Een salad bar / jar party met IKEA

Een salad bar / jar party met IKEA

Een salad bar / jar party met IKEA

Feestjes geven is altijd ontzettend leuk! En vaak gaat het gepaard met veel (ongezond) eten, zoals taart en gebak of heerlijke stevige kost en vele gangen. Voor één keer kan het zeker, maar het is wel een aanslag op de lijn. Wist je dat je ook gezonde feestjes kan geven? Duh, tuurlijk kan dat! Maar wij tonen je vandaag hoé, samen met IKEA!

De aankleding

Een salad bar / jar party met IKEA Een salad bar / jar party met IKEA Een salad bar / jar party met IKEA Een salad bar / jar party met IKEA Een salad bar / jar party met IKEA

Het concept dat wij in gedachten hadden, hebben we zelf een ‘salad bar / jar party’ genoemd. Het idee was om een buffet te creëren (veel minder stijf en zo kan je lekker nemen wat je wil) maar dan vol elementen voor een heerlijke salade. Een echte salad bar, dus! De salades worden bij dit idee alleen niet geserveerd op een bord, maar in iets nog veel handiger én helemaal hot op dit moment: mason jars aka weckpotten! Zo kan iedereen zijn eigen pot vullen met lekkers naar keuze :).

Een salad bar / jar party met IKEA

Voor de aankleding hebben we gebruik gemaakt van allerlei prachtige IKEA spullen. Onze tafel schoven we tegen de schouw en hebben we aangekleed met een loper uit de Sittning collectie, een limited edition van september waarvan jullie hopelijk nog snel iets kunnen scoren ;). We hebben als basis gebruik gemaakt van de schattige Knagglig kistjes, zo creëer je meer diepte wat ideaal is voor een buffet. Daarnaast legden we allerlei mooie snijplanken neer – uit de gewone collectie, de Sittning collectie (liefde voor de hele lange donkerbruine!) en de Hemsmak collectie (die met de geweldige strepen). We voegden allerlei mooie theedoeken uit de Sittning collectie toe, net als de prachtige gekleurde glazen, vazen en een karaf. Verder komen de speciale, leuke serveerlepels en servetten + servetringen ook uit die limited edition, het zijn stuk voor stuk geweldige items voor een prachtig aangeklede tafel. IKEA verkoopt natuurlijk ook de weckpotten die zo nodig zijn voor deze salad bar / jar party, ze heten ‘Korken’ en zijn lekker betaalbaar. Spot jij trouwens ook de cactussen die we onlangs in die weckpotten verpotten? :)

Het eten

Een salad bar / jar party met IKEA

Uiteraard bestaat een goede salade uit een heleboel lekkere, smaakvolle ingrediënten. Het liefste zo veel mogelijk groenten, maar ook wel wat andere elementen! Hieronder zie je een heleboel foto’s van al het lekkers dat wij uitkozen, lees dus vooral niet verder als je geen honger wil krijgen :).

Een salad bar / jar party met IKEA

Pasta, couscous, limoen, water met komkommer en blauwe bessen en olijfolie.

Een salad bar / jar party met IKEA

Een appel in blokjes, mozzarellabolletjes, wat met véél citroen en blauwe bessen.

Een salad bar / jar party met IKEA

Komkommer in blokjes en gekruide kipstukjes met rode paprika.

Een salad bar / jar party met IKEA

Een gróte kom salade, bestaande uit veldsla en babyspinazie.

Een salad bar / jar party met IKEA

Een tip: decoreer je ingrediënten met lekkere kruiden. Een beetje Italiaanse kruiden over je mozzarella, wat tijm over de worteltjes of paprika/curry op het vlees maakt veel verschil in smaak én ziet er leuker uit.

Een salad bar / jar party met IKEA

Fijn gesneden rode kool, radijsjes en wat bieslook ter decoratie.

Een salad bar / jar party met IKEA

Ziet deze karaf vol fruitwater er niet heerlijk uit? Véél beter dan limonade, maar zeker even lekker.

Een salad bar / jar party met IKEA

Water met blauwe bessen en een heleboel kaasblokjes versierd met peper, zout en oregano.

Een salad bar / jar party met IKEA

Tomaat in fijne stukjes, peper, wat basilicum en ui in ringen.

