Eerste indruk: Braun Silk-Expert IPL (permanent ontharen)

Eerste indruk: Braun Silk-Expert IPL (permanent ontharen)

Eerste indruk: Braun Silk-Expert IPL (permanent ontharen)

Of ik erin geïnteresseerd was een IPL-epilator uit te testen. Ik liep nog net geen rondje om het huis, sprong een gat in de lucht en antwoordde bijna met ‘hell to the yeah‘! Het stond al best lang op m’n verlanglijstje, een apparaat om permanent te ontharen. Benen scheren doe ik al lang niet meer wegens hopeloos, maar epileren is een licht pijnlijk klusje én mijn haartjes worden er wel steeds zwakker van (hello ingegroeide rotgevallen). Aan chemische troep of waxstrips waag ik me al helemaal niet, dus er zat nog maar één plan op: proberen mijn haargroei tot een absoluut minimum te beperken. Daarvoor ga ik de komende tijd met bovenstaand mooi apparaat aan de slag, en vandaag deel ik alvast mijn eerste indruk.

Eerste indruk: Braun Silk-Expert IPL (permanent ontharen)

Eerst even een woordje uitleg. De Braun Silk-Expert IPL epilator (ik heb model BD5001 body & face) is een toestel dat je haargroei stevig afremt. Je kan het gebruiken op je lichaam en de onderkant van je gezicht (niet in de buurt van de ogen). Dat omdat de epilator werkt met Intens Pulserend Licht, een alternatief op laser, dat niet meer is dan een hele heldere, sterke flitslamp.

IPL zou ervoor zorgen dat enerzijds het pigment in de haarwortels wordt vernietigd, maar tegelijkertijd ook dat de haarwortel zelf vernietigd zou worden. Daarbij is het wel zo dat alleen haren met voldoende pigment (dus dit apparaat is vooral goed voor mensen met bruine of zwarte haartjes) kunnen behandeld worden én dat het toestel alleen geschikt is voor wie een blanke of licht gepigmenteerde huid heeft (donkere huid absorbeert de lichtstralen sterker, waardoor ontkleuring en schade kan optreden). Omdat alleen haren in de groeifase reageren op het intense licht, zijn meerdere behandelingen nodig. De haren zouden tot jarenlang kunnen wegblijven daarna, maar maandelijkse onderhoudsbeurten worden aangeraden.

Eerste indruk: Braun Silk-Expert IPL (permanent ontharen)

Over naar het apparaat zelf. Dat komt in een mooie doos en oogt gelijk erg luxe. Het toestel ziet eruit als een chique, grote epilator. Het wit met koper en de slanke, strakke vorm, geven gelijk het idee dat je met een degelijk toestel aan de slag gaat. Dat mag ook wel, want met een adviesprijs van €399,99 wil je natuurlijk waar voor je geld. Overigens klinkt die prijs ontzéttend hoog (is ook de reden waarom ik altijd twijfelde), maar als het toestel werkt en je dus effectief nog maar zelden moet epileren (flitsen), valt dat weer prima mee. Een epilator kost bijvoorbeeld ook al snel €150 à €200, en die moet je altijd blijven gebruiken (laat staan de opgetelde kost van alle scheermesjes die je al gebruikte en zal gebruiken). Het zou dus een heel duurzame investering kunnen zijn.

Eerste indruk: Braun Silk-Expert IPL (permanent ontharen)

Weinig poespas ook aan het apparaat: er is een aansluiting voor je adaptor (achteraan), een grote behandelknop, een klein knopje om in zachtere modus te gaan (met het veertje) en opzij zie je de lichtsterktemeter. Die lichtsterktemeter heeft te maken met de SensoAdapt-technologie op basis waarvan het toestel werkt. De technologie registreert voor elke flits de teint van de huid en past zo de lichtintensiteit aan. Het toestel bepaalt dus per stukje huid of er geflitst kan en mag worden, waardoor het prima kan zijn dat je sommige lichaamsdelen wel, dan niet mag epileren. Handiger dan de vergelijking maken met een catalogus! De Silk-Expert IPL zou de snelste IPL-technologie van het moment bevatten. De tijd tussen de flitsen ligt tussen de 0,9 en 1,9 seconden, afhankelijk van de intensiteit ervan.

Het toestel komt ook met een scheermesje van Venus, om de huid die je wil epileren te ontharen. Leuk extraatje, want het mesje is lekker scherp en haalt de haartjes in één haal weg.

Eerste indruk: Braun Silk-Expert IPL (permanent ontharen)

Het apparaat is een pak groter dan een epilator, maar voelt wel lichter aan. Het ligt erg goed en comfortabel in de hand en is ideaal om je verschillende lichaamsdelen te epileren. De grote behandelknop zit ook op de perfecte plaats, die kan je zonder problemen indrukken.

Eerste indruk: Braun Silk-Expert IPL (permanent ontharen)

Langs de binnenkant van het toestel zit een ventilator, gezien het apparaat erg warm wordt bij het afgeven van zulke intensieve flitsen. Die ventilator moet je ten alle tijden vrij houden, zodat er geen oververhitting zou optreden. Ook na gebruik van het toestel, moet je het eerst volledig laten afkoelen.

