Kamer (KonMari) opruimen voor en na + review

Kamer (KonMari) opruimen voor/na + review

Kamer (KonMari) opruimen voor en na + review

Na de enorme hype rond het boek ‘Opgeruimd!’ van de Japanse Marie Kondo en de – zo leek het wel – trend om op te ruimen (is dat niet van alle tijden, dan?) was ik uiteraard heel erg benieuwd ernaar. Als fan van opruimen en organiseren was ik benieuwd naar haar ‘unieke’ manier van opruimen die je huis voor altijd schoon zou houden. Het boek deed in ieder geval één ding heel goed: mij stimuleren om mijn kamer schoon te maken. Die was namelijk een gigantische zooi na de examens. Vandaag toon ik jullie de voor/na foto’s en geef ik ook mijn mening over het boek!

Mijn kamer voor/na

Kamer (KonMari) opruimen voor en na + review

Mijn make-uphoek stond vol met dozen vol make-up die ik misschien nog wou proberen, aankoopjes, inpakmateriaal en daarnaast lag er ook overal troep bovenop het tafeltje. Ik heb veel van die dingen weggedaan of in mijn stash gesorteerd en op die manier zag de hoek er al snel weer frisser en leger uit.

Kamer (KonMari) opruimen voor en na + review

Naast mijn lockerkast – die ook binnenin één en al troep was – staat een soort wandrek dat vol prullaria en decoratie lag, er lagen tassen onder gegooid, ik had een mand vol verzorgingsproducten en tja … het was een mess. Ik heb véél decoratie weggedaan, mijn kast volledig en heel grondig uitgemest en maar liefst 8 zakken schoolmateriaal weggegooid (eigenlijk op zolder thuis gezet, want die spullen mogen nog niet weg nu) waardoor ik ruimte had om de verzorgingsproducten te sorteren. Verder heb ik mijn boeken gesorteerd en uitgezocht en een aantal tassen weggedaan. De sportmat die je rechts ziet is er één van Orange Is The New Black, trouwens! Die kreeg ik toegestuurd en vind ik awesome <3

Kamer (KonMari) opruimen voor en na + review

Mijn bureau was ook één en al miserie. Overal papieren, losliggende prullen, een kapotte paraplu (?!) en kleren all over. Je ziet links ook de stapel studiemateriaal die ik tijdens de examens verwerkte, eindelijk konden die spullen ook weg. Ik heb het bakje (zie linksonder) met papieren, boekjes, notitiestuff etc. op m’n bureau weggedaan omdat het een verblijfplek werd voor allerlei onnodige spullen en daarnaast ook mijn schrijfmateriaal uitgezocht. Er is véél in de vuilniszak of naar Freecycle gegaan!

Kamer (KonMari) opruimen voor en na + review

De hoek aan m’n spiegel heb ik ook een beetje opgefrist, kijk hoeveel verschil een vuilbak legen al maakt!

Kamer (KonMari) opruimen voor en na + review

De ruimte voor mijn geweldig wandrek en mijn Expedit/Kallax kast stond vol met spullen die tijdens de examens binnenkwamen of die ik niet gelijk een plek kon geven. Daarnaast stond er een valies die ik nooit gebruik en lagen er overal kleren. Ik heb die spullen een vaste plek gegeven of weggegooid, de zakken opgeborgen bij de andere zakken en de valies opgeruimd. De kleren gingen in de wasmand, waar ze horen.

Kamer (KonMari) opruimen voor en na + review

Ook de rechterkant was rommelig. Die heb ik schoongemaakt en de zak met inpakpapier en dergelijke heb ik ook even georganiseerd en opgeruimd.

Kamer (KonMari) opruimen voor en na + review

En de kast stond ook nog eens vol met spullen. Haarproducten, verzorging, elastiekjes, decoratie, notitieboekjes overal en vele losse spullen. Ook die heb ik gesorteerd en voor een groot deel weggedaan. Alle ongebruikte boekjes of agenda’s zijn in de vuilnisbak beland en enkel de essentials hield ik over. Veel netter zo!

Kamer (KonMari) opruimen voor en na + review

Nog eens mijn bureau. De kerstachtige decoratie verving ik door wat andere items en verder is mijn bureau nu volledig netjes. Alles zit gesorteerd in de juiste doosjes en het ziet er heel strak uit zo!

Details

Kamer (KonMari) opruimen voor en na + review Kamer (KonMari) opruimen voor en na + review

Kettingen en juwelen heb ik uitgebreid uitgezocht en voor een groot deel weggedaan (wat stuk was) of verkocht.

Kamer (KonMari) opruimen voor en na + review

Schone boeken! Ik heb ze geprobeerd te sorteren op kleur.

Kamer (KonMari) opruimen voor en na + review

Dit hoekje vind ik nog een beetje onoverzichtelijk, maar alles heeft wel een vaste plek. Ik wil het rek op termijn misschien wel vervangen door een ladekast of een meer lagere kast, vind dit soms wat onhandig.

