Life on sneakers & De mythe van het gemiddelde

Life on sneakers & De mythe van het gemiddelde

Life on sneakers & De mythe van het gemiddelde

Boeken lezen, heerlijk vind ik het. De laatste tijd ben ik vooral dol op non-fictieboeken, handige stukken waaruit ik wat kan opsteken. Altijd leuk om weg te zwijmelen bij een überromantisch liefdesverhaal of juist tranen met tuiten te huilen wanneer je favoriete personage sterft, maar meer dan je doen wegdromen, doet zo’n boek vaak niet. Bij de boeken die ik onlangs las, Life on sneakers en De mythe van het gemiddelde, is dat wel het geval. De boeken bleven me bij, leerden me nieuwe inzichten en waren op 1-2-3 uitgelezen. Vandaag een dubbelreview!

Life on sneakers & De mythe van het gemiddelde

Te beginnen met het boek van journaliste Evi Renaux, Life on sneakers. Het boek stond al een tijdje hoog op m’n verlanglijstje, stiekem alleen al omwille van de leuke cover.

Life on sneakers & De mythe van het gemiddelde

“Wat als je morgen niet meer kunt doen wat je altijd al deed? Wat als je hele leven ineens op zijn kop staat? Heb jij een plan B? Voor Evi Renaux, alias Rue NØ, veranderde alles toen ze ziek werd. Haar lichaam zou nooit meer doen wat het voorheen deed, en dat zorgde ervoor dat ze een andere kijk op het leven kreeg. Ze ging terug naar de kleine dingen die haar gelukkig maken. Ze ontdekte nieuwe passies, besloot nieuwe dromen te creëren en haar verhaal te herschrijven. In ‘Life on sneakers’ nodigt ze iedereen uit om hetzelfde te doen. Vijf hoofdstukken leiden je door de golf van emoties waarin je terechtkomt na een tegenslag: onmacht, verdriet, hoop, aanvaarding en dankbaarheid. Evi’s verhaal over de zoektocht naar hulp en een nieuw leven, de verschillende foto’s, persoonlijke brieven, prachtige quotes, tekeningen en illustraties zetten je aan tot nadenken, geven je moed maar laten ook ruimte om te huilen of te lachen. ‘Life on sneakers’ is een ontdekkingstocht in de gevoelens die ons allemaal, om het even wanneer, kunnen bekruipen wanneer het leven net iets minder meezit. Of het is gewoon een boek dat je kunt openleggen op de tafel omdat het zo wondermooi is.”

Life on sneakers & De mythe van het gemiddelde

Het boek gaat over hoe Evi, op een ontzettend moeilijke manier en met vele emoties, ontdekte dat ze een chronische ziekte heeft. Ze neemt je letterlijk mee in haar verhaal van de afgelopen jaren, dat bestond uit bizar veel ziekenhuisbezoeken en zware momenten. Onder de vorm van de emoties die ze ervoer, lees je telkens meer over hoe Evi van dokter naar dokter werd gestuurd, te weinig hulp kreeg maar ook hoe ze desondanks kon genieten van het leven.

Life on sneakers & De mythe van het gemiddelde

Het boek is ten eerste ontzettend mooi vormgegeven, props daarvoor! Het straalt een boel gezelligheid uit, zo met die ‘verhaal’ stukjes, brieven per hoofdstuk, leuke snapshots tussendoor en inspirerende quotes en illustraties. Life on sneakers is ongetwijfeld een streling voor het (girly-style minnend) oog. Daarnaast is het echter ook een boek waarin je wordt meegezogen, omdat Evi zo goed weet te omschrijven waar ze de afgelopen jaren mee werd geconfronteerd. Ik was zo benieuwd naar hoe het verhaal zou ‘aflopen’ en of ze bijvoorbeeld zou te weten komen wat voor ziekte ze precies had, of wat eraan te doen viel! Hoewel het boek, vind ik persoonlijk dan, geen literair hoogstandje is met prachtig taalgebruik of clevere humor, is het zeker een aangenaam exemplaar om te lezen.