Eerste indruk: Braun Silk-Expert IPL (permanent ontharen)

Het gedeelte waar the magic happens, zit vooraan in het apparaat. Daar zie je het venster waarlangs de flitsen naar je huid komen. Links en rechts ervan zitten sensoren, die bepalen of je huid wel langs beide kanten is bedekt. Op die manier is het bijna onmogelijk om te flitsen wanneer het toestel niet netjes op je lichaam staat. Je mag ook absoluut niet in de flitsen kijken.

Toen ik de gebruiksaanwijzingen voor het eerst las, werd ik wel een beetje bang. Zoveel aanbevelingen en dingen waarmee je rekening moet houden! Tattoo’s mag je bijvoorbeeld niet flitsen, grote moedervlekken ook niet, beschadigde huid ook niet en noem maar op. Gelukkig bleek het uiteindelijk heel goed mee te vallen: ondanks mogelijke bijwerkingen, heb ik helemaal nergens last van gehad.

Eerste indruk: Braun Silk-Expert IPL (permanent ontharen)

Je moet het toestel eerst even uittesten op een klein stukje huid en 48 uur wachten, om te kijken of er geen irritatie op zou treden. Daarna kan je aan de slag. Je moet eerst het te epileren gebied ontharen (op de manier die jou het prettigst lijkt) en dan is het tijd om te flitsen. Je doet het apparaat in het stopcontact en zal blauw licht zien komen door het venster. Vervolgens plaats je het apparaat op de huid (er volledig tegen) en zal de meter opzij oplichten: die bepaalt hoe intensief de flits zal zijn. Bij mij was dat vaak het maximaal aantal lampjes!

Als je daarna op de behandelknop drukt, komt er één flits uit. Dat duurt ontzettend kort en je ziet ook heel kort een oranje flits naast het behandelde gebied. Zelf voel ik 0,0 irritatie: het flitsen warmt mijn huid hoogstens even supersnel op. Denk maar aan met je huid tegen een warme kop thee komen, dat gevoel. Allesbehalve onaangenaam, prikkelend of irritant dus. Het kan, maar ik heb er geen last van.

Er zijn twee modi in het apparaat: je kan de behandelknop blijven indrukken voor de ‘glijmodus’ of één keer drukken voor de ‘precisiemodus’. Die eerste modus is perfect om bijvoorbeeld je benen te ontharen: je drukt de knop blijvend in en gaat heel traag over je been (telkens wanneer er is geflitst, verplaats je ‘m een stukje). De tweede modus is goed voor bijvoorbeeld knieën, je bikinilijn of oksels, waar het ook wat moeilijker is om de huid non-stop te bedekken met het toestel (wegens rondingen). Mijn ervaring is dat het toestel héél vlot werkt: op een kwartier was ik klaar met beide onderbenen, op 5 minuten met mijn oksels. Later heb ik mijn armen nog geprobeerd, die duurden min of meer 10 minuten (samen). De bikinilijn heb ik voorlopig nog niet getest, maar ik heb er 100% vertrouwen in dat ook dat vlot zal gaan. Het toestel heeft me aangenaam verrast!

Over de werking kan ik nu natuurlijk nog geen grote uitspraken doen. Je zou het apparaat wekelijks moeten gebruiken en dat gedurende 4 tot 12 weken. Pas daarna zal de haargroei drastisch minder zijn en hoef je nog maar af en toe een onderhoudsbeurt uit te voeren. Ik ben dan ook van plan om jullie binnen enkele maanden een update te geven van het resultaat. Mochten dat inderdaad vrijwel haarvrije na-foto’s worden, dan ben ik in ieder geval een heel gelukkig mens (met een pak meer tijd)!

Hebben jullie wel eens een IPL epilator uitgetest? Zijn jullie benieuwd naar de Braun Silk-Expert IPL?

9 Comments

 1. Iris

  Ik ben heel benieuwd naar het resultaat! In verhouding is de prijs niet zo erg, maar vind het toch nog wel veel geld. Aan de andere kant, als het echt werkt, zou ik er dat zeker voor over hebben. Ik ben benieuwd!

 2. Marlous

  Ben heel benieuwd hoe het je gaat bevallen! Ik laat mijn haartjes ook wegflitsen, maar dan in een salon. Alleen vergeet ik vaak een nieuwe afspraak te maken, dus zo’n apparaat voor thuis lijkt me ideaal! Vraag me wel af of die dan net zo krachtig is, dus ben benieuwd naar je mening!

 3. BARBARA

  WHOW WHOW?

  WE ZIJN NU BIJNA EEN JAARTJE VERDER EN WAT ZIJN U BEVINDINGEN IS HET HET PRIJSKAARTJE WAARD?
  HEB EEN BON ONTVANGEN VAN 60E EN HET IS BIJNA LIJN VERJAARDAG DUS ZOU WEL SUPER ZIJN BEN NAMELIJK NOGAL BEHAARD AAN MIJN BENEN EN ARMEN.

  BARBARA

  1. Frauke & Arne

   Hi Barbara, ik vind het ZEKER de moeite waard! Ik heb niet supernetjes de tijd gerespecteerd (was een beetje lui) tussen twee sessies dus ik heb nog steeds haartjes op m’n benen maar het zijn er echt veeeel minder! Ik merk nu een jaar later nog steeds zo’n fijn resultaat :)!

Geef een antwoord