Maak zelf een tijdschriftenrek

Maak je eigen tijdschriftenrek

Maak zelf een tijdschriftenrek

Al een tijdje zochten Arne en ik naar een nieuwe manier om tijdschriften uit te stallen en op te bergen. We hebben wel een fijn tijdschriftenkrat gemaakt en deelden eerder al leuke opbergtips voor tijdschriften, maar we wilden toch graag iets nieuws proberen. Via I Spy DIY kwamen we op een heel leuk iets: een tijdschriftenrek! Met mooi hout, koperen verbindingsstukken en in ons geval (nep)leder. Het resultaat is echt verbluffend fancy!

Maak zelf een tijdschriftenrek

Wat je nodig hebt voor deze DIY:

  • een lang stuk (nep)leder van zo’n 30cm op 1m (liefst wat langer voor de zekerheid!)
  • 6 houten staven van 40cm lang met een diameter van 22mm
  • 4 houten staven van 30cm lang met een diameter van 22mm (die kan je uiteraard zelf zagen van een lange houten stok)
  • 8 (!!! op de foto staan er 2 te weinig) 90° ‘knieën’ uit koper, die vind je bij de doe-het-zelver op bijvoorbeeld de sanitairafdeling met dezelfde diameter als je staven, dus 22mm
  • een schaar
  • krijtje, geodriehoek en lat
  • een lijmpistool

Maak zelf een tijdschriftenrek

In eerste instantie zaag je de houten staven op maat. Daarna verbind je ze door middel van de koperen stukken met elkaar. Je maakt telkens een ‘brugje’ waarbij je 2 staven van 40cm gebruikt als benen en een staaf van 30cm als verbinding tussen die twee. Doe dat twee keer, zoals op de foto hierboven.

Maak zelf een tijdschriftenrek

Vervolgens verbind je die twee ‘bruggen’ met elkaar door middel van staven van 40cm. Het kan goed zijn dat de ‘knieën’ (die verbindingsstukken van koper, dus) flink knellen wanneer je ze om het hout wil trekken. Door goed te draaien en bewegen, moet het in principe wel lukken om ze eromheen te krijgen. Eventueel kan je met een zaag of schuurpapier wat van de zijkant weghalen. Je kan ook iets bredere verbindingsstukken gebruiken en ze dan stevig om het hout vastzetten met lijm.

Maak zelf een tijdschriftenrek

Nu de basis klaar is, kan je het doek (leder) op maat knippen. Ga voor een lange strook in de breedte van je houder. In ons geval kwam dat op 26cm, zo zie je bovenaan nog wat van het hout en komt het leder niet tot volledig tegen de koperen verbindingsstukken. Teken met een krijtje de rechte lijnen op de achterkant van het nepleder.

Maak zelf een tijdschriftenrek

Knip daarna netjes uit. De lengte maakt nu nog niet veel uit, die kan je straks perfect op maat knippen.

Maak zelf een tijdschriftenrek

Vouw het doek nu om de houder heen, zoals je op de foto kan zien. Het is dus de bedoeling dat het volledig om de houder heen is gewikkeld. Leg de uiteinden over elkaar tot wanneer het doek perfect is qua lengte en knip het dan bij. Vervolgens bevestig je de uiteinden aan elkaar met behulp van hete lijm uit je lijmpistool.

Maak zelf een tijdschriftenrek

Draai daarna de uiteinden naar de onderkant toe. Je hebt nu een mooi egaal stuk leder langs de bovenkant.

Maak zelf een tijdschriftenrek

De twee lappen hangen nu alleen nog los van elkaar en dat ziet er een beetje slordig uit. Daarom kan je best op verschillende plaatsen wat lijm aanbrengen. Eerst en vooral zorg je dat het doek strak om de houten staaf zit, dat doe je door een hele streep lijm aan te brengen net onder die staaf en vervolgens de twee lappen stevig tegen elkaar te drukken. Daarna trek je op allerlei plaatsen nog strepen lijm en druk je ook daar het (nep)leder stevig tegen elkaar. Let wel op, want de lijm wordt gloéiend heet!

Maak zelf een tijdschriftenrek

En dan is je tijdschriftenhouder klaar! Voorzie ‘m van mooie tijdschriften et voilà, je hebt weer een nieuwe eyecatcher in je interieur. Je kan de tijdschriften trouwens ook meer rechtop zetten (daarvoor moet je het doek eigenlijk wat langer houden en lager tegen de grond laten komen), mocht je dat mooier vinden.

Maak zelf een tijdschriftenrek Maak zelf een tijdschriftenrek

Deze tijdschriftenhouder ziet er eigenlijk uit alsof ‘ie zo uit de winkelrekken komt. De combinatie van het blanke hout met het prachtige koper (dat een tikkeltje roségoud oogt) zorgt al voor een chique effect, het donkere (nep)leder erbij al helemaal. Het is naast een chique houder ook gewoon een heel handig tijdschriftenrek, dus wij kunnen nu al niet meer zonder! X

7 Comments

  1. H*

    Erg mooi geworden! Leuk en slim ook die afwisseling met hout, helemaal van roodkoper zou een prijzig grapje worden als ik zo op de site van de bouwmarkt kijk. Krijg meteen inspiratie voor een tafeltje.

Geef een antwoord