Een salad bar / jar party met IKEA

Paprika in lange sneetjes, de drie kleurtjes want dat smaakt zo lekker samen ;).

Een salad bar / jar party met IKEA Een salad bar / jar party met IKEA

Onze tafel was rijkelijk gevuld, maar eigenlijk is dit een van de cheapste manieren om een feestje te geven, want groenten zijn natuurlijk ontzettend betaalbaar. En niemand die met een foodbaby naar buiten gaat ;). Verder hebben we ook nog een basilicumplantje neergezet in de Knagglig kistjes, en wat prachtige flesjes met sluiting om vinaigrette te serveren én goed te bewaren.

Een salad bar / jar party met IKEA Een salad bar / jar party met IKEA Een salad bar / jar party met IKEA Een salad bar / jar party met IKEA

De perfecte mason jar salade

Een salad bar / jar party met IKEA Een salad bar / jar party met IKEA Een salad bar / jar party met IKEA Een salad bar / jar party met IKEA Een salad bar / jar party met IKEA

En na al het stylen, groenten snijden en bereiden van voeding, was het tijd voor het leukste (en lekkerste) gedeelte: de salade samenstellen! Arne koos voor een basis van mayonaise en voegde daar veel ui, appel, wortel, radijs, komkommer, kaasblokjes, kipstukjes, pasta en salade aan toe.

Een salad bar / jar party met IKEA Een salad bar / jar party met IKEA Een salad bar / jar party met IKEA Een salad bar / jar party met IKEA Een salad bar / jar party met IKEA Een salad bar / jar party met IKEA Een salad bar / jar party met IKEA Een salad bar / jar party met IKEA Een salad bar / jar party met IKEA

Ikzelf koos voor wat yoghorette met fijne kruiden, paprika, radijs, appel, worteltjes, rode kool, komkommer, tomaat met ui, pasta, mozzarellabolletjes en salade. Hmmmmm. Uiteraard kan je je salade ook vegetarisch of vegan maken, door bijvoorbeeld tofu of noten te gebruiken.

Een salad bar / jar party met IKEA

Een belangrijke tip is trouwens om je salade op de juiste manier samen te stellen. Zeker wanneer je ‘m nog een tijd wil bewaren om bijvoorbeeld mee te nemen naar school of werk, want dan bewaart ‘ie veel beter. Je zou zelfs op een schattig krijtbordje een stap-voor-stap guide voor je gasten kunnen voorzien! Anyways, die juiste manier van samenstellen gaat als volgt:

1) een basis van vinaigrette/dressing of olie
2) harde groenten en fruit, zoals appel, wortel, paprika, radijs, rode kool
3) zachte groenten en fruit, zoals tomaat of komkommer
4) proteïnen: pasta, couscous, vlees, vis, kaas
5) salade en/of spinazie

Bovenop kan je altijd nog wat lekkere kruiden strooien :). Eens je gaat eten, prik je gewoon alles van boven naar beneden op je vork of schud je even flink met de pot om het geheel te mengen!

Een salad bar / jar party met IKEA

En zo is het dus ook mogelijk om een gezonde dinner party te geven! Een saladebar oogt niet alleen heel leuk en vol, het zelf samenstellen van een salade is een fun activiteit op zich. En niemand die het niet lust zo ;). Wat je over hebt kan je trouwens gewoon in een weckpot doen en in de koelkast bewaren om later met veel smaak op te eten! Het was superleuk om deze salad bar / jar party te stylen en organiseren, bedankt IKEA voor de kans daartoe! En voor wie we op ideeën hebben gebracht: eet smakelijk! Deel gerust je foto’s met ons door ze te taggen met #thelifefactory of #ikeabe :).

17 Comments

  1. Femke

    Wauw, wat een ont-zet-tend leuk idee! Het grappige is dat ik helemaal niet zo’n ‘salademeisje’ ben, maar op de wijze waarop jullie het hebben aangekleed zou ik mezelf zo bekeren. Heel tof om te zien hoe jullie je eigen unieke draai weten te geven aan IKEA-producten. Ik ben echt GROOT fan!

  2. Tais

    Waauw, zo simpel maar het ziet er écht prachtig uit! Ik zou gerust eens langskomen op jullie salad bar – jar party! Heel mooi aangekleed :) moet echt dringend naar Ikea!

Geef een antwoord