Voor een gerechtje dat we onlangs maakten (suuuuperlekkere herfstige risotto met onder andere pompoen en champignons — misschien ook wel een recept waard!) hadden we peren nodig. We kochten er toen direct een aantal, maar vergaten ze steeds op te eten. En gezien het dit weekend stormde als een gek en ik géén zin had om buiten te komen, besloot ik lekker in de keuken te duiken en voor het eerst een taart te bakken in onze nieuwe woning. Het was zooo lekker, dat ik graag laat zien hoe ik dat deed!
Voor deze taart (gebaseerd op een recept uit de Allerhande) heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 135 gram bloem (patisserie)
- 100 gram boter
- twee eieren
- een zakje vanillesuiker (en wat bruine suiker voor de afwerking)
- 100 gram fijne kristalsuiker
- twee middelgrote, knapperige peren
Meng eerst en vooral de witte kristalsuiker en boter door elkaar. Daarvoor kan je de boter best eerst even laten smelten. Daarna schep je er telkens wat bloem bij en dat meng je goed. Je krijgt dan een vrij droge substantie, waaraan je de twee eieren toevoegt. Nog even flink mixen en dan krijg je dit heerlijk smeuïge beslag.
Daarna snijd je de peer in fijne reepjes, zoals je ook hierboven kan zien. Giet het beslag uit in een ingevette, met bloem bestrooide springvorm. Die van ons was ongeveer 20cm in doorsnede.
Leg de stukjes peer bovenop je beslag en druk ze voldoende aan. Het deeg mag echt een beetje omhoog komen, je stukjes peer moeten in het beslag zitten. Verwarm je oven voor op 200°C.
Eens je oven is voorverwarmd, zet je de springvorm erin (in het midden ongeveer). Laat de taart nu ongeveer 30 minuten goudbruin bakken, tot je een mooi korstje ziet ontstaan aan de randen en je peertjes er lekker knapperig uitzien. Daarna haal je de vorm uit de oven en zet je de grillstand alvast op. In de tussentijd strooi je het zakje vanillesuiker, samen met wat bruine suiker, over je taart heen.
Plaats je taart nog enkele minuten in de oven, tot je suiker is gekristalliseerd. Daarna plaats je ‘m op een schaal om af te koelen en kan je er wat bloemsuiker overheen strooien. Ain’t this pretty?!
Je kan deze verrukkelijke taart lauw of koud serveren, naar wens. Voeg er een toefje slagroom of wat vanilleroomijs aan toe om het een extra feestelijk dessert te maken. Deze taart is lekker knapperig (een beetje cake-achtig) langs de buitenkant, maar nog een beetje smeuïg binnenin. En dat is exact hoe we het willen! De peertjes smaken er geweldig bij en zeker met het laagje suiker bovenop is dit echt een heerlijke zoete zonde. Perfect om die druilerige weekenddagen mee te vullen! Eet smakelijk! xo
Mmmm het ziet er zo heerlijk uit.
Mooie foto’s!
Xoxo
Mmmm, dat ziet er heerlijk uit! Ik denk dat ik ‘m dit weekend ook eens ga uitproberen :)!
Mmm, die ziet er lekker uit! Als we opnieuw een keuken hebben (verbouwingen), wil ik zeker nog eens bakken. :-)
Hmm ziet er super lekker uit! Zal ook lekker zijn met appel denk ik. Ga hem denk ik wel eens proberen maken!
Deze taart ga ik sowieso een keer maken!
x
Yummm, ziet er heel goed uit. Dol op taart met fruit. En het is ook nog eens heel mooi, met die peren zo aan de bovenkant. Fotogenieke taart, yay :).
Het ziet er heerlijk uit!
Ziet er overheerlijk uit. Ga ik gauw eens uitproberen.
Dat is nog best een goed idee, zeker voor herfst!
Ik hou net iets meer van appel, maar dit ziet er toch ook wel heeeeeeeeeeel lekker uit moet ik zeggen.
Oh wat ziet dat er heerlijk uit ! :)
Deze taart staat op mijn to-do lijst!
Wel één vraagje: kreeg jij de taart goed uit de springvorm? Bij mij blijven die altijd zo hard aan die onderkant plakken…
Je schreef invetten en met bloem bestrooien: doe je beiden rijkelijk? En ‘glijdt’ het er dan als het ware af? Tips zijn welkom!
Leuk! Ja dat ging eigenlijk best goed. Veel boter en bloem werkt bij mij altijd het beste. Het voordeel is natuurlijk dat deze springvorm eerst langs opzij er van rond kan en daarna kan je de taart, als ze echt niet loskomt, nog lossnijden van de onderste plaat. Maar zoals je ziet heeft ze het goed overleefd haha! Succes! X