Een goedkope woonkamer make-over met grote impact

Een goedkope woonkamer make-over met grote impact

Een goedkope woonkamer make-over met grote impact

Ken je het gevoel dat je één meubelstuk een nieuwe plek geeft en iets later de volledige ruimte een make-over onderging? Ik in ieder geval wel en zo komt het dan ook dat mijn woning er regelmatig compleet anders uitziet. De laatste plek die het onderwerp werd van m’n constante drang naar interieurstyling: mijn woonkamer. En al zeg ik het zelf: ik snap niet dat dat nog niet vroeger was gebeurd!

Mijn woonkamer is één van de plekken in huis die al de meeste transformaties heeft doorgemaakt (een kleine trip down memory lane hoor, die afbeeldingen hierboven). Toen ik hier pas woonde was de inrichting ervan een constante puzzel, mede doordat ik mijn smaak (in volle & continue ontwikkeling) met die van m’n toenmalige vriend moest mixen tot een leuk geheel. Na de break-up gaf ik de woonkamer een complete nieuwe look, die helemaal ‘mij’ ademde. En daar was ik eigenlijk nog elke dag blij mee!

Toch knaagde het een beetje om wat zaken te veranderen. Mijn grootste irritatie was de verloren ruimte in het midden van de woonkamer en het feit dat de zetel eigenlijk nooit optimaal benut werd doordat die aan de zijkant van de leefruimte stond. Zeker als er mensen langskomen, vind ik het prettiger als je wat meer in een ‘kring’ kan zitten en de woonkamer/zithoek een beetje gescheiden is van het eetgedeelte.

Ik wist alleen echt niet goed hoe ik dat aan moest pakken, omdat de zetel zich er naar mijn gevoel niet echt toe leende om ergens anders te staan. Tot ik dus afgelopen week al opruimend toch maar eens wat besloot te schuiven en plots een volledig nieuwe woonkamer in elkaar bokste met enkel en alleen de items die er al stonden – budgetproof, maar met een grote impact!

Kijk snel mee naar de transformatie! We beginnen met de beelden die ik zelf altijd het liefste kijk: de before & after 🙌👇

Ta-daah! Deze plaatjes zijn allebei vanop de trap geschoten en ik moet toegeven dat ik het verschil echt gigantisch vind, ook al is er qua meubelen quasi niks veranderd. De ruimte is zo anders! Ik heb nu echt een aparte zithoek en eetgedeelte én ik vind dat alle plek veel beter is benut. De woonkamer oogt wat voller, maar naar mijn gevoel ook veel gezelliger!

Laten we naar nog een before & after kijken:

Het licht was nogal fel op de na-foto, maar dat neemt niet weg dat je meteen ziet hoe anders mijn zithoek is geworden. En hoeveel meer zitruimte er is! Mijn rotan fauteuil maakt nu bijvoorbeeld veel meer deel uit van de woonkamer, de poef nodigt uit om erbij te schuiven en ook op de vensterbank kan je je gezellig installeren. Bovendien vind ik dat mijn tapijt slash koeienhuid er veel minder verloren bij ligt.

Wanneer ik lekker heb opgeruimd of trots ben op het eindresultaat van een make-over, dan kan ik er ook nooit aan weerstaan als een halve paparazzo het huis rond te gaan en elk detail op foto vast te leggen. Gelukkig kan ik dat dan ook meteen met jullie delen 😇

Een goedkope woonkamer make-over met grote impact

Op dit kiekje zie je goed dat de eetruimte en zithoek nu echt van elkaar gescheiden zijn. Waar de zetel nu staat, was er een open gedeelte. En de ruimte rechts van de zetel, was waar die vroeger stond samen met mijn gitaar en bijzettafeltje. Allemaal een beetje op elkaar gepropt tegen de muur dus! Ik was bang dat de zetel zo centraal zetten, ervoor zou zorgen dat ik geen ruimte meer had om rond te lopen of de eetruimte te klein / propperig zou ogen. Maar niets is minder waar. De tafel kon gewoon lekker blijven staan en ik heb het geluk dat mijn leefruimte dusdanig groot is, dat een apart zitgedeelte prima past!

