Onze woonkamer: plannen, struggles, inspiratie

Onze woonkamer: plannen, struggles, inspiratie

Hi all! Ik typ deze blogpost op zondag, door de ruit kijkend naar de regen. Wat een sippe zomerdag! Het ideale moment voor mij om even lekker in huis te rommelen, schoon te maken en onze woonkamer wat vorm te proberen geven. Want hoewel we nu alweer meer dan een half jaar in dit huis wonen, lukt het écht niet om die 100% naar onze zin te maken. De slaapkamer vind ik bijvoorbeeld perfect, die zagen jullie hier al. Ook met het eetgedeelte van onze woonkamer ben ik tevreden, net als met de dressing (toon ik snel!). Maar de zitplek, nee: die krijgen we niet in orde. Daarom leek het me wel leuk om eens foto’s ervan met jullie te delen, net als onze struggles & inspiratie. Wie weet hebben jullie wel het perfecte advies om ook van die ruimte een gezellige, fijne plek te maken!

Onze woonkamer / zithoek

Onze woonkamer: plannen, struggles, inspiratie

Dit is onze woonkamer/zithoek. We hebben één grote leefruimte waarin zowel onze eettafel, dressoir en zithoek staan. Zoals je helemaal rechtsonder in beeld al ziet, staat alles daardoor best dicht op mekaar en hebben we jammer genoeg niet de ruimte voor een hele grote zithoek.

Onze woonkamer: plannen, struggles, inspiratie

Als je het mij vraagt, ging het eigenlijk al fout met onze zithoek bij de aankoop van onze zetel. Dat was de eerste (en ik geloof ook enige) grote aankoop die we deden toen we pas in de woning zaten, omdat je op zo’n zetel natuurlijk lang moet wachten. We wilden een neutrale, moderne en ietwat stoere L-vormige zetel, die we uiteindelijk bij Seats&Sofas aankochten. Eerst en vooral was de service daar vréselijk, maar ook vind ik de zetel achteraf gezien zowel qua kleur (te donker) als qua poten niet zo geweldig. Dat bepaalt natuurlijk al voor een groot deel hoe je zithoek eruit komt te zien! Maar hey, roeien met de riemen die je hebt :-)

Onze woonkamer: plannen, struggles, inspiratie

Daarna kochten we – impulsief, en daar heb ik spijt van – een lichtgrijze fauteuil van IKEA. Die vonden we wel cute en we hadden toen nog geen zetel (lange levertijd), dus zo kon toch één iemand al lekker zitten. Wat een domme keuze, want de stijl van de zetel past hélemaal niet bij die van onze woning. Te licht, verkeerde pootjes en niet zo stoer als eigenlijk nodig zou zijn. Element nummer 2 dat de look & feel van onze woonkamer bepaalt, en dat ik helaas ook niet mag wegdoen.

Onze woonkamer: plannen, struggles, inspiratie

De poezen zijn overigens helemaal dol op de fauteuil, dus dat is toch een pluspuntje ;-).

Verdere aankopen die we voor onze woonkamer deden:

 • een industriële, betonlook grijze lamp: zijn we wel fan van, past mooi in de ruimte
 • een witte Besta-kast waarop we zelf een houten plank legden: ook wel tevreden mee, al had ik de kastjes liever volledig dicht gezien (maar kan niet omwille van de Digicorder etc.)
 • een Marokkaanse poef: mooiste ooit, love die stijl
 • een metalen draadmand van Sissy-Boy om plaids in te draperen: wel oké
 • een grote plant van IKEA in een terracotta pot met daaromheen een soort rotan mand: fan van, vind ik leuk van stijl
 • een House Doctor vloerkleed (pas nieuw) met een zwart-crème patroon.

Daarnaast hebben we een aantal kussens in grijstinten en wat okergele accenten. Verder nog wat planten, een televisie die we aan de muur hebben gehangen en een gelig salontafeltje van IKEA dat binnenkort weer weggaat.

Zoals je leest en merkt: een beetje een bijeengeraapt zooitje waar ik toch wel spijt van heb gekregen! Het is dan ook mijn doel om onze woonkamer met zo min mogelijk budget toch weer leuk te maken én passend bij onze stijl. Wat die stijl is? Hieronder deel ik wat inspiratie!

