Weight Watchers ervaring

Eén maand Weight Watchers: mijn eerste ervaring

Weight Watchers ervaring

Sinds een maand ben ik op dieet en daarnaast ook druk bezig met het veranderen van mijn levensstijl. Dankzij Weight Watchers, een sterke wil en voldoende beweging lukt het me tot nu toe om kilo’s te verliezen. Mijn ervaringen en tips lees je in deze blogpost!

Ik herinner me het nog goed: het was een vrijdagavond en ik had net een lekker vettige maaltijd naar binnen gewerkt. Met m’n buik vol van al dat eten (letterlijk en figuurlijk, that is), installeerde ik me in de zetel en surfte ik doelloos rond. Ik voelde me slap, futloos en onzeker. Gevoelens die al een tijd lang op de achtergrond in me omgingen, maar waar ik bewust geen aandacht aan schonk. Want ja: ik was de afgelopen jaren wel wat kilo’s bijgekomen en ja, dat deed mijn energielevel niet ten goede. Ja, ik voelde me onzeker in bikini en al helemaal als ik een kledingmaat groter moest kopen. “Maar ik kan niet zonder eten, dat is zo gezellig!” was mijn standaard antwoord tegen het stemmetje in m’n hoofd dat zei: “tijd voor verandering!”. Tot ik op die bewuste vrijdagavond op de website van Weight Watchers terechtkwam en haast zonder nadenken een account aanmaakte. De 20 euro die het abonnement me per maand zou kosten, zou een goede stok achter de deur zijn en me doen volhouden.

Wat ik tot nog toe dus al een flinke maand doe. Ik heb voor mezelf een zeer duidelijk doel opgesteld: 15 kilogram vermageren. Vijf-tien, zo languit geschreven besef ik pas hoeveel dat is. Maar ze moeten er vanaf om terug een mooi, gezond cijfer op de weegschaal te zien staan. Met trots mijn lichaam kunnen blootgeven komende zomer, dat is wat ik wil bereiken. En weer meer energie hebben, zin in het leven. Eten is altijd al enorm belangrijk voor me geweest, dat is nu niet anders, maar ik wil er graag een gezonde relatie mee krijgen. Want ja, ik verlang zeker nog naar een lekker pakje friet of een zak chips (meer zelfs: die heb ik allebei al gegeten tijdens m’n dieet), maar ik wil dat verlangen doseren. Eten met mate, zodat mijn lichaam het aankan.

Weight Watchers ervaring

Bij Weight Watchers werk je met een puntensysteem, het Smart Points systeem om precies te zijn. Dat houdt in dat je voor alles wat je eet, punten telt. Je krijgt een dag- en weekbudget mee van punten die je mag opgebruiken. Zo is het dagbudget bij mij 23, wat bepaald wordt op basis van je huidige gewicht, je lengte en je activiteitsniveau. Gezien die laatste twee bij mij zeer weinig zijn, kreeg ik ook het laagst mogelijke dagbudget. Verder heb je nog een weekbudget – van in mijn geval een 28-tal punten – dat je bovenop je dagbudget mag opgebruiken, bijvoorbeeld als je een keertje uiteten gaat of ‘cheat’. Zelf heb ik ervoor gekozen mijn weekbudget niet, of zo min mogelijk, aan te raken om het afvallen te bevorderen.

Binnen het Smart Points systeem zijn zeer veel voedingsmiddelen ‘zero point foods‘, etenswaren waarvoor je geen punten hoeft te tellen. Je mag ze zoveel eten als je wil, mits je naar je lichaam luistert en niet overdrijft. Die voedingsmiddelen met 0 punten zijn bijvoorbeeld groenten, fruit, kip (zonder vel), vis (niet in saus), ei, tofu, quorn, peulvruchten, magere yoghurt of kwark en nog een paar andere dingen. Handig, want dat scheelt al heel wat telwerk en maakt het aantrekkelijk om juist die zaken te eten! Je vult ze doorheen de dag dan aan met dingen die je wel punten kosten. Die worden berekend op basis van de kcal, maar ook de vetten en suikers in de producten. Enkele voorbeelden: 20 gram vezelrijke vlokken (verschillende granen, havermout) bij het ontbijt kosten 2 punten, 100 gram pasta (volkoren) kost 4 punten, een eetlepel olijfolie kost 5 punten, 100 gram gehakt (varkens-runds) kost 7 punten. Je merkt al snel dat sommige zaken verrassend veel, dan wel verrassend weinig punten kosten! En daar moet je slim gebruik van maken.

