Kersthangers met gedroogde sinaasappelschijfjes

Kersthangers met gedroogde sinaasappelschijfjes

Kersthangers met gedroogde sinaasappelschijfjes

Weet je wat ik nu eens echt ultiem kerstgevoel vind geven? Potpourri en gedroogde kruiden of fruit. Met name de geur van kaneel, kruidnagel, sinaasappel of besjes doet mij steeds verlangen naar knusse avonden bij de haard en pakjes onder de mooi verlichte kerstboom. Voor in onze nieuwe woning kon ik er dan ook niet aan weerstaan om die elementen te verwerken in leuke kerstdecoratie. Deze hangers maak je in één-twee-drie met gedroogde sinaasappelschijfjes en ze zien er ontzettend leuk uit. Pluspunt: deze hangers fleuren niet alleen jouw kerstboom op, maar laten ook nog eens een zalige geur achter. Lees hieronder snel hoe je ze maakt!

Kersthangers met gedroogde sinaasappelschijfjes

Voor deze hangertjes heb je eigenlijk niet veel nodig. Ik gebruikte gedroogde sinaasappelschijfjes van twee sinaasappels (voor vier hangers), hieronder lees je hoe je daaraan komt. Daarnaast heb je kaneelstokjes nodig, net als kleine kerstballetjes in leuke kopertinten. Als laatste gebruik je voor deze DIY bakkerstouw (baker’s twine), omdat dat er gewoon ultiem kerstig uitziet. Zeker met deze kleurencombinatie wit – koper! (Komt van Action.)

Kersthangers met gedroogde sinaasappelschijfjes Kersthangers met gedroogde sinaasappelschijfjes Kersthangers met gedroogde sinaasappelschijfjes

Gedroogde sinaasappelschijfjes maken

Het is helemaal niet moeilijk om sinaasappelschijfjes te drogen. Verwarm je oven voor op 100°C. In de tussentijd snijd je een tweetal sinaasappelen in dunne schijfjes van ongeveer een halve centimeter dik. Het steekt niet heel nauw, maar probeer de diktes min of meer gelijk te houden opdat je schijfjes samen ‘klaar’ zouden zijn. Laat de sinaasappel even uitlekken. Eens je oven op temperatuur is, bekleed je een bakplaat met bakpapier en steek je erboven (iets hoger dan het midden van je oven) een grillplaat. Daarop plaats je de schijfjes één voor één. (De bakplaat met bakpapier is er om vocht op te vangen dat naar beneden drupt.) Laat je schijfjes 2 tot 3 uur (een beetje afhankelijk van de dikte en soort sinaasappel) in de oven drogen en keer ze ongeveer om het kwartier even om. Houd in de gaten wanneer ze bruin beginnen te kleuren — tijd om ze eruit te halen! Je sinaasappel kan nog een beetje kleverig zijn binnenin, maar is verder min of meer droog. Aan de slag, nu!

Kersthangers met gedroogde sinaasappelschijfjes

Zo maak je kerstige hangers

Eens je de sinaasappelschijfjes klaar hebt gemaakt, kan je de hanger in elkaar zetten. Daarvoor begin je met één à twee kaneelstokjes, die je vastknoopt aan een stuk bakkerstouw (zie ook de foto).

Kersthangers met gedroogde sinaasappelschijfjes

Vervolgens neem je twee tot drie schijfjes gedroogde sinaasappel. Meestal zit er binnenin wel een gaatje waardoor je het bakkerstouw kan trekken en in het andere geval ‘knip’ je er een gaatje in met een tangetje of schaar. Rijg de schijfjes op het stuk touw, boven het kaneelstokje.

Kersthangers met gedroogde sinaasappelschijfjes

Als laatste voeg je nog één of meerdere kerstballetjes toe, die je in de opening vastknoopt. Klaar is kees!

Kersthangers met gedroogde sinaasappelschijfjes

Herhaal dit net zolang tot je alle schijfjes hebt opgebruikt. Je kan eventueel nog wat variëren met kleuren van ballen, hoeveelheden van kaneelstokjes of sinaasappel en zelfs je kleur touw. Met andere woorden: je maakt ervan wat jij het leukste vindt ogen! In ieder geval is dit de manier waarop je zo’n leuke decoratie in elkaar kan zetten.

Kersthangers met gedroogde sinaasappelschijfjes Kersthangers met gedroogde sinaasappelschijfjes

Ik heb onze hangers momenteel aan onze zelfgemaakte ladder gehangen en daarbij een beetje afgewisseld met lengtes van het koord. Doordat aan de ladder ook lichtgevende katoenballetjes hangen, geven ze ook nog eens een leuk effect als het donker is. Het is wel mijn bedoeling om de hangers uiteindelijk aan onze kerstboom te hangen, maar qua decoratie daarvan moeten we nog even kijken!

Kersthangers met gedroogde sinaasappelschijfjes Kersthangers met gedroogde sinaasappelschijfjes

Het maken van deze kerstige hangers is zo’n lekker rustige bezigheid die ideaal is voor een zondagochtend. Even de oven opzetten, sinaasappeltjes snijden en ondertussen lekker ontbijten (met de overige sinaasappels kan je gelijk vers fruitsap maken) en het huis wat op orde leggen. Terwijl de sinaasappelschijfjes drogen, verspreidt een heerlijke geur zich door je keuken en verder en kom je helemaal in winterse sferen. En dan lekker fröbelen en de hangertjes maken! Zo leuk. Deze decoratie is enorm gemakkelijk om te maken en dus voor elk niveau van klusser geschikt. Met andere woorden: waar wacht je nog op?! ;-). Bedankt voor het lezen! X

3 Comments

Geef een antwoord