Een herfstige foto printen op hout

Een herfstige foto op hout

Een herfstige foto printen op hout

Foto’s op hout ‘printen’, het is een skill die je echt wel onder de knie moet hebben. Met een lazerprinter en mod podge kan je gemakkelijk een foto op hout overzetten, maar wist je dat het ook met een ‘gewone’ inkjet kan? Het effect is wat minder opvallend (de kleur trekt in het hout waardoor het wat vager wordt), maar alsnog wel erg leuk. Wij tonen vandaag hoe je met een inkjet printer een foto op hout kan tevoorschijn toveren!

Een herfstige foto printen op hout

Je hebt nodig:
– een schijf hout, liefst licht van kleur en met een niet te grove structuur (dit is al vrij donker en grof)
– schuurpapier
– schaar
– plakband
– bakpapier of waxpapier, waarbij het héél belangrijk is dat je bakpapier een soort anti-aanbak laagje met siliconen o.i.d. heeft (een gladde zijde dus)

Een herfstige foto printen op hout

Eerst en vooral ga je de houten schijf even flink opschuren. Zo pakt de inkt straks beter, want op een oneffen oppervlak wordt het nog wat moeilijker!

Een herfstige foto printen op hout

Op een A4-blad plak je een stuk bakpapier met de gladde kant naar boven. Doe dit met plakband en zorg dat er geen stukken loshangen die in de printer zouden kunnen vast komen te zitten!

Een herfstige foto printen op hout

Op de computer open je vervolgens een foto en die spiegel je in bijvoorbeeld Photoshop. Daarna print je ‘m af bovenop het bakpapier. Als je een sleuf voor handinvoer in je printer hebt, kan je het papier daar best in steken, anders haal je best even al het andere papier uit de papierlade. Druk af in gewone of hoge kwaliteit. Onze printer werkte overigens wel niet zo best mee, omdat de inkt ongeveer op was. Normaal zou het wat netter zijn!

Een herfstige foto printen op hout

Daarna maak je het stuk bakpapier los en dit druk je zo snel mogelijk tegen het hout. Eens aangeraakt, mag je het bakpapier niét meer verplaatsen. Houd met één hand stevig vast, en met behulp van een creditcard of andere stevige kaart kan je het bakpapier aandrukken. Daarna zou je afbeelding op het stuk hout moeten staan!

Een herfstige foto printen op hout Een herfstige foto printen op hout

Zoals je kan zien, staat de foto lichtjes op het hout geprint. Het is geen ideale DIY, dat zeggen we eerlijk, omdat de kleuren toch niet 100% worden overgebracht. Binnenkort zullen we zeker ook eens de andere techniek (met laserprinter) laten zien! Deze druktechniek is wel ideaal om bijvoorbeeld een subtiel achtergrondprintje (vallende bladeren, bijvoorbeeld, we verzinnen maar wat!) op je schijf hout over te brengen. Oh, trouwens, op lichter (of zelfs bijna wit) hout werkt het wel effectiever ;)!

Een herfstige foto printen op hout

We vinden het toch wel heel erg cool dat we enkel met behulp van een printer en wat bakpapier een leuke foto van ons op een schijf hout konden overbrengen. Deze leuke en persoonlijke herfstdecoratie komt zeker op de schouw te staan! Heb jij deze techniek al eens geprobeerd? Bedankt voor het lezen! xo

20 Comments

 1. Paulien

  Ik vind het toch best wel mooi gelukt! Dat subtiele heeft ook wel iets, en ik vind het mooi dat de inkt ietwat in de nerven gekropen is. Ben ook wel benieuwd naar de techniek met laserprinter, want wij hebben thuis beide ;-) Waar heb je dat hout trouwens gehaald? In de winkel of in het bos? Knap gedaan in elk geval! X

 2. Delanie

  Ik heb het ook gedaan, maar bij mij droogt de inkt niet. Zelfs niet als ik het föhn. Enig idee waar het aan kan liggen?

  Het is een meubelpaneel plaat dus die is wel glad, misschien trekt het daardoor niet in?

  1. Frauke & Arne

   Hi! Leuk dat je het hebt geprobeerd! Een glad oppervlak lijkt me inderdaad niet ideaal, je kan het best even opschuren. Of een soort primer gebruiken maar daar heb ik zelf geen ervaring mee! Veel succes! X

Geef een antwoord