Weight Watchers ervaring

De eerste twee dagen Weight Watchers waren zwaar. Ik nam mijn gewoonlijke ontbijt: een flinke kom (magere) cornflakes (weinig suiker) met magere melk, wat al meteen een 10-tal punten bleek te kosten. Tel daar boterhammen ‘s middags (met choco, al helemaal een feest) bij en ik had bijna geen ruimte meer voor ‘s avonds. Je snapt dat een kom spaghetti met gehakt in de saus niet bepaald meer paste. Ik besefte dan ook al snel dat ik mijn volledige voedingspatroon zou moeten opgeven en eetschema’s maken met nieuwe, gezonde keuzes en gerechten en véél meer groenten en fruit. Dat laatste liet ik altijd maar wat links liggen, maar nu kan ik niet meer zonder!

Om je een voorbeeld te geven van een mogelijk menu dat ik nu zou eten en dat ruimschoots binnen mijn dagbudget past:

 • Ontbijt: een kommetje Optimel 0% vet kwark/yoghurt met een smaakje naar keuze (echt een tip dit!) voor 2 punten met daarin 20 gram vezelrijke vlokkenmix voor de trage koolhydraten en om lang ‘vol’ te zitten, aangevuld met fruit zoals een banaan of druiven. Dat laatste neem ik soms ook pas rond 10 uur, als tussendoortje, i.p.v. bij het ontbijt.
 • Middag: een kom soep van 0 tot 2 punten (wanneer je ze met olijfolie hebt bereid om de ajuintjes aan te stoven of er iets van hüttenkäse/room doorheen zit), een salade met wortel, kool, sla, tomaat, kipfilet en een eetlepel magere dressing (1 punt). Ik kies ook vaak voor een eitje erbij (0 punten) of eet een overschotje van de avond ervoor. Soms doe ik op zondag aan ‘meal prepping’ en dan eet ik bijna elke middag een kommetje met gegrilde groenten (1 punt, door het scheutje olijfolie) en kipfilet (0 punten, ik bak zonder olie sinds ik Weight Watchers doe), vaak met een eetlepel Heinz -50% ketchup (1 punt). Tussendoor neem ik vaak een stuk fruit. Tipje: een appel in de microgolfoven met kaneel, hmm!
 • Avond: een maaltijd met als hoofdaandeel groenten, wat vlees en/of vis en soms iets van koolhydraten onder de vorm van pasta of aardappel. Bijvoorbeeld: spaghettisaus (vegetarisch) bomvol groenten en op basis van tomatenblokjes (0 punten!), met een 50g volkorenpasta en pasta van courgette ter aanvulling. Of: gehaktballetjes van américain natuur (1 punt voor 100g) met boontjes en een rijst van bloemkool met raz el hanout (allemaal 0 punten), met een lekker sausje.

Als je meetelt, zie je dat ik met deze combinaties nog meer dan ruimte over heb voor bijvoorbeeld een klein kommetje chips (30g is ongeveer 5 punten) of iets extra qua pasta/brood/rijst bij een maaltijd. Taart heb ik in de afgelopen maand maar één keer gegeten (13 punten voor een stuk mattentaart, holy moly!), ik ben drie keer gaan lunchen (dan koos ik voor een salade van ongeveer 12 punten) en heb één keer een etentje gehad (ik spaarde er zo’n 15 punten voor op). Waar ik nog het meeste punten aan kwijtspeel, zijn de drankjes die ik na het werk zeer graag doe: een 7-tal voor een gin tonic bijvoorbeeld.

