Mijn favoriete soorten raambekleding

Mijn favoriete soorten raambekleding

Als er iets is wat je interieur maakt of kraakt, dan is het wel je raambekleding. De manier waarop het licht al dan niet binnenkomt in je woning, zorgt namelijk voor heel wat sfeer. Het gaat bij gordijnen & co ook niet alleen over licht filteren, maar uiteraard ook over privacy. Soms wil je wel maximaal licht, maar ook inkijk vermijden. Ik help je keuzes te maken door mijn favoriete soorten raambekleding & hun pro’s/con’s te delen!

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Veneta, mijn favoriete webshop voor raambekleding.

Gordijnen of jaloezieën?

Een eerste keuze die je best kan maken, is of je wil gaan voor jaloezieën of gordijnen. Voor beiden valt wat te zeggen: gordijnen zijn van stof en hebben bijgevolg een zachtere textuur, wat meteen gezelligheid en warmte oplevert voor je interieur. Jaloezieën kan je op hun beurt gemakkelijk reguleren, waardoor je zowel voor veel of weinig licht kan kiezen in één handomdraai, en bovendien bescherm je je woning tegen inkijk. Ik vind ze gewoonlijk wat strakker en moderner dan gordijnen, maar je hebt er ook genoeg die toch te combineren vallen met een knusse inrichting.

Mijn favoriete gordijnensoort(en)

Je hebt allerlei soorten gordijnen: vouwgordijnen, rolgordijnen, plisségordijnen en de traditionele exemplaren. Zelf zal ik niet zo snel voor die eerste 3 kiezen, tenzij ik op zoek ben naar een budgetproof oplossing, dan ben ik wel pro rolgordijnen. (Plus bij een laag raam of dakraam, want dan kan je vaak niet anders.) Vouw- en plisségordijnen vind ik al snel wat oubollig ogen en vervang ik liever door mijn favoriet… glasgordijnen.

Deze voile gordijnen filteren het licht minimaal waardoor je woning even licht en fris oogt als met bijvoorbeeld een plisségordijnen, en beschermen tegen inkijk wanneer gesloten. Wat – als het mij betreft – de hele dag door kan, want deze gordijnen ogen zwierig, dromerig en heel sfeervol. Bevestig ze quasi tegen het plafond en laat ze tot op de grond lopen: zo oogt je ruimte ook het grootst. In ons huis in Gent hebben we op verschillende plekken glasgordijnen en zo houden we inkijk tegen, hebben we lekker heldere leefruimtes en reguleren we ook de temperatuur voor een stuk. Ding-ding-ding! Voile gordijnen kies ik zelf trouwens altijd in een wittint, zoals gebroken wit / crèmekleur.

Wil je het toch echt donker kunnen maken of wat extra kleur toevoegen door middel van je gordijnen? Dan is raad ik aan je glasgordijn te combineren met overgordijnen of inbetweens. Ook hier ga je best zo hoog mogelijk en kies je voor een kwalitatieve stof met fijne afwerking, wat meteen een heel luxueus gevoel geeft. In onze toekomstige woning (die we nog volop moeten verbouwen) komen héél veel raampartijen en daar gaan we overal voile voorzien. In de woonkamer, die wat ‘retro chique’ moet aanvoelen, gaan we daar ook overgordijnen aan toevoegen. Zo chique!

Ook leuk: houten jaloezieën

Jaloezieën kunnen heel praktisch zijn, maar ook al snel een killer voor de sfeer in je huis. Kies je voor te goedkope exemplaren of maak je ze niet voldoende op maat, dan voelt de ruimte al snel als een goedkoop kantoortje. Daarom raad ik aan om te kiezen voor jaloezieën die stevig zijn en luxueus ogen. Waar te zoeken? Bij de houten exemplaren! Je vindt ze in tal van breedtes en houtsoorten. Zoek een type uit dat matcht met items in je interieur, zoals walnoten lamellen als je een mooie donkerhouten stoel in de woonkamer hebt staan, of brede zwarte houten jaloezieën in combinatie met een warme lik verf op de muur. Voeg eventueel een ladderband toe als je het chique gevoel extra wil versterken.

En wat met shutters?

In een post over raambekleding kan ik shutters natuurlijk niet over het hoofd zien, al is het een apart type bekleding in vergelijking met bovenstaande. Shutters zijn volledig op het raam bevestigd & ingewerkt, waardoor ze het meest indrukwekkende en luxe gevoel geven. Je kan ze ‘openklikken’ om meer of minder privacy te hebben, of openzetten zoals een raam (wat wel praktisch is naar onderhoud toe). Shutters associeer ik zelf eigenlijk altijd met hele fancy, dure herenwoningen of luxe huizen in Scandinavische stijl. Ze passen niet overal (in ons huidige stekje of toekomstige woonst zie ik bijvoorbeeld geen match), maar ze zijn wel ideaal als je een hotel vibe wil creëren. Mijn vierde plek, dus 😉.

Ik ben benieuwd naar wat voor raambekleding jij mooi vindt, en wat je eventueel zelf in huis hebt. Team #rolgordijn of toch eerder #lamellife? Deel het in de comments!

One Comment

Geef een reactie