Het zijn niet alleen het lekkere zonnetje en de warme temperaturen die voor mij de zomerperiode de fijnste van het hele jaar maken. Wat ik ook gewéldig vind ‘s zomers is al het fruit dat weer verkrijgbaar is. Zoete aardbeien, sappige bessen, frisse framboosjes… Love it! Een van mijn favoriete desserts in de zomermaanden is dan ook een stukje verse aardbeientaart: héérlijk. Jammer genoeg ook wel een flinke caloriebom dus daarom heb ik een gezonder alternatief gezocht voor dit jaar. Iets met dat ik nog in mijn badpak en shortjes wil passen ;-). Deze havermout cups zitten qua smaak helemaal goed, smaken zoet en verfrissend en doen dienst als een perfect dessert! Smakelijk!
Je kan de havermout cups maken in kleine kommetjes als dessert: dan heb je een best groot/vol taartje waarmee je de hele namiddag toekomt. Ideaal voor als je bijvoorbeeld gasten hebt of een feestje! Je kan de cups ook maken in muffinvormen, dan zijn ze wat kleiner en minder vullend en dat is dan weer perfect als ontbijt. Niks leuker dan een party op je bord ‘s ochtends, toch!
De cups zijn de basis van je taartje en de opvulling en decoratie kies je zelf. Ik ga voor gezonde yoghurt maar als je wil kan je ook slagroom toevoegen of misschien zelfs een romige crème. Whatever you like ;-). Qua toppings vind ik de havermouttaartjes héérlijk met rode vruchten (en dan met name aardbeien, frambozen en wat besjes) maar je kan ze ook aankleden met bijvoorbeeld schijfjes banaan, ananas, kiwi, passievrucht enzovoort.
Gezonde havermoutcups met rode vruchten | Print |
- havermout
- een kleine, rijpe banaan
- kaneel
- chiazaad
- magere yoghurt
- rode vruchten (aardbei, framboos)
- eventueel snoepjes ter decoratie
- eventueel munt (gedroogd)
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Plet eerst de banaan in een kommetje tot het een dikke, vloeibare massa is. Eventueel kan je de banaan in de blender doen.
- Voeg havermout toe aan de banaan en roer goed. Blijf dit doen tot je een substantie hebt met veel havermout en nét voldoende banaan om de havermout te doen plakken. Hoe meer havermout, hoe krokanter je cupje zal worden.
- Breng op smaak met wat kaneel en voeg een scheut chiazaad toe.
- Neem een vormpje voor je cup en doe daar bakpapier in. Vervolgens bekleed je de binnenkant van het cupje met het mengsel. Druk stevig aan en zorg dat alles goed bedekt is, ook de bodem van je cupje. Neem echter ook niet teveel want dan wordt je korst heel dik en hard. Ik maakte met deze hoeveelheid één groot taartje.
- Plaats in het midden van de oven voor 20 tot 30 minuten. Houd in de gaten of de havermout niet te donker kleurt. Eens het cupje hard aanvoelt en de havermout bovenaan goudbruin kleurt, zit je goed.
- Haal uit de oven, haal uit de vorm en laat afkoelen.
- Vul je cupje met mager yoghurt en versier met rode vruchten die je in stukjes snijdt, wat frisse munt indien gewenst en eventueel snoepjes om het allemaal wat feestelijker te maken ;-).
Havermout is zo’n fijn ingrediënt om mee te werken omdat je er alle kanten mee op kan. Wie had ooit gedacht dat je een taartje zou kunnen eten als ontbijt én dat het alsnog gezond zou zijn? Right! Op deze manier wordt je gezonde maaltijd echt een feestje en voelt het als cheaten terwijl je dat helemaal niet doet. Ok, met de snoepjes wel, maar dat is natuurlijk niet verplicht ;-). Veel plezier met het maken van je eigen gezonde, krokante taartjes/cups en deel gerust het resultaat (#thelifefactory)! xo
Dit ziet er super lekker uit en ik zal het zeker een keer maken ;-)
Mmm, aardbeien! Goed idee om dat met havermout te maken. :-)
Oh wat ziet dat er heerlijk uit! Foto’s voor in een tijdschrift trouwens, heel erg mooi! ;)
Dit ziet er echt heerlijk uit! En nog leuker is dat het ook nog eens gezond is. ;-) Super mooie foto’s ook!
Mmmm ziet er heerlijk uit! Ik ben van plan ze te vullen met sojayoghurt, mango en kokosrasp. Heb er nu al zin in :-)!
Het ziet er mooi uit!