Kamer (KonMari) opruimen voor en na + review Kamer (KonMari) opruimen voor en na + review

Opgeruimd! door Marie Kondo

Kamer (KonMari) opruimen voor en na + review

“Voor altijd een schoon en rommelvrij huis: ervaar hoe opruimen je leven voorgoed kan veranderen! 
De Japanse Marie Kondo runt een gerenommeerd adviesbureau dat mensen leert hoe ze hun rommelige huizen kunnen transformeren in ruimtes vol rust en inspiratie. De sleutel tot succesvol opruimen is om alleen de zaken te bewaren waar je echt van houdt, en de rest weg te doen. Met een wachtlijst van drie maanden is haar KonMari-methode voor opruimen, keuzes maken en organiseren een internationaal fenomeen. Ze helpt je in Opgeruimd! op inspirerende wijze stap voor stap om je huis en je leven op orde te krijgen.”

Ik was zoals ik al aangaf heel benieuwd naar dit gehypete boek en kon niet wachten om het te lezen. Wat me bij de eerste pagina’s gelijk opviel, is hoe ontzettend wervend Marie Kondo schrijft. Het hele boek gaf mij de indruk een soort van verkooppraatje te zijn voor haar manier van opruimen. Enerzijds vond ik dat soms wel storend (er kwam meer dan eens voor ‘geloof me, het werkt echt, ik heb al zoveel ervaring, blabla’) maar het motiveerde me wel om aan de slag te gaan. Dus in die zin was het wel nuttig.

Het boek is eigenlijk een stap-voor-stap gids om je huis in één keer definitief volledig schoon en geordend te maken. Daarbij is er een bepaalde volgorde die je tijdens het schoonmaken moet aanhouden (eerst kleding en pas op het einde sentimentele zaken bijvoorbeeld) en is dé truc om per categorie te werken. Niet kamer per kamer, maar bijvoorbeeld alle kleding in één keer of alle boeken. Zo vergeet je niks. Je moet alle spullen op de grond gooien, stuk voor stuk in je handen nemen en kijken of je er gelukkig van wordt. Daarnaast moet je de spullen een vaste plek geven en met zorg bewaren. Natuurlijk bevat het boek nog veel meer tips en instructies dan dit, maar het is wel een beetje de essentie.

Marie Kondo is een enorme fan van dingen weggooien: voorraden van iets vindt ze onnodig en gooi je iets weg dat je toch nodig blijkt te hebben, dan koop je het opnieuw. Dat idee gaat soms een beetje tegen mijn principes in (want ik vind dat een beetje geldverkwisting) maar ik snap wel dat het werkt. Ik moet toegeven dat vele trucs die Marie Kondo me leerde (bijvoorbeeld kleding rechtop bewaren!) me geïnspireerd hebben en heel logisch lijken.

De emotionele kijk op het opruimen (je kleding moet je af en toe even bedanken voor hun werk) is mij een beetje te verregaand, maar in de grote lijnen vind ik de techniek en tips wel heel bruikbaar. Ik heb ook een aantal tips opgevolgd tijdens het opruimen van mijn kamer en heb nu ook gelijk zin om ons hele appartement onder handen te nemen (zoals het echt hoort). Dat is de grote sterkte van het boek: het zet je echt aan om iets te doen, je voelt gelijk de drang om schoon te maken. En alleen daarom al vind ik het al bij al toch een aanrader!

Het boek is te koop bij onder andere Bol voor €18,95.

Las jij Opgeruimd! al? Hou jij ervan om op te ruimen?

 

18 Comments

 1. Sophie

  Ja, kleding bedanken gaat me ook wel heel ver, maar zo te zien ben je lekker bezig geweest! Heel erg leuk om te zien, jullie vrolijke interieur is te leuk :’) Zo’n boek als dit is leuk, maar ik denk niet dat ik mij hier aan zou houden, haha!

 2. Astrid

  Het boek heb ik ook thuis liggen, mijn bedoeling was om voor mijn verhuizing het een en ander uit te zoeken. Maar het ging toch allemaal wat sneller dan gepland. Nu heb ik nog steeds niet toegepast, hopelijk ga ik er snel een keer mee beginnen!

 3. Anne-Sterre

  Ik leef met vlagen heel opgeruimd. Tijdens drukke periodes is de kans aanwezig dat alles een beetje volstroomt, maar ik heb nu al weer een paar weken een heerlijk opgeruimd huisje. Het is ook een beetje afhankelijk van hoe ik op dat moment in mijn vel zit/ chaos is mijn hoof heb. Het huis is echt een weerspiegeling daarvan.

 4. Iris

  Wat ben je goed bezig geweest zeg. Ik moet ook nog veel papieren uitzoeken (ook net afgestudeerd, dus veel kan weg). Ik heb het boek zelf ook en ik moet zeggen dat het me wel heeft geïnspireerd. Ik gebruik voornamelijk dingen uit het boek die ik zelf handig vind, maar niet alles te serieus :)

 5. Linda

  Oh wat leuk om zo voor en na te zien! Bij mij zouden die voor foto’s er in drukke periodes niet zo mooi uit zien, haha! Fijn ook die review. Ik twijfel nog om het boek aan te schaffen omdat ik er al heel veel over heb gelezen. Het lijkt me wel dat het heel inspirerend werkt, dus dat zou voor mij de reden zijn om ‘m ook te gaan lezen!

Geef een antwoord