Woonkamer inspiratie

Onze woonkamer: plannen, struggles, inspiratie Onze woonkamer: plannen, struggles, inspiratie

Bron afbeeldingen: Binti Home – zie hier de post

Dit is mijn grootste inspiratie: een jaren ’30 huis dat Binti Home heeft heringericht. Wat is die stijl mooi! Lekker gezellig, prachtige kleuren en met een Oosterse touch. Love it! De zetel is qua kleur best gelijkend op die van ons, de vloer komt relatief overeen en ook de kleur op de muren doet gelijk aan. Er is zelfs een soort Besta-kast aan de muur gemonteerd met een plank erop!

Wat ik erg mooi vind aan deze woning is het kleurenpalet, het warme hout, de zachte kleuren met enkele fellere accenten en het fijne licht. Het tapijt is ook wat meer rustig/Oosters dan het exemplaar in onze woning, wat ook wel voor een ander effect zorgt. Als ik dit zie denk ik meteen: oké, het tapijt gooien we weer buiten. Maar helaas is Arne geen fan van bovenstaand vloerkleed en juist heel erg van dat van ons :(. Wat ik wel kan overnemen in onze woning: de kleur hout (misschien moet ik de plank op de witte kast maar even beitsen), de leuke salontafeltjes en de Oosterse accenten. Verder merk ik hier ook dat less is more wat accessoires betreft het beste werkt.

Onze woonkamer: plannen, struggles, inspiratie

Bron afbeelding: CocoLapineDesign

Hier vind ik de kleur op de muren prachtig, net als de cognackleurige accenten. I love cognac! De vloer is bij die woning wel veel lichter qua kleur, ik denk dat bovenstaand kleurenpalet bij ons nogal hard en donker zou worden. Maar de lederen vlinderstoel is wel echt awesome!

Onze woonkamer: plannen, struggles, inspiratie

Bron afbeelding: VTWonen 

Ook weer zo’n mooie, lichte ruimte dit! En opnieuw dat groen met cognac, wat ik zo mooi vind. Bovenstaande ruimte heeft natuurlijk als troef dat de vloer wit is, wat al meteen een heel ander effect geeft.

Onze woonkamer: plannen, struggles, inspiratie

Bron afbeelding: The Design Files

Ik zie heel graag hout met planten en dan van die zachte texturen. Dat komt allemaal terug in bovenstaande inspiratie! Een beetje anders dan wat ik eerder liet zien, maar ook dit stijltje vind ik erg mooi. Zo’n stoel zou bijvoorbeeld al véél leuker staan dan de IKEA fauteuil die we nu hebben.

Onze woonkamer: plannen, struggles, inspiratie

Bron afbeelding: alweer Binti Home ;-) 

Van deze ben ik echter het meeste fan, LOVE vlinderstoelen. Als ik het geld had, zou ik de IKEA fauteuil meteen omruilen voor dit prachtexemplaar. En ook hier weer: geweldig zacht kleurenpalet, leuke accessoires en details. Ik ben sowieso grote fan van Binti Home!

Plannen

Normaal vind ik het altijd wel gemakkelijk om te bepalen hoe ik een ruimte anders zou willen zien. Maar voor onze woonkamer zou dat betekenen: zetel eruit, fauteuil eruit, tapijt eruit en als het even kan ook nog een andere afwerking van de Besta-kast plus een lichtere tv. Mission impossible met ons budget! Dus wil ik graag jullie tips, tricks & inspiratie om van deze ruimte tóch iets leuks te maken!

Wat ik zelf in gedachten had: de accessoires een beetje verminderen, meer Oosterse accenten in huis brengen, de draadmand verplaatsen naar een andere ruimte, het hout van de tv-kast donkerder beitsen en matchy salontafeltjes/bijzettafeltjes zoeken. Verder hoop ik Arne toch eens te overtuigen om de IKEA fauteuil weg te halen en te vervangen door een stoerder exemplaar (de vlinderstoel dus!) plus een soort coole, staande lamp aan te kopen. Hieronder alvast wat inspiratie van prachtige dingen die ik online zag in de winkel Gigameubel, die somehow echt alles verkoopt wat ik perfect vind haha!