Life on sneakers & De mythe van het gemiddelde

Evi probeerde met Life on sneakers niet alleen haar verhaal te delen, maar ook te duiden dat ze ondanks haar ziekte kon genieten van het leven. Dat het de kleine dingen zijn die tellen. Toch vond ik dat daar de focus zeker niet op lag in het boek. Die lag echt wel op het verhaal van Evi’s ziekte. Nadat ik Life on sneakers had uitgelezen, was het niet voor de schuifelende vogeltjes of een zon vanachter de wolken, dat ik blij was. Wat het boek me dan wél bijbracht? Dat ik beide pollekes mag kussen omdat ik gezond ben en niet wordt belemmerd door mijn eigen lijf. En dat is zeker een even waardevol inzicht!

Life on sneakers – Evi Renaux – 19,99 euro bij Bol.com

♥ ♥ ♥

Life on sneakers & De mythe van het gemiddelde

Het tweede boek dat ik jullie vandaag wil laten zien, is heel anders van aard dan Life on sneakers. De mythe van het gemiddelde, geschreven door Todd Rose, gaat over hoe het gemiddelde al eeuwenlang allesbepalend is in een mensenleven. Hoe we ons altijd oriënteren op basis van ‘de gemiddelde mens’, ‘de gemiddelde score’, ‘het gemiddelde leven’. Todd Rose verklaart, op een vrij historisch correcte manier en op basis van vele bronnen, waarom het fout is om jezelf te vergelijken met een gemiddelde. De gemiddelde mens, die bestaat namelijk niet.

“Waarom voldoen persoonlijkheidsonderzoeken vaak niet? Waarom zijn hr-tests voor nieuwe werknemers vaak gebakken lucht? Waarom gaat BMI – body mass index – voorbij aan onze gezondheid of fysieke gesteldheid? Dit boek geeft het antwoord: ze gaan voorbij aan onze verschillen en slagen er dus niet in om onze kansen op succes écht te meten. 

In dit fascinerende boek laat Todd Rose zien hoe we door ons te richten op individuele bevindingen in plaats van groepsresultaten of gemiddelden weer kunnen kijken naar ieders ware talent – in het leven, in het onderwijs, op de arbeidsmarkt. Hij betoogt op verhalende wijze dat de wetenschap van het individu onmisbaar is voor jezelf en voor degenen die je op de juiste weg probeert te helpen in het leven.”

Hoewel de ondertitel van het boek ‘succesvol zijn in een wereld vol gelijken’ is, richt De mythe van het gemiddelde zich absoluut niet op tips en tricks om succes te hebben. Het boek gaat voornamelijk over waarom een gemiddelde zinloos is en niet werkt. Daarnaast worden een aantal cases aangehaald waarbij bijvoorbeeld bedrijfsleiders afstapten van de standaard beoordelingssystemen met gemiddelden en zo succesvol werden. Het boek is vooral heel interessant omdat het je duidelijk maakt dat je je écht niet moet vergelijken met een gemiddelde. Jij bent niet slimmer, dommer, dikker of dunner dan de gemiddelde mens – want die is er niet. Een nuttig inzicht dat zeker zelfvertrouwen geeft. Daarnaast heeft het boek mij vooral gemotiveerd om verder te kijken dan talenten die standaard worden ‘erkend’, zoals goede resultaten halen op school. Een baas die verder kijkt dan de punten op je diploma, ziet bijvoorbeeld dat een hele vlotte babbel of creatief inzicht veel waardevoller zijn. Alleen daarom al, zou ik het boek aan werkgevers – en aan iedereen – aanraden. De inzichten van Todd Rose blijven je ongetwijfeld bij!

De mythe van het gemiddelde – Todd Rose – 19,99 euro bij Bol.com

♥ ♥ ♥

Beide boeken bleken éigenlijk heel anders dan hoe ik ze had verwacht. Bij Life on sneakers verwachtte ik een happy gids om in je leven te genieten van de kleine dingen, maar kreeg ik vooral de reden waaròm dat zo belangrijk is. De mythe van het gemiddelde leerde me niet om succesvol te zijn, maar bracht me wel een mindset die me daarbij in de toekomst kan helpen. Anders dan ik had verwacht, dus, maar stiekem zelfs beter!

Las jij al één van deze boeken? Wat vond jij ervan? Bedankt voor het lezen! xo

3 Comments

Geef een antwoord