Mijn huurhuis keuken updaten: de plannen!

Mijn huurhuis keuken updaten: de plannen!

Mijn huurhuis keuken updaten: de plannen!

Na het onder handen nemen van mijn zolder slash bureauruimte, slaapkamer én woonkamer, heb ik de make-overkriebels helemaal te pakken. Eén van de ruimtes die ik graag wil aanpakken, is mijn keuken. Maar gezien ik in een huurhuis woon en me dus geen drastische veranderingen kan permitteren, wil ik met een klein budget en dito aanpassingen, toch een groots effect creëren. Benieuwd hoe?

Mijn keuken: before

Laten we eerst eens een kijkje nemen in mijn keuken zoals die er nu uitziet. Sinds ik in dit huis kwam wonen, een drietal jaar geleden, is daar niet heel veel aan veranderd. Het is een praktische, fijne keuken maar niet per se hoe ik mijn droomcuisine in gedachten heb. Dan zou ik eerder voor een open leefkeuken gaan met mooiere vloer en een heel ander type kast 😇

Wanneer je binnenkomt in de keuken, heb je links een diepe nok waarin planken zijn gemonteerd. Daarop staat voorraad van bvb. drank, de microgolfoven en ik stop er ook mijn schoonmaakspullen weg (bij gebrek aan een berging). Ervoor hangt een (kapot gekrabde😼) okergele gordijn. Rechts heb je een hoge kast met planken, gevolgd door een koelkast, diepvriezer en andere hoge kast met ingebouwde oven. Vervolgens heb je aan weerszijden van de keuken onderkasten (ik heb echt veel opbergruimte!) met planken en rechts zit het vuur. Aan het uiteinde van de keuken heb je een nok met daarin een groot raam, waaronder je de spoelbak met afdruip en vaatwasser vindt. Naast het raam hangen ook twee legplanken in dezelfde kleur als de rest van de keuken: een soort taupe-beige. Verder is het kunststoffen topblad donkerbruin met een soort houtstructuur, wat ook doorgetrokken werd in panelen tegen de wand. Kortom: een redelijk basic keuken, maar wel volledig uitgerust en op zich zeker een prima canvas om mee te starten!

Keuken make-over: moodboard

Wanneer ik een ruimte onder handen wil nemen, start ik steeds met een moodboard — meestal in Pinterest. Daar verzamel ik inspirerende interieurs, maar ook concrete producten en sfeerbeelden of kleuren. Hier vind je alvast het moodboard dat ik maakte voor mijn keuken:

mijn tips en concrete plannen

Zoals al gezegd, is het – helaas voor mij – niet mogelijk om even de keuken eruit te slopen en te vervangen door iets helemaal anders. Maar zelfs in een huurhuis en een keuken die je maar zo-zo vindt, kan je nog heel wat simpele ingrepen toepassen om er een persoonlijke draai aan te geven. Dit zijn alvast mijn tips en plannen.

The biggies: dit ga ik zeker doen

Mijn huurhuis keuken updaten: de plannen!
 • Een nieuw kleurtje op de muur. Ik denk dat dit de meest obvious stap is om je keuken (of elke ruimte) een frisse uitstraling te geven: de muur verven! Ik ben zelf van plan de muur die je ziet vanuit de woonkamer en als je binnenkomt, dus die met het raam in, okergeel te verven. Op die manier creëer je meteen sfeer én ik denk dat het raam zo ook extra goed uit gaat komen.
 • Een spatbord of tegeltjes boven het fornuis. Momenteel is de muur boven het vuur gewoon meegeverfd met de rest van de keuken, in gebroken wit, maar dat is niet bepaald ideaal als je snel spatten maakt door te koken. In een perfecte wereld zou ik het stuk boven het fornuis dan ook graag voorzien van mooie Marokkaanse of Portugese tegeltjes, alleen houdt de kostprijs en effort me tegen. Daarom heb ik the next best thing besteld: een muursticker die hetzelfde effect heeft. Benieuwd naar hoe dat eruit komt te zien!
Mijn huurhuis keuken updaten: de plannen!
 • Nieuwe wandplanken. De huidige wandplanken hebben dezelfde kleur als de rest van de keuken en ik vind de manier waarop ze bevestigd zijn erg opzichtig. Liever ga ik voor een wat strakkere en elegantere plank met een subtiel ophangsysteem. Bij IKEA vond ik alvast een mooi wit exemplaar dat me mooi lijkt te matchen met de gele muur.
 • Verlichting. Met behulp van een mooie hanglamp kan je al veel sfeer in een ruimte creëren. Momenteel hangen er twee spotjes aan de ene kant van de keuken – die wel praktisch zijn, gezien ze gericht schijnen op het werkblad – en één peertje aan de andere kant, waar je binnenkomt. Dat peertje wil ik gaan vervangen door een naturel look lampenkamp en een lamp die warm, zacht licht geeft.

Andere tips & tricks

 • Decoratie en groen. Met behulp van nieuwe opbergpotten, houders voor zeep of keukengerei, maar ook door planten en leuke potten met kruiden toe te voegen, kan je je keuken heel wat persoonlijkheid geven. Ik wil voor m’n make-over alvast enkele must haves scoren, maar dit is ook een werk van wat langere adem. Een ruimte decoreer je idealiter niet in één keer, die groeit met je mee!
 • Een tip die ik ook vaak heb zien passeren, is om een tapijt toe te voegen. Zeker wanneer je een vloer hebt die je niet zo mooi vindt (check!), kan je op die manier heel wat sfeer creëren. Ik vind alleen het idee van een tapijt in de keuken echt niet zo hygiënisch, zeker niet met twee katten die er ook graag zullen rondlopen. Dat skip ik voor mezelf dus maar!
 • Als laatste kan je ook de handvaten van je keukenkasten omwisselen of zelfs de volledige fronten aanpassen (en voor bovenkasten: weglaten!), maar gezien de grote hoeveelheid kasten in mijn keuken en mijn gelimiteerd budget, stel ik dat (permanent) uit.

Heb jij je keuken onder handen genomen? Of was je in de luxe ze zelf van A tot Z te ontwerpen? Deel gerust je tips in de comments! 🥰

3 Comments

 1. Rachel

  Spatten met eten koken daar loop ik ook vaak tegenaan.. vooral met koffie en spaghetti gaat het vaak fout bij onze muur. Ik zou graag dit in de toekomst nog een keer aanpakken door ook zo’n tegen er tegenaan te knallen. En okergeel of een bepaalde zachte kleur is wel heel tof.

 2. Irene

  Leuk om je ideeën te zien en ben benieuwd naar het resultaat! Onze keuken is ook handig maar heel lelijk vind ik dus wij willen dat ook graag aanpakken, alleen heeft het totaal geen prioriteit. We dachten eraan de kastjes te verven in een toffe kleur. We hebben wel ‘geluk’ met onze muren aan het fornuis en de wasbak. Die zijn volledig bedekt met een soort aluminium. Again, niet mooi maar wel praktisch.

Geef een antwoord