Mijn gezichtsverzorging: producten en routine

Mijn gezichtsverzorging: producten & routine (hormonale acné)

Mijn gezichtsverzorging: producten en routine

Met mijn laptop op schoot in de zetel, na 2 weken bijna platte rust: dat is de setting waarin ik dit blogje typ. Eindelijk genoeg energie om iets langer dan een half uur naar m’n scherm te kijken en uiteraard besteed ik die tijd graag goed! Ik had al een poos geleden op Instagram gevraagd of jullie interesse hadden in een post over mijn skincare (routine) en daarop stemden jullie massaal ‘yes!’, dus hopelijk zijn jullie dan ook tevreden nu die finally live staat 😉.

Mijn huid: hormonale acné door de spiraal

Laten we eerst met een beetje context beginnen, want huid & huidverzorging is zo ontzettend persoonlijk dat ik het altijd moeilijk vind hierin ‘advies’ te delen. Ik beperk me liever tot het omschrijven van mijn eigen ervaring en dat is momenteel die met hormonale acné door mijn spiraaltje. Maar even terug in de tijd: als puber had ik flink last van acné, waardoor ik redelijk veel littekens en verkleuringen op mijn wangen heb overgehouden. Rond mijn 17e trok dat als vanzelf weg en had ik eigenlijk een behoorlijk egale, gezond ogende huid! Ook wanneer ik de pil begon te nemen, bleef dat zo, al werd m’n huid wel iets droger en gevoeliger.

Zo’n twee jaar geleden liet ik dan een hormoonspiraal plaatsen en dat is het moment waarop de acné terugkwam, helaas. Niet meteen, maar na zo’n half jaar merkte ik plots puistjes op plaatsen waar ik die normaal niet of amper had: op mijn kin, hals en kaaklijn, eerder dan echt op m’n wangen. Na een checkup met de gynaecoloog bleek dit hormonale acné te zijn, een typische bijwerking van een hormoonspiraal. De hormonen in zo’n spiraaltje zorgen namelijk dat je huid mogelijks verhoogd gevoelig wordt voor het mannelijk hormoon testosteron, wat dan weer zorgt voor actievere talgklieren. En het zijn die boosdoeners die vervolgens verstoppen en je huid decoreren met puistjes en mee-eters, hormonale acné dus. Leuk hè, anticonceptie 🙃🙄

Het trieste nieuws: er bestaat eigenlijk niet echt een oplossing voor hormonale acné, behalve de spiraal weer wegnemen. Momenteel probeer ik een kortstondige boost kuur met een anticonceptiepil bovenop de spiraal (uiteraard allemaal naar aanbeveling van mijn dokters!) maar als die niet aanslaat, kan ik eigenlijk alleen maar hopen dat mijn huid met de tijd alsnog verbetert, en ‘m zo goed en kwaad als mogelijk verzorgen. En die verzorgingsroutine, die mij momenteel de meest ‘gunstige’ huid (maar egaal en puistjesvrij is voor mij een utopie) oplevert, deel ik graag met jullie.

Mijn gezichtsverzorging: producten en routine

Less is more

Ik heb geleerd dat huidverzorging in mijn geval vooral niet te veel en niet te complex moet zijn. Hoe meer ik mijn huid gerust laat, hoe beter die het stelt. Bovendien heb ik niet elke dag tijd en zin om een zeer uitgebreide routine te doorlopen, dus liever houd ik mijn verzorging simpel maar daardoor consistent haalbaar. Ik zorg voor een goede reiniging, een verzorging en wat actieve ingrediënten. Wanneer ik tijd heb, komt daar soms een maskertje bovenop (vaak een zuiverend masker met houtskool of klei) en verder probeer ik mijn make-upgebruik ook te beperken. Een laagje poeder is bijna dagelijkse kost, maar primer & foundation gebruik ik slechts enkele keren per maand om te voorkomen dat ze mijn huid nog meer verstoppen. En ja, soms zou ik mij liever volledig vol plamuren om die verdomde rode plekken en puistjes niet meer te zien, maar het is ook een proces van zelfaanvaarding en -liefde om gewoon zoals ik ben, met onzuivere huid, de straat op te gaan!