Ik was op voorhand bang dat ik het punten tellen snel beu zou zijn, maar dankzij de handige app waarmee je ook barcodes kan scannen, lukt dat verrassend vlot. Maaltijden die ik regelmatig maak, creëer ik ook als recept in de app, waardoor ik ze gemakkelijk kan aanrekenen. En het punten tellen maakt me ook enorm bewust van wat goed, dan wel minder gezond is. Een diepvriespizza bijvoorbeeld (de ‘gezondere’ vegetarische versie) kost mij 24 punten. Dat is meer dan een volledig dagbudget! Iets wat ik ‘vroeger’ dus wel eens als avondmaal opat. Om nog maar over een pak frietjes met mayo, ketchup, bitterballen en kipnuggets te zwijgen! Ook iets dat toch zeker één keer, vaak meer keer, per maand mijn buik in verdween. Ik kan er nu nog steeds voor kiezen om die dingen te eten, maar dan is het wel een zeer bewuste keuze. Ik moet er andere lekkere dingen voor opgeven en effectief punten voor opsparen. Iets wat je inzicht geeft over hoezeer je lichaam zo’n ongezonde maaltijd moet verwerken en mij het nu meer heeft doen zien als een uitzondering, niet als een standaard maaltijd. Door dit dieet kook ik nu elke dag vers, zowel voor ‘s middags als ‘s avonds. Het kost meer werk, maar het is ook heel fijn om ‘s middags dan een lekkere, verzorgde maaltijd te kunnen eten. En een veel betere keuze dan de kant-en-klaar maaltijden die ik voorheen bijvoorbeeld vaak haalde!

Zelf eet ik door Weight Watchers eerder koolhydraatarm, wat het afvallen alleen maar bevordert en met mijn activity level ook prima is. Pasta, brood, pizza, deeg, taart, koeken, you name it, ik laat het zoveel mogelijk links liggen. Het is alleen bizar hoe impactvol die keuze is, want die verstoorde zelfs mijn maandelijks feestje! Gek hoe (veel) afvallen je lichaam en hormoonhuishouding zo beïnvloedt.

Weight Watchers ervaring

Ik kan blijven doorgaan over het programma en hoe ik ermee omga, maar moet dit blogbericht toch ergens naar een einde leiden. Toch haal ik graag nog even het puntje ‘sport’ aan. Je hebt ook ‘ActivPoints‘ in het Weight Watchers programma, punten die je krijgt voor het bewegen/sporten. Je kan zelf doelstellingen aanmaken & de app ook koppelen met bijvoorbeeld je activity trackers of de gezondheids-app van Apple. Zo zit ik op 29 ActivPoints per week, wat ik, sinds ik m’n stappen laat meetellen, wel gemakkelijk haal. Sinds mijn dieet ga ik nog iets vaker zwemmen dan ik voorheen al deed. Ik ga nu drie keer per week voor 40 minuten. Daarnaast probeer ik af en toe nog wat extra’s te doen, maar met mijn drukke planning is dat niet altijd gemakkelijk. Het zwemmen helpt me om  m’n hoofd leeg te maken, mijn lichaam strakker te maken en nog wat sneller af te vallen. Je kan ervoor kiezen om de ActivPoints om te zetten in eten, maar dat raad ik zelf niet aan. Je moet echt wel al flink sporten om meer te mogen eten. Zelf doe ik dat dus niet, het zwemmen is puur voor mijn gezondheid en dat ik er extra van vermager valt me alleen maar goed mee ;-).

