Mijn tuintje: zomer 2020

Mijn tuintje: zomer 2020

Mijn tuintje: zomer 2020

Het is inmiddels alweer de 4e zomer die ik doorbreng in m’n leuke huisje en de tuin heeft er al elk jaar anders uitgezien. Niet altijd even geslaagd en al zeker niet picture perfect, maar dit jaar in ieder geval wél heel gezellig. Ik neem jullie graag mee in het tuintje waar ik deze zomer ongetwijfeld veel tijd zal spenderen!

2017: een tuintje voor beginners

Even een trip down memory lane om mee te beginnen. Het eerste jaar dat ik hier woonde, met mijn toenmalige vriend, hebben we eigenlijk niet superveel aan de tuin gedaan. Er stond een boom – die niet echt kon groeien bij gebrek aan zonlicht – en er waren enkele perkjes met buxussen. We kozen voor een grote eettafel en stoelen als inrichting, die make-over kan je hier terugvinden.

2018: een nette, lounge-proof tuin

Een jaar later kozen we ervoor de tafel en stoelen te vervangen door een loungeset – dat zou wat meer uitnodigen om lekker in het tuintje te gaan zitten. Omdat de steentjes niet zo comfortabel lopen (maar: huurhuis, dus moeilijk iets aan te doen) kochten we een buitentapijt. De buxussen waren kaalgevreten door rupsen, dus die haalden we weg en vervingen we door nieuwe plantjes en een bodem van schors. Ook investeerden we in een paar items die de gezelligheidsfactor meteen deden toenemen: een buitenhaard, een barbecue, knusse kussentjes, kaarsen én een heleboel fleurige planten. Oh enne: we kweekten groenten (of deden een poging tot) in onze mini-serre.

2019: jaar van verwaarlozing

Fast forward naar de zomer van 2019, dat was er één waarbij ik volgens mij geen enkel moment in de tuin heb doorgebracht – laat staan foto’s gemaakt! Mijn relatie eindigde in dat jaar en ik ben de hele zomer druk geweest met dingen regelen en zoveel mogelijk ontsnappen thuis. Het huisje voelde toen ook nog helemaal niet als ‘mijn thuis’ en dus investeerde ik niet in de inrichting of gezelligheid. Alles wat op de foto’s hierboven staat afgebeeld, liet ik gewoon buiten staan en dat een heel jaar lang — door weer en wind. Je begrijpt dat het tapijt, het hout van de lounge-set, de kussens en de plantjes daar nogal onder hebben geleden.

Mijn tuintje: zomer 2020

2020: een gezellige, wilde en budgetproof tuin

Ennnn… enter 2020! Ik heb in het afgelopen jaar behoorlijk geïnvesteerd in m’n huisje en er zo ook meteen mijn eigen plek van gemaakt. Zo maakte ik een home office, gaf ik de woonkamer een complete make-over, voorzag ik de keuken van een nieuwe look én werd mijn slaapkamer totally me. Bizar eigenlijk hoeveel ik geklust en gestyled heb en het gaf me ook heel wat positieve energie. En een lege portemonnee 😅. Dat is waarom ik er dit jaar voor gekozen heb mijn tuintje weer gezellig en staycation-proof te maken, maar wel on a budget.

Mijn tuintje: zomer 2020

De loungeset, barbecue en haard hielden het verrassend goed uit voor een jaar van verloedering! Die laatste twee heb ik dan ook gewoon even schoongemaakt, de loungeset kreeg een likje beschermende olie over zich heen. Geen gekleurde beits gezien ik de tuin zomerproof maakte toen we volledig in lockdown gingen, maar ik vind die half verweerde look eigenlijk best leuk. Verder verwijderde ik onkruid, deed ik een heleboel kapotte planten weg en gingen een flinke stapel bloempotten, het oude bankje en buitentapijt richting containerpark. Grote kuis, quoi!

Mijn tuintje: zomer 2020

Omdat een buitentapijt toch echt een essential bleek, bestelde ik een goedkoop plastic exemplaar online. Is het perfect? Nop. Doet het goed dienst? Yes! En dat is voor nu alles wat telt. ☺️ Het gele bijzettafeltje van IKEA hield het wonder boven wonder ook uit na een jaar in de kou en dat doet dus nog steeds dienst als dienblad en tafeltje. Verder zijn de planten overal flink geschoten: de perkjes langs m’n trap staan vol wilde varens, in de potten groeien boompjes en kruiden en binnenkort hoop ik dat de volle bossen hortensia’s mooi openbloeien. Lekker wildhelemaal zoals ik het graag heb – en dus moest ik er niks meer aan doen!

Mijn tuintje: zomer 2020

De grootste aanpassing die ik dit jaar deed – en ook meteen de grootste kost, maar ik wist het verrassend low-budget te houden – was de aankleding van de loungeset. De kussens waren helemaal kapot en klaar voor de vuilbak (zo stom van me!) maar zonder is een lounge natuurlijk niet heel praktisch 😬. Ik bestelde nieuwe kussenhoezen bij IKEA en dacht ook eens aan de lange termijn: deze donkergrijze exemplaren zullen het vast langer uithouden dan de delicate beige die ik eerst had! Daarnaast koos ik voor een heleboel kussentjes in aardetinten, met leuke prints en aangename stofjes. Lekker knus! Ik scoorde ze allemaal bij H&M home, net als de ronde stoelkussentjes waar ik niet aan kon weerstaan.

Ik plaatste nog enkele citronellakaarsen voor de gezelligheid én om insecten te weren en er is nog een tuinscherm onderweg dat ik wil neerzetten als vervanging voor de houten wand (zie de foto’s bovenaan deze post) die ik twee jaar geleden maakte. Nu het bankje weg is, staat die nogal verloren namelijk en eigenlijk beschermt die ook niet optimaal tegen inkijk. Dus daar ga ik nog even een mouw aan passen! Verder zou ik eigenlijk graag nog wat leuke bloembakken met kleurrijke planten neerzetten en een bistrotafel met twee stoelen bestellen om daaraan te eten in de plaats van in de zetel. Gezien ik wellicht vrij veel tijd in dit tuintje ga doorbrengen aanstaande zomer, lijkt me dat nog wel de moeite waard. Mochten er dus nog grote veranderingen plaatsvinden, dan geef ik jullie zeker een update 😄!

Wat vind jij van m’n tuintje voor dit jaar? Zou je er graag langskomen voor een barbecue? En heb jij een plekje buiten? Alle tips voor leuke bistrosets en betaalbare planten zijn trouwens ook heel erg welkom! XX

7 Comments

  1. Hermien - KouweKleren

    Fijn dat je tuin weer een plek is om graag te vertoeven! Hopelijk geeft dat ook weer meer motivatie om goed voor je spullen te zorgen, want dat is in weer en wind inderdaad wel belangrijk. Wij hebben geen tuin maar een soort overdekt balkon, daarom is dat wat makkelijker in onderhoud. Ben heel tevreden met de planten, lampjes en vintage meubeltjes en accessoires nu. We zitten er graag!

    1. Frauke

      Ja, klopt! Het was even niet mijn zomer maar inmiddels ben ik weer helemaal klaar om mijn eigen spulletjes graag te zien ;-) Oh een balkon klinkt ook super leuk! Zit je altijd lekker droog :) X

Geef een antwoord