Een heerlijk warm appeltoetje

Een heerlijk warm appeltoetje

Een heerlijk warm appeltoetje

Waar een verfrissende cocktail geweldig werkt op een hete zomerdag, doet een warm toetje dat tijdens deze gure tijden. Wanneer het buiten koud en regenachtig (vooral dat laatste, bah!) is, hebben wij altijd enorm veel zin in warme lekkere dingen. Chocolademelk met een flinke hoop slagroom, versgebakken cake of pannenkoeken met warme chocoladesaus: het gaat er allemaal in! Helaas pindakaas zijn die dingen niet heel gezond te noemen, en we willen na de winter wel nog gewoon in onze broeken en shirts passen. Dus gingen we op zoek naar gezonde desserts of snacks, waarvan dit er ééntje is die we geweldig lekker vinden. En het brengt voor Arne ook nog eens hele nostaligsche gevoelens naar boven elke keer we dit eten, want hij kreeg dit vroeger altijd bij z’n grootouders voorgeschoteld. Dan moet het wel goed zijn! We delen hoe je deze gezonde snack maakt.

Een heerlijk warm appeltoetje

Je hebt nodig:

  • kleine appeltjes die al een beetje slap geworden zijn, het liefste zoete exemplaren
  • bruine suiker
  • eventueel rood fruit om je bordje af te maken
  • boter of kokosolie om in te bakken

Een heerlijk warm appeltoetje

Dit dessert staat echt in no time op tafel, het is bijna belachelijk om uit te leggen hoe je ‘t maakt. Schil de appel en snijd ‘m in vier stukken. Uit elk stuk verwijder je het klokhuis, waarbij je dus een putje in het midden van je partje creëert. Op een pan laat je wat kokosvet of boter smelten. Plaats de appeltjes er met de bolle kant op en laat ze even aanbakken tot ze wat bruiner zijn geworden. Zet het vuur nu wat lager en doe een groot deksel over de appeltjes heen. Laat stoven tot de appeltjes volledig mals zijn geworden en beweeg ze regelmatig om niet te verbranden. Eens je appeltjes mals zijn strooi je er per partje een theelepeltje bruine suiker overheen en die laat je nog nét wegsmelten.

Een heerlijk warm appeltoetje

Serveer met vers rood fruit en een grote kop warme thee :-). De appeltjes zijn nu nog stevig genoeg om in stukjes op te eten, maar smelten helemaal in de mond. Ze zijn niet slap op een viezige manier, maar eerder à la appelmoes. En de bruine suiker geeft echt het ultieme nostalgische wintergevoel. De zoete smaak completeert de appeltjes perfect. Voor wat friste en bite zijn er dan de rode vruchten, die het dessert helemaal afmaken. Mjammie!

Een heerlijk warm appeltoetje Een heerlijk warm appeltoetje

En of deze appelsnack echt gezond is? Mais oui! Wanneer je bakt in een klein beetje olijfolie heb je amper calorieën binnen en bruine suiker is gelukkig niet zo heel slecht voor je gezondheid. Plus: wanneer je zo’n heel bordje leegsmult, zit je echt wel vol! Het is echt een dessert dat tussen vieruurtje en lunch in schommelt, omdat je er best wel mee gevuld bent. Jup, dit is de ideale winterse fruitsnack. Laat het smaken! xo

10 Comments

  1. Irene

    Oh geweldig! Ik ontbijt altijd met warme appeltjes. Ik snijd een appel in schijfjes, 2 minuten op 900W in de microgolf en smullen maar! En afhankelijk van het soort appel heb je ofwel nog hele schijfjes (Jazz appel van de Aldi bvb) ofwel heb je bijna appelmoes (Jonagold bvb). Superlekker en fijne start van de dag!

Geef een antwoord