Een goedkope woonkamer make-over met grote impact

Dit is wat je ziet vanuit de eetruimte/keuken. De grote witte kast is op z’n plek blijven staan, de rotan fauteuil die links aan het raam stond, is nu naar rechts verhuisd (hier niet in beeld) en ik heb mijn bar cart ook naar een nieuwe plek gerold. Doordat mijn zetel nu veel chiller staat om in te zitten, maar ook recht op de kast/muur uitgeeft, leek het me wel fijn om een tv te installeren zoals dat in een standaard woonkamer toch een beetje ‘hoort’. Gelukkig kon ik een heel fijn toestel kopen met mijn ecocheques (dat voelt echt als een cadeautje zo!) dat ook nog eens exact bleek te passen in de kast. Ik kan nu non-stop Netflixen, tv kijken, Spotify luisteren of YouTuben op groot scherm en dat is toch wel een hele fijne luxe!

Een goedkope woonkamer make-over met grote impact

Een andere hele fijne luxe, is de extra zitruimte die ik nu bij het raam heb gecreëerd. Ik heb namelijk een heel groot raam (met lichtdoorlatend rolgordijn dat permanent dicht is, want anders kijkt de hele buurt zo naar binnen) met dito vensterbank en het leek me super prettig daar een zithoekje van te kunnen maken. Ik verplaatste mijn gevlochten bankje met leesmateriaal naar de muur ernaast en schoof mijn geliefde Marokkaanse poef er netjes onder. Dat vind ik allemaal zo knus ogen!

Doordat ook mijn rotan fauteuil in die hoek kwam te staan, heb ik nu heel wat meer zitplek in de woonkamer – of dat gevoel krijg ik toch! Bovendien zorgt het gloeilampje, dat eerst de zetel verlichtte, voor een super gezellige sfeer ‘s avonds. Ik droomde vroeger altijd al van een nok bij het raam om lekker in te zitten en te lezen en nu kan dat gewoon! Love it. (Plus, ik droom er al van in de winter met mijn benen boven de verwarming te kunnen hangen, zo knus.)

Een goedkope woonkamer make-over met grote impact

In mijn post over de make-over van m’n woonkamer met posters, kon je nog zien dat mijn bar cart onder het raam links stond. Met deze nieuwe indeling paste dat alleen niet zo goed meer: het werd wat druk en bevorderde ook de doorgang niet. Daarom schoof ik die op naar de zithoek – waar ik ‘m ook veel beter tot z’n recht vind komen trouwens! Wel kreeg de gitaar er een mooi plekje (en ik kan hem zo grabbelen vanuit de zetel, super relaxed). Ik heb trouwens ook wat posters naar andere ruimtes verplaatst, want het geheel werd een beetje vol.

Een goedkope woonkamer make-over met grote impact

En hier zie je nu één van mijn andere nieuwe favoriete hoekjes in huis. De bar cart bleek perfect aan te sluiten bij het zitgedeelte en de posters die er hingen. Het geheel nodigt echt uit om ‘s avonds lekker te gaan zitten met een heerlijk vers drankje. In de hoek bij het raam schoof ik nog wat rond met enkele planten (die het meeste licht nodig hebben van de bende) die ook weer heel wat sfeer creëren. En met dit weer mag ik er niet aan denken, maar de zachte plaids in de grote rotan mand zullen deze winter vast beter dan ooit benut worden!

Ik speelde eigenlijk al een tijd met het idee de muur waartegen de witte kast staat een accentkleur te geven (groen, terracotta, okergeel of blauw) om de woonkamer wat gezelliger te laten ogen, maar met deze nieuwe indeling vind ik dat helemaal niet meer nodig! Daaraan zie je hoe groot de impact van een beetje schuiven met meubelen kan zijn. En hoe budgetproof je je huis een nieuwe look kan geven 🥳

Nu nog wat rommelen in de eethoek, maar dat wordt weer een ander verhaal… To be continued haha. 😬

Ik ben heel benieuwd naar wat je van deze voor & na vindt! Een vooruitgang of juist niet? Laat het zeker weten in de comments! XX

9 Comments

 1. K.M.

  Heel mooi! Ik zou er zo willen wonen :)
  Zo’n fijne sfeer en alles.
  Misschien een beetje een rare vraag, maar op je Instagram zie ik altijd de meest leuke kleding langskomen, zou je eens willen laten zien wat je in een week draagt ofzo? En waar je graag shopt?
  Fijne avond!

  1. Frauke

   Hi! Wat een lieve comment, dankjewel :)! Ik wil dat zeker eens doen. Ga eens kijken of ik een soort van “wat ik draag in een week” kan maken. Het enige nadeel is dat ik niet altijd heel nieuwe kleding draag, dus dan wil ik even bekijken hoe ik jullie alsnog gelijkaardige stukken kan laten zien :-) X

Geef een antwoord