Fuck the quarterlife crisis

#NeverNotReading: Fuck the Quarterlife Crisis

Fuck the quarterlife crisis

Femke volg ik al jaren. Haar ‘Things that made my week’ posts heb ik bijna allemaal gelezen en ik moet steeds gniffelen om hoe leuk & vlot ze schrijft. Toen ze een tijd naar een coach ging om een ‘quarterlife crisis’ te overwinnen, was ik dan ook benieuwd naar het verhaal erachter. Ideaal dus dat ze er een compleet boek aan toewijdde, met de titel ‘Fuck the Quarterlife Crisis‘. Gezien ik me in veel van haar vragen en gedachten kon herkennen, moest ik dat meteen kopen & lezen. Met mijn bips op een strandstoel in het zonnige Fuerteventura, las ik dit boek in één keer uit. Ik vertel je in deze post wat ik ervan vind!

In Fuck the quarterlife crisis gaat Femke, twintiger én ervaringsdeskundige, in vier overzichtelijke thema’s – social media, succes, relaties en geluk – op zoek naar antwoorden op moeilijke vraagstukken en uitdagingen waar twintigers mee worden geconfronteerd. Inzichten van verschillende experts, coaches, wetenschappers en ervaringsdeskundigen vullen Femkes eigen verhaal aan. Want: waarom lijkt het alsof anderen hun shit op orde hebben terwijl jij het niet eens voor elkaar krijgt om je bh bij je onderbroek te matchen?

Het resultaat is een praktische life guide met een knipoog voor twintigers, die bol staat van de herkenbare persoonlijke anekdotes, tips en inspirerende verhalen om succes, geluk en (bovenal) jezelf te vinden. Geschreven voor iedere twintiger die meer op schema loopt met het bingewatchen van haar favoriete serie dan qua leven. 

Fuck the Quarterlife Crisis behandelt een aantal thema’s die nauw samenhangen met het hele ‘quarterlife crisis’ idee. De topics in het boek zijn:

  • What the fuck is een quarterlife crisis?
  • Social media
  • Succes
  • Relaties
  • Geluk
  • Iedereen doet maar wat

Daarna is er nog een hoofdstuk waarin een heleboel inspirerende vrouwen vertellen over wat zij hun twintigjarige zelf hadden willen meegeven.

Inzichten & achtergrondinfo

Fuck the Quarterlife Crisis licht het concept ‘Quarterlife Crisis’ uitgebreid toe. Je leert met het boek niet alleen wat het is, maar ook waar het vandaan komt en welke factoren eraan bijdragen. Denk maar aan het altijd willen presteren & vergelijken met anderen, onder meer door social media. De invloed van een quarterlife crisis (of minder verregaand een periode van onzekerheid in je twintiger jaren) op onder meer je relaties en geluk worden uitgebreid besproken. Femke mixt daarvoor haar eigen verhaal met wetenschappelijke bronnen, ervaringsdeskundigen en experts. Het boek is uitgebreid en licht veel toe, maar daardoor soms ietwat repetitief.

Fuck the quarterlife crisis

Jeugdig & fun

Het boek is geschreven in een erg vlotte schrijfstijl met het nodige gebruik van metaforenThat’s what I like! Zoals al gezegd, ben ik fan van Femkes schrijfstijl, waardoor ik vaak met een glimlach heb zitten lezen (oké, de mojito’s die ik intussen dronk, zullen ook hun rol gespeeld hebben). Het is geen zwaarwichtig, wetenschappelijk geschreven boek, maar juist een exemplaar dat vlot wegleest en toch de nodige info bevat.

Quarterlife Crisis overwinnen?

Het boek is geen stap-voor-stap handleiding om je leven richting te geven wanneer je het allemaal niet meer weet. Het is geen gids, meer een informatief boek dat je achtergrond biedt bij een zeer herkenbaar ‘probleem’ voor vele twintigers these days. Verwacht dus niet dat het boek wonderen met je zal verrichten, het geeft je alleen de nodige inzichten. Waarmee je dan zelf aan de slag kan om je leven terug op ‘het rechte pad’ te krijgen.

Wijze levenslessen

De quotes van verschillende succesvolle #girlbosses als Cynthia (Cynthia.nl), Anne Marije De Vries Lentsch (hoofdredactrice Cosmopolitan), Elise Van Wonderen (Modemusthaves) waren wat mij betreft een leuke toevoeging aan het boek. Ze tonen je dat je niet alles te serieus hoeft te nemen, en dat het heus wel goedkomt met die twijfels op je twintigsteFieuw.

Zou ik Fuck the Quarterlife Crisis aanraden? Ja, als je houdt van meer inzichten en informatie over het concept en fan bent van Femkes schrijfstijl (iets luchtiger, met leuke mopjes tussendoor). Ben je op zoek naar een echte gids die je doorheen je onzekere periode loodst? Dan is dit boek slechts een eerste opstapje. Hoe dan ook vond ik het zélf een heel fijn boek om te lezen & stal ik het met plezier uit in mijn boekenrek. Nice job, Femke!

Heb jij Fuck the Quarterlife Crisis al gelezen? Staat het op je #ReadingWishlist?

3 Comments

  1. Romy

    Fijne review! Het klinkt als een heel leuk boek! Ik ben ook fan van Femkes schrijfstijl en dit boek staat bovenaan mijn to read-lijstje. Hopelijk kom ik er in het nieuwe jaar ook aan toe :)

Geef een antwoord