Om tot een (voorlopige) eindconclusie te komen, kan ik dus alvast zeggen dat Weight Watchers mij een boel nieuwe inzichten heeft gebracht. En yes, ik zou ook met een gratis app calorieën kunnen tellen, wat me het welkome geld zou besparen (want alleen al gezonder eten kost ZO veel meer! Echt niet eerlijk eigenlijk.) maar de handige app, de gratis recepten (0 punten for the win!) en vooral het gevoel van “nu moét ik het wel volhouden” bevestigen juist mijn keuze. Daarnaast ben ik in ieder geval goed bezig: in de eerste maand verloor ik iets meer dan 6 kilogram en mijn lichaam verandert razendsnel, ik draag mijn broeken zelfs al een maatje kleiner! Het cijfer naar beneden zien gaan op de weegschaal, mij beter voelen voor de spiegel en een strak lichaam in de zomer zijn doelen die mij momenteel erg blij maken. Ik ben me ervan bewust dat het de komende tijd wat minder snel zal gaan, maar ben beslist niet van plan mij uit het lood te laten slaan! Nu pas besef ik hoezeer ik mij verstopt heb achter “eten is zo gezellig” in het verleden en hoe goed ik me kan voelen met een fit, energiek lijf. Hopelijk kan ik jullie binnen een paar maanden nog steeds hetzelfde bevestigen en met trots een voor-/na foto delen!

Heb jij ervaring met afvallen en/of Weight Watchers? Hoe sta je erin? Deel je ervaringen gerust in de comments, lijkt me heel leuk! xo

16 Comments

 1. Irene | tussenmarsenjupiter.be

  Amai echt een mooi resultaat al! Ik wil eigenlijk ook véél gezonder eten. Vooral veel meer groenten en fruit want dat is nu echt schaamtelijk weinig. Ik vind het alleen moeilijk om vol te houden. Ik houd wel in mijn hoofd dat ik fitter wil zijn en ietsje strakker is mooi meegenomen, maar ik denk ook vaak: ach, why not? en dan eet ik zo 10 tompouce paaseitjes van de Hema. Pf. Het is echt wel een soort van “verslaving” hé eigenlijk, al die zoetigheid en vettigheid. Heel moeilijk om het op te geven. Ik denk dat zo’n programma als weight watchers dan inderdaad wel kan helpen om het vol te houden. En op zich valt 20 euro per maand ook wel weer mee hé, als je ziet hoe het jou helpt :)

   1. Frauke

    Bedankt!! Ja groenten en fruit eten maakt op zichzelf al een groot verschil. Zeker als je er dan die zoete/vette dingen mee vervangt! Vlees & vis bak ik gewoon op een antiaanbakpan, tot mijn grote verbazing lukt dat prima! Uitjes stoof ik ofwel aan in het vet/vocht dat vrijkomt, ofwel spray ik een béétje olijfolie (met zo’n spray), dan neem ik de punten er maar bij ;) Olie is opzich ook niet slecht hé, maar ik probeer er wel op te besparen. Als ik vergelijk met hoeveel ik voorheen gebruikte om een beetje vlees ofzo te bakken… Woeps!

 2. Anna

  Wauw wat een groot verschil al! Super goed dat je dit bent gaan doen. Ik ben zelf ook bezig met gezonder eten en thuis work outs, niet per se om veel kilo’s kwijt te raken, maar vooral om op bepaalde punten wat strakker te worden, haha. In het begin ging het bij mij ook redelijk snel, nu is het vooral meer bijhouden en volhouden. Ik heb ook vaak zin in chips en ander ongezond eten dus dat maakt het wel lastig. Soms denk je: Ach, kan wel even een klein beetje en voor je het weet is de halve zak leeg haha.

  1. Frauke

   Ja, ik kan me inbeelden dat het bijhouden/volhouden het moeilijkste is, nu word ik enorm gemotiveerd door de snelle verschillen! En bij chips is het probleem bij mij altijd dat ik één kommetje neem van vb. 30g, maar ik dan niet meer wil/kan stoppen! Dus dan staat die zak daar wel heel verleidelijk…

 3. Susanne

  Ik ben toevallig sinds zondag gestart met weight watchers en ik schrik wel van alles wat ik normaal at. Een beker melk kost al 4 punten; dat is best zonde. Ik moet nu nog wel heel erg zoeken wat ik wel en niet kan doen. Wat soms voor enige frustratie zorgt ^^ maar dit werkt zeker motiverend: gewoon even doorzetten. :)))

