Een ladder vol kruiden

Een ladder vol kruiden

Een ladder vol kruiden

Voor mij (en mijn vriend) was er één ding dat absoluut vaststond toen we besloten te zoeken naar een nieuwe woning: er moest een tuin (of groot terras) aanwezig zijn. We vinden het allebei héérlijk om ‘s avonds lekker met een dekentje een glaasje wijn in de zon te zitten, om te barbecue’en en buiten te eten of gewoon van het zonnetje te genieten en frisse lucht op te snuiven. Plus: we wilden erg graag eigen groenten en kruiden planten (en hopelijk oogsten, haha)! We besloten eerst te testen of we erin zouden slagen om kruiden te kweken en maakten daarvoor een zalige ladder vol basilicum, peterselie, tijm enzovoort. Hoe we dat deden, zie je in deze blogpost!

Een ladder vol kruiden

Voor deze DIY begin je met een ladder als basis. Je kan die heel gemakkelijk zelf maken, dat toonden we eerder al in deze post. Daarnaast heb je nodig:

 • (kunststof) plantenbakken die ongeveer de breedte van je ladder hebben
 • spijkers met een platte kop (bij voorkeur)
 • een hamer
 • potgrond en natuurlijk je kruiden.

Een ladder vol kruidenEen ladder vol kruiden

Eigenlijk is deze DIY bijna te eenvoudig om uit te leggen. Maar dat gaan we toch doen! Geef toe: snelle, gemakkelijke projecten zijn toch júist de leukste om te doen? Tenminste, je hebt meteen resultaat voor minimale moeite en dat vind ik zelf altijd wel fijn. Anyways, je begint met het maken van twee gaten in de bovenkant van je plantenbakken, zoals je op de foto ziet. Doe dat met een nagel en hamer bovenop een mat, zo schend je niks.

Een ladder vol kruiden

Vervolgens kan je dan je plantenbak op één van de tredes van je ladder leggen en is het veel gemakkelijker om een spijker, met brede en platte kop, in het hout te slaan. Daarna kan je nog een laatste spijker vastmaken, in het midden van je pot. Zo zit die zeker vast, want gevuld met (vochtige) aarde kan zo’n plantenbak best zwaar worden.

Herhaal dat voor alle plantenbakken, tot je ladder vol hangt :-).

Een ladder vol kruiden Een ladder vol kruiden

Tijd om te planten! Boor eventueel wat gaten onderin je plantenbak zodat er afvoer mogelijk is, anders zou je potgrond kunnen verzuren. Breng daarna grond aan in de plantenbakken en bevochtig die. Onder de losse toplaag leg je de zaadjes van je verschillende kruiden en daarna strooi je er nog wat aarde overheen. Met houten staafjes kan je duidelijk maken welke plant waar groeit (of dat toch zou moeten).

Een ladder vol kruiden Een ladder vol kruiden

Het resultaat is een superleuke ladder die binnen een aantal maanden vol heerlijk geurende kruiden zal hangen. Doordat je schuin én in de hoogte werkt, krijgen alle plantjes ook voldoende zonlicht en zullen ze dus best snel schieten. Wij hebben ondertussen al een laagje peterselie, stengelui en kamille in de potten staan. De basilicum en tijm laten helaas voorlopig op zich wachten… Hopelijk niet meer voor lang ;-)!

Met een kruidenladder kan je eigenlijk in het kleinste tuintje of op het kleinste terrasje al lekker tuinieren. Want het neemt niet veel plek in, bereikt toch zonlicht én doordat je in de hoogte werkt kan je alsnog veel planten op een klein oppervlak. Als dat geen feest is! Plant jij ook zelf kruiden? X

9 Comments

 1. Charlotte

  Supertof! :-) dat de basilicum op zich laat wachten, zou kunnen omdat het nog redelijk vroeg is. Ik kreeg de tip om basilicum pas vanaf (midden) mei te planten, omdat die niet tegen kou kan en het momenteel ‘s nachts nog wel frisjes is..
  Maar echt, supertoffe diy, ik heb wel al een mini moestuintje maar dit geeft echt zin om ook zo eentje te maken! Ideaal als je weinig plaats hebt:-)

  1. Frauke

   Hi Charlotte, ja het is inderdaad echt top als je niet veel plek hebt! Zeker proberen hoor ;-). Klopt van die basilicum, op het pakje stond nu ook echt als de vroegste periode. Ik kijk wel even of ze het nog redden en anders plant ik gewoon zo’n pot uit de winkel in de bak, dan heb ik direct een mooi plantje ! X

 2. Emilie

  Wat leuk! Als ik uit huis ga is een kruiden’tuintje’ echt wel iets dat ik wil! Is leuk om naar te kijken, maar ook handig bij het koken! Benieuwd hoe het eruit gaat zien als al jullie plantjes wat groter zijn! Thuis hebben we ook altijd kruidenplantjes, sommigen groeien als gek en sommigen begeven het wat sneller (misschien door het weer…). Vroeg me wel af of je misschien op je staafjes met de kruidennaam een laagje vernis zou moeten doen? (zodat ze niet rotten in de natte potgrond, weet wel niet of dat helpt..)

  1. Frauke

   Ja het ziet er ook echt leuk uit he, zo’n kruidentuintje! Je kan ze inderdaad vernissen, voor mij maakte het niet zoveel uit aangezien ik enkel in het begin wil herkennen wat waar gezaaid is. Daarna hoop ik het gewoon aan de plantjes te kunnen zien :D. X

 3. Astrid

  Leuk project. Wij hebben best een leuke tuin en mijn man heeft hier ooit ook voor mij een hoekje gemaakt voor kruiden. Hier ben ik echter nog niet aan toegekomen. Je ladder is ook leuk maar je inspireert me vooral om eens wat met mijn kruidenhoekje te doen.

Geef een antwoord