Expedit ladekasten inrichten

(Expedit) ladekasten inrichten

Expedit ladekasten inrichten

We vertelden het al in deze Snapshots Sunday: Arne en ik hebben onlangs onze IKEA Expedit kast (die nu trouwens Kallax heet!) getransformeerd van een rommelige open kast naar een chique tv-meubel. En dit enkel en alleen door in de 4 bovenste vakjes lades te monteren! Het geheel is nu netjes, gesloten, stofvrij én opgeruimd. Over dat laatste vertellen we jullie wat meer!

Toen we de lades in onze kast monteerden, hebben we gewoon alles wat voorheen los in de kast lag of in de manden zat, erin gedropt. Zonder veel na te denken en helemaal niet netjes of georganiseerd. Zorgen voor later! Toen later was aangebroken, aka vorig weekend, zijn we met de lades aan de slag gegaan en hebben we ze netjes ingericht. Check onze voor en na’s!

Expedit ladekasten inrichten

De lade linksboven bevindt zich vlakbij de deur en is het plekje waar Arne z’n handschoenen en portefeuille dropt wanneer ‘ie binnenkomt. We hebben er een mandje voor USB-sticks en de harde schijf bijgelegd, omdat die anders overal rondslingeren.

TIP: Maak een lade met daarin ruimte voor ‘losse prulletjes’ zoals sleutels, handschoenen, portefeuille en dergelijke. Op die manier komt dit bij thuiskomst niet gelijk op een verkeerde plaats terecht, is de boel opgeruimd én vind je ook zulke items gelijk terug.

Expedit ladekasten inrichten

De lade vol koptelefoons, laders, speakers en de harde schijf hebben we vereenvoudigd tot een lade voor alle kabeltjes. Een bakje met oortjes, een bakje met adapters en daarnaast onze grote HDMI-kabel.

TIP: Verzamel zoveel mogelijk bakjes in verschillende formaten en combineer die tot je kastje ermee vol zit. Zo heb je ruimte om alles netjes onder te verdelen. Het linkse bakje is trouwens uit de Dragan set van IKEA, het rechter bakje uit de Godmorgon set – beide voor de badkamerkastjes bedoeld!

Expedit ladekasten inrichten

TIP: snijd een dik lint in stukken en bind dit rond losse kabels. Hierdoor hou je de kabeltjes netjes bij elkaar en komen ze niet in de knoop. Plus: het ziet er ontzettend leuk en fleurig uit!

Expedit ladekasten inrichten

De speakers en koptelefoons hebben we in een andere lade gedaan. Ook hier hebben we bakjes uit de Godmorgon serie gebruikt – ze passen perfect. Daarnaast hebben we alle losse batterijen en de batterijlader in één bakje gesorteerd, want ook die geraken we altijd kwijt.

Expedit ladekasten inrichten

Mijn cameraspullen slingerden altijd doorheen ons hele appartement waardoor ik regelmatig al vloekend zocht naar een lader, filter of afstandbediening. In een bakje bedoeld voor keukenkasten, Variera uit IKEA, hebben we alle spulletjes bij elkaar gedaan. Daarachter ligt de cameratas van Arne. Nooit meer iets kwijt!

TIP: probeer spulletjes van één ‘thema’ (bijvoorbeeld: cameraspullen) altijd bij elkaar te leggen, zo weet je direct waar je kan vinden wat je zoekt. Label ze desnoods, bijvoorbeeld met een kleurcode, en leg alles met die code bij elkaar. Dus niet de lader netjes in de ene kast en de kabel in de andere!

Expedit ladekasten inrichten

Aan onze lade met een aantal random boekjes hebben we niet heel veel moeten doen, op de boel een beetje netjes leggen na. Wel plaatsten we er een pennenzakje bij, zodat we altijd schrijfspullen weten te vinden.

TIP: zoek jij ook altijd naar balpennen in huis? Verlies je constant schrijfspulletjes of vind je het irritant om ver rond te moeten lopen als je plots iets wil opschrijven? Bewaar dan ergens een pennenbakje of pennenzakje met schrijfspullen.

Expedit ladekasten inrichten

De lade met wat dvd’s en Playstation spelletjes hebben we gewoon op orde moeten leggen, ook daar was niet heel veel werk aan.

TIP: spelletjes voor de Playstation passen perfect rechtop in de Expedit lades. Wanneer je ze op hun zijde zet, zie je van elk spelletje de titel. Veel handiger dan een stapeltje waarin je moet rondzoeken, want dan wordt het al snel weer rommelig!

