Recept: gezond en suikervrij bananenbrood

Recept: gezond en suikervrij bananenbrood

Recept: gezond en suikervrij bananenbrood

WC-papier inslaan (niet cool!), massaal die verroeste fiets terug boven halen, dagelijkse videogesprekken en bijna even frequente e-peritiefjes, postkaarten versturen en puzzels maken: het zijn maar een aantal ‘hypes’ van deze quarantaineperiode waar ik later nog lang aan terug zal denken. En dan vergeet ik er nog een grote, want het thuisblijven betekent voor velen – me included – ook de keuken intrekken en lekker koken of bakken. Eén recept zie ik minimaal dagelijks in mijn Instagramfeed passeren: bananenbrood! Ik kreeg er zin in, sloeg aan het experimenteren en ontwikkelde mijn ideale gezonde variant zonder exotische toevoegingen die je nu toch niet in de winkel kan vinden. Rijpe bananen, enkele basic ingrediënten en géén extra suiker vormden de basis van mijn recept. Ik deel het graag!

Bananenbrood: het perfecte baksel voor beginners wegens #foolproof, de ideale manier om je overrijpe bananen te verwerken én een heerlijk zoete snack. Je kan een plakje eten als tussendoortje, op zichzelf, of afwerken met bijvoorbeeld fruit of yoghurt bij je ontbijt of lunch. Er bestaat vegan bananenbrood, low-carb bananenbrood, bananenbrood gevuld met rood fruit, klef bananenbrood of bananenbrood dat je net als gewoon brood in dunne sneetjes kan snijden. Voor ieder wat wils, dus!

Zelf wilde ik een recept waarbij ik niet naar de winkel zou moeten om moeilijke of dure ingrediënten en dat ook nog eens binnen mijn gezond eetpatroon (I’m trying) zou passen. Ik wilde er graag havermout in verwerken om het bananenbrood vullend te maken, zodat ik het als lunch (aangevuld met yoghurt) of gezonde snack kan eten. Het brood mocht wat mij betreft redelijk klef zijn en moest vooral lekker zoet smaken. Dat alles bracht mij bij het volgende recept.

Gezond bananenbrood: de ingrediënten

 • 3 rijpe bananen (ze mogen echt al bruin zijn!)
 • 3 eieren
 • 100 gram havermout (onbewerkt)
 • 1 appel (ik gebruikte een Elstar appel)
 • vanille-extract
 • bakpoeder
Recept: gezond en suikervrij bananenbrood

Zo bak je gezond bananenbrood

🍌 Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht).

🍌 Eerst en vooral ga je 2,5 bananen pureren. Houd nog een halve banaan op kant, die je als afwerking gaat gebruiken. Heb je kleine bananen in huis? Gebruik er dan 3 in het recept en neem er nog een extra voor de afwerking. Het pureren kan je doen in een kommetje met een vork, of zoals ik deed: lekker in de blender!

🍌 Voeg vervolgens de havermout toe aan het mengsel en blend die met de bananen. Wil je een wat minder compact bananenbrood? Maal je havermout dan apart van de andere ingrediënten in de gewenste grootte en meng alle ingrediënten met een lepel of klopper in de plaats van in de blender.

🍌 Voeg er vervolgens de eieren aan toe samen met een flinke scheut vanille-extract. Je kan ook verse vanille gebruiken, nog lekkerder! In de plaats van vanille – of als aanvulling – kan je ook voor kaneel of koekkruiden kiezen. Wat jij het lekkerste vindt!

🍌 Schil de appel en snijd ‘m in kleine stukjes. Meng die met een lepel onder je beslag. Voeg er daarna een theelepel bakpoeder aan toe en meng nog een keer goed.

🍌 Neem een cakevorm van ongeveer 10 x 25 cm en bekleed die met bakpapier. Je kan ‘m ook invetten en eventueel bestrooien met bloem of meel, maar ik kies voor de vetvrije oplossing 😉. Giet het beslag in de cakevorm. Snijd je resterende halve banaan doormidden en leg die bovenop het beslag als afwerking. Plaats je vorm in het midden van een voorverwarmde oven. (Zin om te snacken? Gooi nog snel wat chocolate chips over het beslag heen!)

🍌 De cake heeft zo’n 45 minuten nodig – prik regelmatig om te kijken of hij droog is vanbinnen. Laat hem vervolgens afkoelen op een rooster. Daarna kan je hem in plakken snijden met een broodmes (of je doet dat meteen als je, zoals mij, geen geduld hebt).

🍌 Ik kan uit mijn bananenbrood 12 sneetjes van een flinke centimeter halen. Ze zijn een 3-tal dagen houdbaar in de koelkast, dus ik vries ze in en ontdooi ze wanneer ik er zin in heb. Zelf eet ik het bananenbrood het liefste lauwwarm, dus ik warm het op in de Airfryer tot de korst krokant is. Jummie!

Voor wie net als ik calorieën telt: één sneetje bananenbrood telt, als je er net als ik 12 uit haalt, zo’n 95 kcal. Dat maakt het een ideale snack voor tussendoor! Zeker dankzij de havermout en gezonde ingrediënten, het zijn ‘goede calorieën’ zoals ik dat zelf zo graag noem.

Eet smakelijk! Ben jij fan van bananenbrood? Wat is jouw ideale recept, of moet je nog op deze hype springen? 😄

2 Comments

 1. Lotte

  Hallo, ik vraag mij bij recepten met bananen altijd af of je deze ook effectief smaakt en ruikt.? Ik lust namelijk absoluut geen bananen en vind de geur ook echt vies, maar ben toch wel heel benieuwd naar die recepten altijd.

  1. Frauke

   Dank voor je berichtje! Er zijn receptjes met banaan waar je die niet zo hard in proeft, maar in bananenbrood (of dit bananenbrood) wel! Het ruikt en smaakt naar banaan. Dus denk dat er dan lekkerdere alternatieven voor jou zijn ;-) Misschien een gezonde wortelcake?

Geef een antwoord