Onze woonkamer: plannen, struggles, inspiratie

De items die je hierboven ziet: een geweldige industriële lamp – een donker bijzettafeltje – een rotan fauteuil – een prachtige cognackleurige vlinderstoel (WANT!!) – een mooi warm houten salontafeltje (de perfecte houten tint?) – een ander leuk salontafeltje – een rotan hangstoel (een mens mag dromen haha).

Ik ben benieuwd of jullie misschien kunnen helpen met het mooi maken van onze woonkamer! Dan denk ik aan tips voor goedkope meubelen (in de stijl die je hierboven dus hebt kunnen zien), manieren om de woonkamer lichter/groter/mooier te maken, feedback op de meubelen die we al hebben enzovoort! Laat de stylist in je bovenkomen en wie weet komen jullie met het perfecte advies om ons huisje eindelijk compleet te maken! Ik hoor het ontzettend graag! xo 

8 Comments

 1. Mick van de Wiel

  Ik heb lang gezocht naar een tv-kastje dat dicht was. Inderdaad niet mogelijk omwille van de digibox. Echter is er momenteel een soort van “sensor” beschikbaar die je onder je tv plakt en je zo verbinding kan maken met je digicorder, waardoor je kast helemaal dicht kan zijn en blijven :). Ideaal! Tip voor de volgende keer. (heet IR-extender).

 2. Inez

  Ik vind jullie woonkamer eigenlijk juist heel mooi! Ik vind het wel leuk dat er wat verschillende stijlen door elkaar gemengd zijn! Het enige wat ik kan bedenken is dat het lastig tv kijken moet zijn vanuit de zetel! :D Vooral de decoratie (de tekening van die wolf en de combinatie van jullie kussens!) vind ik écht heel leuk!

 3. Cassandra

  Ik denk als die witte IKEA-zetel vervangt wordt door een bruin exemplaar of voor zo’n vlinderstoel, dat het zeker al een verschil maakt. Ofwel een bruine plaid als accessoire erbij leggen? Ik snap wel dat het lastig is om hem nu weg te doen, want het is zeker niet een aankoop van niets.
  Ik ben alleszins echt fan van die marokkaanse poef, ik wil hem ook! Alvast nog succes met het plannen, ik verlang om het resultaat te zien!

 4. Hermien - KouweKleren

  Misschien dat het kleed iets meer naar achter (dus verder onder de bank) wat meer lucht geeft? Dan is het wat vlakkeriger. Ik zou eens kijken wat je online nog voor die fauteuil kunt krijgen en dat investeren in een wat luchtigere stoel, misschien vinden jullie je cognac droomstoel wel tweedehands? Ik vind de gele accenten zelf erg leuk en donker- of olijfgroen en terracotta in oosterse sferen zouden denk ik een mooie aanvulling zijn.

 5. Irene

  Ik vind de woonkamer net ook supertof! Maar ik snap dat als het je niet helemaal aanstaat, het heel moeilijk is om je daar over te zetten.
  Kan je die fauteuil niet ergens anders zetten? Of gewoon verkopen op 2dehands en dan toch iets anders in de plek kopen? Sowieso loont het wel de moeite om af en toe 2dehands eens te checken. Wij kochten zo onze salontafeltjes (superblij mee). Had geluk dat ik er snel bij was want ze waren heel populair. Het draadmandje kan je inderdaad makkelijk ergens anders zetten. En het hout van de tv kast zou ik ook donkerder maken. Dat gele tafeltje vind ik wel heel leuk! En misschien is een rond kleed beter in de salon? (Wel moeilijk. Wij zijn momenteel ook op zoek naar een kleed voor in onze salon maar tot nu toe nog geen succes.) Maar misschien helpt het ook gewoon al om de zetel eens van kant te verwisselen? Weet niet of dat mogelijk is, maar een meubel verplaatsen doet heel veel! Veel succes én plezier alleszins. Ben heel benieuwd naar hoe het uiteindelijk zal worden.

Geef een antwoord