Expedit ladekasten inrichten

En dan hadden we één lade met allerlei papierwerk: huishoudelijke informatie, handleidingen, registratieformulieren, rekeningen en noem maar op. Ook dat was nogal een boeltje! We hebben daarom de stapel over twee lades verdeeld, waarvan bovenstaande de huishoudelijke info bevat.

Expedit ladekasten inrichten

De lade waarin de Playstation spelletjes zaten – die intussen bij de dvd’s zitten – hebben we gebruikt voor de rest van het papierwerk. Dat hebben we gesorteerd in mapjes, waarop we ook duidelijk hebben geschreven wat in een mapje hoort.

TIP: sorteer papierwerk áltijd per thema, in handige mapjes. Maak het echter niet te ingewikkeld qua systeem, en gebruik ook liefst geen ringmappen. Dat eerste omdat je dan geen zin meer hebt om op te ruimen, dat tweede omdat de meesten (we!) te lui zijn om gaatjes te maken waardoor alles rondslingert.

Expedit ladekasten inrichten

En zo hebben wij nu hele nette en georganiseerde ladekasten! Het was al een énorme vooruitgang toen we ervoor kozen de open vakken te vervangen door lades, maar nu ze ook ingericht zijn, is de boel compleet. De kast is zó opgeruimd, we worden er erg vrolijk van. We weten nu waar alles hoort en de neiging om dingen op verkeerde plaatsen neer te leggen is verdwenen. Doordat alles zo duidelijk en netjes is gesorteerd, is het heel gemakkelijk om iets de goede plek te geven. We love organising! Ben jij goed in ladekastjes inrichten? 

22 Comments

 1. anouk

  Het ziet echt heel leuk uit!! Ik ben wel goed in het opruimen en netjes maken van kasten maar op een of andere manier ben ik nog beter in het maken van een rommeltje haha dus eens in de zoveel tijd moeten alle kastjes eens goed onder handen worden genomen

 2. Tessa

  Wat ziet het er leuk uit! Wij hebben (helaas) ook een heleboel van die Expedit kasten in huis, een restant van de studententijd. Ik baal enorm van die grote open blokken want je kunt er niets netjes in opbergen. Ik had de hoop eigenlijk al opgegeven, maar nu ik zie hoe leuk het bij jullie is geworden zal ik eens kijken naar de deurtjes en lades bij Ikea, misschien kan ik er nog wat leuks van maken ;).

 3. Evera

  Leuk om te lezen! Bij ons is het een doorgaand project om het huis opgeruimd te krijgen. Hebben we de beneden verdieping net af, kunnen we weer aan de bovenverdieping beginnen. De tips zijn voor ons dus zeker erg handig! ;-)

 4. Sophie

  Wauw leuk om te zien! Ik heb een aantal weken geleden ook alle kastjes opgeruimd en opnieuw ingedeeld. Toevallig ook dezelfde bakjes en het “keuken” bakje gehaald haha!

 5. shirley

  Wat netjes opgeruimd! Daar kunnen mijn vriend en ik nog van leren!
  Hebben jullie misschien een tip om waxinelichtjes op te bergen? Wij (of eigenlijk ik) heb er erg veel en in verschillende geurtjes en kleuren. Nu liggen ze los of in een zak in een grote lade. Niet echt georganiseerd.

  1. Frauke + Arne

   Van die inzetstukken om bestek te sorteren in je besteklade lijken me daarvoor handig! Dan kan je daarin je waxinelichtjes netjes sorteren en op een rijtje leggen! Of een soort van cilindervormige koekenpotten/weckpotten? Ziet er nog leuk uit ook :)! X

 6. Nicky

  Wat een leuke blog weer! Super handig dat lint voor de kabels, dat ga ik hier thuis ook een doen, wordt soms gek van de kabels ;). En de mapjes zijn ook handig, ik heb veel dingen inderdaad nog in klappers met ringbanden (neemt ook nog eens veel plaats in beslag). Liefs

 7. Lonneke

  Ik ben helemaal gek van de Besta-serie. Ik vind het heerlijk om zo’n kast net zo lang aan te passen tot ik hem perfect vind… Ik hou van een opgeruimd gevoel.
  De kast met de laatjes zo is erg mooi, goede keuze.

Geef een antwoord