Een weefwerkje voor beginners

Een weefrekje voor beginners

Voordat je deze post leest, raad ik je aan even deze do it yourself terug te kijken. Ik leg je erin namelijk uit hoe je zelf gemakkelijk een weefrekje maakt. Ideaal om als beginnende wever aan de slag te gaan! Eens je dat rekje hebt gemaakt, kan je net als mij met een weefwerkje voor beginners aan de slag. Dat er toch al héél leuk uitziet!

Een weefrekje voor beginners Een weefrekje voor beginners

Voor dit weefwerkje begin je met het allergemakkelijkste van weven: je neemt een stuk wol en knoopt dat vast aan je buitenste draadje. Daarna ga je steeds over en onder de draadjes, heel gemakkelijk dus. Op, neer, op, neer … net als naaien ;-). Voor een nieuw kleurtje knoop je gewoon andere wol aan het uiteinde en ga je daarmee verder. Hiermee kan je al hele mooie, leuke stukjes maken.

Een weefrekje voor beginners

Maar wij tillen het een niveau hoger! We gaan ook flosjes toevoegen. Daarvoor neem je een aantal stukken wol die twee keer zo lang zijn als het flosje dat je wil maken.

Een weefrekje voor beginners

En dit is wat daar van wordt! Check hieronder hoe je het doet.

Een weefrekje voor beginners

Neem de stukken wol en steek ze onder twee draadjes, zoals je op de foto kan zien.

Een weefrekje voor beginners

Trek de wol dan tussen de draden omhoog, alsof je er een lus mee maakt.

Een weefrekje voor beginners

Daarna haal je de uiteinden van de wol (die links en rechts vanonder de draden komen) door die lus heen, ook weer zoals je op de foto ziet. Span aan.

Een weefrekje voor beginners

En herhaal een aantal keer, tot je een hele rij flosjes hebt!

Een weefrekje voor beginners

Je kan de flosjes eerst best even omhoog leggen (dus zoals boven deze foto) en er een aantal rijtjes ‘gewoon’ onder weven. Zo zitten ze goed vast. Daarna kan je ze (zoals op deze foto) weer naar beneden hangen.

Een weefrekje voor beginners

Herhaal het proces van weven en flosjes maken met verschillende soorten wol. Dik, dun, kleurrijk, sober: zorg voor een gezellig, eclectisch geheel! De onderste flosjes maak je extra groot en lang, zodat je een voldoende groot weefwerkje krijgt.

Een weefrekje voor beginners

De structuren en kleuren met elkaar gecombineerd geven een heel gezellig (en tikkeltje rommelig) weefwerkje. Je kan het zelf zo strak of los maken als je wil, maar wij houden dus het meeste van dat laatste ;-). Laat het échte weven maar over aan pro’s! Hoewel we zeker nog gaan oefenen op andere werkjes, want weven is FUN! Heb jij het al eens geprobeerd? X

2 Comments

  1. Tamara

    Kleine tip: je trekt je draden veel te strak aan. Een weefwerk zou aan de bovenkant even breed moeten zijn als aan de onderkant, zoals je ziet wordt die van jou steeds smaller.

    Wat ik zelf altijd doe is voordat ik alles naar beneden druk, zet ik aan de buitenkant mijn naald waarmee ik weef tussen het witte draad van het weefrek en het draad waarmee ik weef, zodat het draad niet korter kan worden zodra ik alles naar beneden druk. Klinkt heel onduidelijk maar in dit filmpje is het heel goed uitgelegd:

    https://www.youtube.com/watch?v=jgM4niipQAM

    Vanaf 3.30

    Je weefwerkje is zo leuk maar het is echt zonde dat de zijkanten zo smal worden

Geef een antwoord