Maak zelf een tipi voor je kat!

Maak eens een tipi voor je kat!

Maak zelf een tipi voor je kat!

Toen we het hoekje onder onze trap omtoverden tot bureauruimte, betekende dat ook dat we onze krabpaal twee verdiepen hoger plaatsten. Uit het zicht! Alleen zitten onze twee pluizenballen natuurlijk nog steeds graag beneden, en wilden we ze dus ook daar nog een lekker chillplekje voorzien. Enter deze kattentipi! Ik kwam ‘m tegen op Pinterest en had hem een dag later zelf in elkaar gezet: dit is ZO cool! Echt niet alleen een leuk hoekje voor je kat, maar meteen ook een eyecatcher in je interieur. En als je dat wil ook meteen een krabpaal. Lees snel verder voor alle ins & outs!

Maak zelf een tipi voor je kat!

Deze kattentipi is volledig uit (blank) hout gemaakt en daarmee geeft ‘ie een Scandinavische toets aan je interieur. Met een lekker kussentje erin, wordt het een relaxed plekje om je kat of (kleinere) katten te laten zitten. Katten zitten vaak liever wat hoger, en ‘schuilen’ graag in knusse hoekjes. Dan is deze tipi natuurlijk ideaal!

Maak zelf een tipi voor je kat!

Voor de tipi heb je nodig:

 • Houten platen: twee van 80×40 cm, één van 50 à 60×40 cm, afhankelijk van hoe breed je het zitoppervlak wil
 • Een lekker kussentje van 50 à 60×40 cm
 • 4 houtschroeven, eventueel met pluggen
 • Een boormachine en houtboor in de maat van je schroeven
 • Een potlood & lat
 • Schuurpapier
 • Decoupeerzaag

Maak zelf een tipi voor je kat!

Op de twee langwerpige planken van 80 x 40 cm, teken je bovenaan een rechthoek van 20 centimeter diep en een twee à drie cm hoog. Je doet dit op een tiental centimeter van de bovenzijde. Bij de ene plank rechts, bij de andere plank links. Als je de planken naast elkaar legt, moeten de inkepingen dus op dezelfde plek komen (zie foto).

Maak zelf een tipi voor je kat!

Vervolgens boor je met je houtboor vier gaatjes: telkens op de uiteinden van je inkeping. Dit omdat je zo straks gemakkelijk je bocht kan maken met de decoupeerzaag.

Maak zelf een tipi voor je kat!

Zaag de inkepingen uit en schuur ze vervolgens flink op, zodat je geen lelijke of harde randjes meer hebt. Het ‘zware’ werk is al gedaan! Tijd om je tipi in elkaar te zetten. Hiervoor kan je best met twee zijn. Schuif je twee hoge planken in elkaar, zodat je de buitenzijde van de tipi hebt. Vervolgens plaats je daar de kleinere plank in, de onderkant van je tipi dus. Idealiter plaats je die even op een verhoog, want die plank komt in je tipi te zweven.

Maak zelf een tipi voor je kat!

Boor in de kleine plank vervolgens twee gaten links (op een 5-tal centimeter van de buitenzijdes) en twee gaten rechts. Vul ze met een plug. Plaats de kleine plank dan terug tussen de twee lange platen en probeer af te meten waar je pluggen uitkomen ten opzichten van je lange planken, de buitenzijde van de tipi. Dat is een gevoelswerkje, dus lukt het niet dan kan je beter zonder pluggen werken (zo hoef je niet exact op de perfecte plek te schroeven straks).

Maak zelf een tipi voor je kat!

Eens je hebt ingeschat waar je moet schroeven om in je pluggen terecht te komen, maak je de zijdes aan elkaar vast met de 4 houtschroeven. Span stevig aan, zodat de tipi goed in elkaar zit.

Maak zelf een tipi voor je kat!

Last but not least hoef je alleen nog maar het kussentje in je nieuwe kattenpaleis neer te leggen. Wij kozen voor een heel leuk stoelkussen van Leen Bakker, in een zachte okergele tint.

Maak zelf een tipi voor je kat!

Et voilà, daar heb je je prachtige DIY! Je kan best, zeker als je een delicate vloer hebt, nog even viltstrips aan de onderzijde van je tipi aanbrengen. Zo laat ‘ie geen krassen na. En dan … is het ontdekkingstijd!

Maak zelf een tipi voor je kat! Maak zelf een tipi voor je kat!

In eerste instantie waren onze Queen Fluffs voornamelijk geïnteresseerd in de snoepjes die we voor de foto naast de tipi hadden neergelegd (smaken dat die deden!). Maar gaandeweg leerden ze de tipi beter kennen en nu gaan ze er af en toe even lekker in zitten!

Maak zelf een tipi voor je kat!

We hebben hun twee voederbakjes nu naast de tipi geplaatst, aan de andere kant staat hun drinkbakje. Onder de tipi kunnen we hun andere kommetjes kwijt, waarin we ze hun lekker natvoer serveren. Ideaal! We hebben ook wat leuke cat toys in en rond de tipi geplaatst, zodat het echt een mini kattenparadijsje is waar ze graag chillen. Praktisch en mooi tegelijkertijd! Je kan nog sisalkoord (dat wat rond krabpalen zit) om een zijde heen wikkelen of er eventueel een oppervlakte mee beplakken. Zo wordt de tipi niet alleen een leuke verblijfplek voor je katten, maar ook een plekje om hun nagels lekker te vijlen! Win-win!

Ik ben heel benieuwd naar wat je van dit DIY-projectje vindt! Deel het gerust in de comments! xo

11 Comments

 1. Irene | tussenmarsenjupiter.be

  Super mooi! Ik zou dat hier ook wel willen, maar ik heb het gevoel dat onze Baloe daar nooit in gaat kruipen :p hij ligt liever ergens op dan dat hij ergens in kruipt. Wij hebben onderaan onze kattenpaal bijvoorbeeld ook zo’n heel knus en zacht hokje maar we stoppen daar nu zijn speeltjes in omdat hij er gewoon nog nooit in kroop :p

  1. Frauke

   Ja, dat snap ik!! Het is bij ons ook wel in periodes dat ze erin gaan zitten. Als ze lekker ‘veilig’ willen zitten, haha. Meestal vind je ze bovenop een stoel, de zetel of op de wasmand…

 2. Tamara

  Dit is zo onwijs cool! Echt heel tof gemaakt en ziet er een goede overzichtelijke handleiding uit. Helaas willen mijn katten nooit binnen dus zou het verloren moeite zijn. Misschien moet ik maar een eens binnenhuiskat aanschaffen, om toch maar die coole tipi te kunnen maken. :D

Geef een antwoord