Mijn gezichtsverzorging: producten en routine

Mijn routine ‘s ochtends

‘s Ochtends is mijn huid eigenlijk steeds op z’n mooist en daarom kom ik er ook liever niet té veel aan. Ik reinig ‘m met koud water en dep droog met een zachte handdoek. Daarna breng ik de volgende twee producten aan:

 • The Ordinary Niacinamide 10% met zink 1%: de producten van The Ordinary zijn betaalbaar en effectief, voor mij een gouden combinatie. Dit serum, wat eigenlijk Vitamine B3 is, werkt tegen rode vlekken en onzuiverheden en ook talgregulerend door de zink. Op dagen zonder make-up, beperk ik mij weleens tot enkel en alleen dit serum, omdat het mijn huid niet per se uitdroogt of trekkerig doet aanvoelen. Ik warm enkele druppeltjes op tussen mijn handen en smeer daarna over m’n gelaat en hals.
 • La Roche Posay Effaclar H crème: dit is mijn huidige dagcrème en een topper die eigenlijk al jaren steeds terugkomt in mijn routine. Het is een crème voor de vette huid die gevoelig is geworden door uitdrogende behandelingen. Met andere woorden: een ‘compenserende’ crème, die de huid wél hydrateert, zonder ‘m vettig te maken. Exact wat ik nodig heb, want ondanks de acné heb ik zeer snel last van een droog gevoel, trekkerigheid en schilfertjes. De crème bevat trouwens ook Niacinamide!

Hierna breng ik vervolgens poeder (niet-comedogeen, van Catrice) aan en doe ik de rest van mijn make-up.

Mijn routine ‘s avonds

‘s Avonds is een grondige reiniging het belangrijkste in mijn routine. Daarna verzorg ik mijn huid voor de nacht en duik ik lekker in bed 😴. Deze producten gebruik ik (in deze volgorde):

 • Garnier Micellair water met rozenwater: om mijn make-up weg te halen, gebruik ik altijd micellair water. Ik vind het fijn en verfrissend qua gevoel en het lijkt ook redelijk goed te werken. Ik doe het micellair water op wattenschijfjes en ga ermee over m’n gezicht tot er niks van vuil meer vanaf komt. Momenteel gebruik ik deze micellaire cleanser van Garnier, maar eigenlijk ben ik niet per se heel merkgebonden. Meestal kies ik gewoon een micellair water voor de gevoelige huid, omdat dat wat minder uitdroogt!
 • The Ordinary Squalane cleanser: om zeker te zijn dat alle viezigheid van mijn huid weg is, gebruik ik nog eens een zachte cleanser van The Ordinary na het micellair water. Deze reiniger (een soort zachte crème die ik opwarm met wat water tussen m’n handen en daarna over mijn gezicht masseer) bevat squalane, wat een hydraterend ingrediënt is dat ook tegen onzuiverheden werkt. Er zit geen zeep in en de cleanser is non-comedogeen, dus ideaal voor de gevoelige acné huid.
 • The Ordinary Lactic Acid 10% + HA 2%: dit is een milde peeling, een zuur dat de huid reinigt. Het is een best geconcentreerd goedje, dat je als het te heftig is, ook kan verdunnen met andere producten. Maar voor mij werkt het prima zo! Er zit Tasmanian Pepperberry in, wat de effecten van de peeling op je huid zou verzachten (ontstekingen, een gevoelige huid). Naar mijn gevoel is dit het ‘werkertje’ in de nacht, het product dat zorgt dat ik met een relatief zuivere huid opsta. Overigens, misschien een beetje TMI maar hey, merk ik dat deze peeling ook zorgt dat puistjes tegen de ochtend gele kopjes hebben gekregen en dus behoorlijk snel weer verdwijnen. Het product werkt dus vrij ‘regenererend’.
Mijn gezichtsverzorging: producten en routine

