Ongelooflijk: perfecte zalm met prei in 5 minuten

Ongelooflijk: heerlijke zalm met prei in 5 minuten!

Ongelooflijk: perfecte zalm met prei in 5 minuten

Jongens, meiden, dit recept vraagt even stilte. Het is namelijk by far het fijnste gerecht dat we de afgelopen jaren hebben ontdekt en gemaakt. Waarom? Omdat je amper 5 minuten nodig hebt om een heerlijk stuk zalm met prei – goddelijke combinatie – te bereiden. De smaak van de ingrediënten is perfect uitgebalanceerd en daarnaast is deze zalm ook nog eens heel geschikt voor feestjes. Je maakt ‘m op voorhand klaar, werkt ‘m af wanneer je gasten aan tafel zitten en voor je ‘t weet staat op elke plek een heerlijk bordje lekkers. Geloof ons: eens je dit recept hebt geprobeerd, wil je niets anders meer!

Ongelooflijk: perfecte zalm met prei in 5 minuten

Voor de zalm heb je nodig (2 personen):

  • per persoon een stuk zalm, het liefste op de huid – dit is ongeveer 180 gram p.p.
  • één stengel prei
  • een citroen
  • een sjalot
  • peterselie
  • peper, zout
  • droge witte wijn

Bij de zalm kan je bijvoorbeeld puree, aardappeltjes in de schil of kroketjes (pommes duchesse!) serveren.

Ongelooflijk: perfecte zalm met prei in 5 minuten

Kuis de prei en versnijd deze in halve ringen. Ook de sjalot versnipper je en de citroen doe je in halve schijfjes.

Ongelooflijk: perfecte zalm met prei in 5 minuten

Neem een groot stuk bakpapier (dit stuk bleek later te klein, dus neem liever het zekere voor het onzekere!) voor in de (microgolf)oven. Plaats het stuk zalm er in het midden op. Bestrooi met peper, zout en stukjes peterselie.

Ongelooflijk: perfecte zalm met prei in 5 minuten

Hierna verspreid je een halve sjalot over de lengte van je zalm. Doe er daarna een aantal dunne halve schijfjes citroen bovenop. Dit is een beetje afhankelijk van je smaak: ik hou wel van een aanwezige citroensmaak, maar Arne bijvoorbeeld totaal niet. 3 halve schijfjes geven naar onze ervaring een vrij sterke smaak van citroen, dus als je dat niet graag hebt neem je beter wat minder (of kleinere stukjes).

Ongelooflijk: perfecte zalm met prei in 5 minuten

Strooi dan de helft van alle prei over de zalm heen. Besprenkel met een tweetal eetlepels droge witte wijn. Vouw je verpakking dicht, waarbij je de twee flappen onder de zalm heen doet (zoals charcuterie die je zou verpakken). Nu ga je dit pakje – om het even beschaafd te zeggen: zalm en papillon – in de microgolfoven (gewoon op de plaat) doen. Met een microgolfoven van 900W heb je voor twee stukken tegelijkertijd 3 minuten nodig. In principe is het een kwestie van wachten tot je papier wat omhoogkomt en dan kan je eventueel ook voorzichtig het pakje open doen en eens proeven.

Ongelooflijk: perfecte zalm met prei in 5 minuten

Doe je pakje open en rol de zijkanten om. Besprenkel met nog wat extra peper en zout en eventueel wat dille. Wij serveerden de zalm met een romige puree wat echt een heerlijke combinatie is, maar ook andere aardappelbereidingen zouden het zeker goed doen. De zalm smaakt uiteraard het beste wanneer ‘ie nét uit de microgolfoven komt, dus serveer ‘m ook gelijk. Je kan de zalm en papillon bijvoorbeeld wel al klaarmaken voor een groep, maar het opwarmen doe je best pas net voor het opeten.

Ongelooflijk: perfecte zalm met prei in 5 minuten Ongelooflijk: perfecte zalm met prei in 5 minuten

De zalm is perfect gaar: hij valt gemakkelijk uit elkaar maar smaakt wel zeer sappig en vol. Gelukkig, want van droge zalm zijn we geen fan! De citroen smaakt heerlijk door en zorgt voor verfrissing. Ook de prei is na die paar minuten al helemaal lekker: nog wel knapperig, maar gaar. Met een glaasje wijn erbij en goed gezelschap, is dit een maaltijd die zo op restaurant zou kunnen geserveerd worden, maar stiekem in een belachelijk korte tijd op tafel staat. Wij maken onze vis nooit meer anders :-). Eet smakelijk!

 

6 Comments

  1. Anna

    Wooow, ideaal dit! En het ziet er zo mooi uit, lijkt wel een cadeautje zo in dat pakketje. Deze ga ik onthouden :). Dol op gerechten met zalm, zeker als ze simpel zijn.

Geef een antwoord