst krijgt.
 7. Plaats in het midden van de oven voor ongeveer 45 minuten, tot de korst mooi bruin en krokant is geworden. Houd het laatste kwartier goed in de gaten of je korst niet aanbrandt.
 8. De lasagne eet je het beste als die net uit de oven komt, heerlijk warm en krokant :-). Al hebben we 'm ook al bijvoorbeeld 's middags gemaakt en 's avonds 10 minuutjes in de oven opgewarmd en dat was ook smullen!
Recipe by The Life Factory at https://www.thelifefactory.be/lasagne-zonder-schuldgevoel/