Enkele extra producten

Bovenop mijn routine, zijn er twee à drie producten die ik soms gebruik, wanneer ik merk dat mijn huid dit extra nodig heeft. (Aangevuld met maskertjes, trouwens!) Dat zijn de volgende:

 • Etat Pur A60 citroenzuur: een actieve stof, heel geconcentreerd, die wordt aanbevolen bij een doffe huid en de textuur van je huid zou verstrakken/de huid zou egaliseren. Ik gebruik dit concentraat al behoorlijk lang en merk dat het helpt om puistjes sneller te laten verdwijnen. Op dagen met een hele slechte huid, smeer ik alle regio’s die heel onzuiver zijn, hiermee in (‘s avonds meestal). Het product legt een heel dun, droog aanvoelend laagje over mijn huid wat naar mijn gevoel ook beschermend werkt.
 • Tea Tree olie: idem aan bovenstaand product, zet ik tea tree olie ook in op dagen dat ik echt een beetje met de handen in het haar zit. Omdat het citroenzuur best niet overdag wordt gebruikt (maakt je huid wat gevoeliger voor de zon), stip ik in de ochtend (voor ik alle andere verzorging aanbreng) mijn puistjes soms aan met tea tree olie. Het ruikt heel sterk en werkt erg zuiverend, waardoor puistjes opnieuw wat sneller weg te lijken gaan.
 • Jaderoller: ik heb deze roller stiekem gekocht omdat ‘ie er zo mooi uitziet, maar daarnaast vind ik dit een heerlijk ding op dagen dat mijn huid wat ‘puffy’ is door bijvoorbeeld niet zo goed te slapen. Dit is dus een jadesteen waarmee je over de huid rolt en dat zou een helende werking hebben. Zelf ben ik niet zo bezig met (de kracht van) edelstenen dus of dat echt zo is, weet ik niet, maar deze steen voelt wel héérlijk fris aan op de huid. Ik leg ‘m regelmatig een nachtje in de koelkast en heb de roller eigenlijk altijd naast me liggen wanneer ik aan het werk ben. ‘s Ochtends, en tussendoor, rol ik er even mee over mijn gelaat en rondom m’n ogen, wat super verfrissend en kalmerend aanvoelt. Het helpt m’n huid wat te ontzwellen. Echt zo’n zen momentje haha!

Voila, ik heb toch enkele breaks moeten nemen tijdens het schrijven van deze post, want blijkbaar heb ik redelijk veel te vertellen als het over skincare gaat haha. Waar het hart van vol is… 😅 Maar, ik hoop vooral dat ik sommigen van jullie hiermee heb kunnen helpen of inspireren, al kan ik dus niet genoeg benadrukken dat huidverzorging super persoonlijk is. Ik ben daarentegen wel altijd heel benieuwd naar nieuwe (betaalbare) merken of mensen met een gelijkaardige ervaring, dus deel die gerust in de comments!

One Comment

 1. Irene

  Spijtig dat er behalve de spiraal weghalen niet zo veel aan te doen is. Ik neem de minipil (heel lang geen hormonale anticonceptie gewild omdat ik er migraine van kreeg en ook pukkeltjes op mijn rug enzo) en heb er voorlopig nog geen last van maar ik slik ‘m ook nog maar 2 maanden.
  Ik merk dat bij mijn huid less ook more is. Ik reinig mijn gezicht met een reiniger van Biodermal en ik smeer de vitamine e crème van Jacob Hooy, super goed spul! Vroeger gebruikte ik een cleanser van Paula’s Choice en daar was ik ook heel content van maar dat is wel wat duurder. Denk dat die dingen van The Ordinary daar wel wat mee te vergelijken zijn.

Geef een antwoord