Een klok van beton

Een klok van beton

Een klok van beton

In Keulen kocht ik in de Idee, een geweldige winkel voor knutselliefhebbers, een pot betonmix. Beton is een materiaal waar we eerder nog niet vaak mee werkten, maar dat wel altijd ontzettend mooie resultaten geeft voor interieuritems. Je ziet tegenwoordig steeds vaker items van beton, zoals kaarsenhouders of dienbladen, en ook wij wilden dit ietwat industriële materiaal in ons interieur integreren. Hoe we het deden? Door onze klok een nieuwe look te geven!

Een klok van beton

Voor een klok van beton heb je nodig:

  • mix voor beton, je vindt dat bij de doe-het-zelver of eventueel grote hobbywinkel
  • een klok, zo’n kit koop je bijvoorbeeld bij AVA – wij hadden nog ons exemplaar dat we eerder DIY’den
  • een spatel
  • een rietje of buisvormig voorwerp
  • witte verf + een kwast (niet op foto)
  • koperspray (niet op foto)

Een klok van beton

Eerst en vooral maak je je betonmengsel. Op de verpakking vind je zeker en vast de instructies. Bij ons volstond het om een klein beetje water bij een hoeveelheid poeder te voegen. We kozen ervoor om het mengsel heel dik en stug te maken, dus niet lopend. Dat doe je gemakkelijk door iets minder water toe te voegen.

Een klok van beton

Het gat middenin de klok mag natuurlijk niet vollopen met beton. Daarom kan je met een buisvormig voorwerp, zoals een rietje, dat gat gemakkelijk openhouden.

Een klok van beton

Vervolgens schep je telkens een flinke klodder stug beton op je klok en druk je dat aan met de spatel. Smeer lichtjes open, maar probeer echt voor die hele grove structuur te gaan.

Een klok van beton

Smeer beton tot tegen de rand. Met je spatel kan je van de zijkanten de klodders beton weghalen. Vul eventuele gaatjes bij en laat vervolgens het mengsel gedurende 24 uren uitharden. Zorg ervoor dat er een afstand is tussen je klok en je krantenpapier/onderlegger, want anders zou de klok wel eens vast kunnen hangen.

Een klok van beton

Met behulp van koperspray kan je de wijzers een andere kleur geven. Wij vinden koper ontzéttend goed staan bij beton, de combinatie lichtgrijs/structuur en koper/glans vinden we top. Je kan natuurlijk volledig kiezen welke tint jij gebruikt :-).

Een klok van beton

Met een penseel kan je de rand van je klok, eens die volledig is uitgehard, voorzien van een likje verf. Wij kozen voor een simpele, witte rand. Zo is er een mooie overgang tussen de klok van beton en onze witte muur.

Een klok van beton

Als laatste rest je alleen nog om de klok terug in elkaar te steken. Bevestig de wijzers op het mechanisme, plaats er een batterij in en hang je klok (met het juiste uur) op.

Een klok van beton Een klok van beton Een klok van beton

Dat ziet er dan zo uit! De klok is niet alleen heel bijzonder en uniek, ze ziet er ook ontzettend mooi uit. Een tikkeltje industrieel door het beton, maar tegelijkertijd ook vrij rustiek omdat er zoveel structuur in zit. De koperen wijzers steken perfect af tegen de ondergrond en zorgen voor een iets glamoureuzere twist. Aan de witte muur van ons appartement, tussen alle witte meubelen, komt deze klok echt prachtig naar voren! Het is langs de ene kant een subtiel exemplaar door de kleur, maar de betonstructuur trekt toch de aandacht. Zijn we blij mee! Happy DIY’ing!

17 Comments

  1. H*

    Leuk om te zien hoe jullie een goed gelukte diy na een poosje weer net zo lief omklussen tot iets anders, daar houd ik van! Ik dacht dat ik meer van gladde betonnen voorwerpen was, maar deze is ook erg leuk zeg.

Geef een antwoord