 4. A.M.

  Wauw, wat een mooi resultaat op zo’n korte tijd! Ik ben zelf al jaren aan het jojoën en ben nu helaas weer op m’n dikst, maar zo’n artikel als dit geeft me meteen weer motivatie om er opnieuw voor te gaan! ;-) Nog een vraagje: ik heb altijd een probleem met het vinden van passende broeken. Broeken in ‘gewone’ maten (ik neem dan de grootste maat) zijn bij mij goed aan mijn benen, maar ik krijg de rits ervan niet dicht … Broeken in grotere maten, dus echt voor vollere mensen (ik neem dan de kleinste maat), zijn bij mij goed aan mijn buik, maar véél te los aan mijn benen. Aan jouw foto’s te zien sluiten jouw broeken wél mooi aan, dus vroeg ik me af waar jij je broeken koopt.
  Nog heel veel succes!!

  1. Frauke

   Bedankt voor je lieve bericht! Veel succes en blij dat ik je heb kunnen motiveren :-) Ik draag zelf bijna altijd skinny jeansbroeken van de H&M of Mango, die zitten echt lekker. Ik neem wel vaak high waisted broeken, kan je je buik er een beetje in wegstoppen. En mijn ervaring is dat die vaak ook wat comfortabeler zitten! X

 5. Inez

  Wow, 6kg op een maand tijd dat is echt wel de moeite! ‘k Heb zelf ook al nagedacht over Weight Watchers maar het constante punten tellen schrikt me wat af. Wel goed dat er zoveel dingen 0 punten zijn dan!

  1. Frauke

   Ja, het valt echt super goed mee! Ik zou calorieën tellen wel veel storender vinden. Je moet gewoon even snel wegen hoeveel je van alles neemt, dat is wat mij betreft het meeste moeite, en als je voor veel 0 punten voedingsmiddelen kiest beperk je dat ook nog enorm ;)!

 6. Michelle

  Hoi meid!
  Ik vond je blog via Flair en na het lezen van dit artikel moést ik even reageren.
  Drie jaar geleden werd bij mij CVS vastgesteld, in ernstige mate. Door alle medicatie die ik moet innemen ben ik maar liefst 18 kilo bijgekomen. Ik ga ondertussen al bijna 2 jaar naar de diëtist, vooral om mijn gewichtstoename te beperken. Want afvallen tijdens het revalideren van CVS is bijna onmogelijk. De laatste maanden voelde ik me echter minder en minder gemotiveerd om op mijn eten te letten. Door dit artikel besef ik dat ik het misschien eens over een andere boeg moet gooien en dat Weight Watchers me daarbij zou kunnen helpen. Ik denk dat het punten tellen me een betere houvast zou kunnen geven. Bedankt dus! Nog heel veel succes met je blog. Je hebt er een vaste lezer bij. ✊?♥️

  1. Frauke

   Hi Michelle, bedankt voor je lieve berichtje! Wat jammer dat je CVS hebt en dan ook nog eens last hebt van de medicijnen. :( Wie weet kan Weight Watchers je helpen! Het punten tellen is voor mij persoonlijk in ieder geval een goede houvast, ik besef erdoor veel meer de ‘waarde’ van eten. Succes ermee! xx

 7. Iris

  Wooow! Daar mag je trots op zijn :D Ikzelf zou ook echt wat willen afvallen… maar ik heb altijd honger! Om niet meer bij te komen ga ik tussen de maaltijden over naar groenten.. maar dan nog eet ik 2kg wortels op een dag :(

  1. Frauke

   Dankje! Ik snap je struggle zeker. Maar de trick is om veel dingen te eten die je een vol gevoel geven & lang zoet houden. Zoals havermout, of eiwitten. Je mag gerust méér eten, alleen gewoon de juiste keuzes. Van een hele dag wortels zou ik ook honger hebben! Veel succes in ieder geval! X

Geef een antwoord