Mijn recept voor gezonde wafels is al jaar en dag een hit hier op The Life Factory. En ik ben zelf ook nog altijd fan van het recept! Alleen heb ik niet altijd zin in banaan en vind ik ze zonder toch een tikkeltje droog (wel lekker crunchy, meer als snack). Daarom heb ik een tweede recept dat even gezond en voedzaam is, maar toch een ander resultaat geeft qua smaak en gevoel: wafels met Griekse yoghurt!
Griekse yoghurt wordt in veel baksels verwerkt — vooral de gezonde. Het vervangt boter of vetstof en zorgt vaak voor een lekker moist gebak. Ik verwerk Griekse yoghurt heel graag in cake – zoals deze met citroen en bosvruchten – of pannenkoekjes. Omdat de smaak neutraal is, kan je er eigenlijk niet verkeerd mee doen! Al kan je daar ook weer mee spelen, door bijvoorbeeld Griekse yoghurt of kwark met een smaakje te gebruiken (ik denk dan aan de Optimel met kaneel of framboos, ga ik binnenkort eens uitproberen). Het leuke is natuurlijk dat Griekse yoghurt helemaal past binnen een gezond voedingspatroon: er zitten meer eiwitten en vetten in dan bij ‘gewone’ yoghurt en bovendien is Griekse yoghurt lager in koolhydraten. Ik merk vooral hoe lang ik een gevuld gevoel heb, wanneer ik ervan eet. Ideaal dus voor een goed ontbijt of een dito lunch!
In dit recept gebruik ik volkoren tarwemeel, maar als je daar meer fan van bent, kan je ook prima voor fijngemalen havermout kiezen (zoals in mijn ander recept voor gezonde wafels). Zelf vind ik de smaak net wat lekkerder met tarwemeel en bovendien is dat wat lager in kcal.
Oké, op naar het recept! 👇
Wat heb je nodig voor deze gezonde wafels met Griekse yoghurt?
Deze hoeveelheden zijn bedoeld voor een portie voor één persoon. Je bakt er 3 à 4 wafels mee voor alles samengeteld zo’n 230 kcal.
- 30 g volkoren tarwemeel
- 50 g Griekse yoghurt
- 1 ei
- 1 tl honing
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl bakpoeder
Hoe maak je deze gezonde wafels?
Biiiiijna te eenvoudig om uit te leggen!
🧇 Doe het meel, de yoghurt, het ei en het bakpoeder in de blender en meng tot een glad beslag.
🧇 Breng op smaak met honing en/of vanille-extract. Je kan ook kiezen voor kaneel, of andere lekkere dingen door het beslag mengen (rozijntjes, stukjes appel, rood fruit). Gebruik je Griekse yoghurt met een smaakje, dan hoef je er misschien geen smaakmakers meer aan toe te voegen.
🧇 Zorg voor een heet wafelijzer en schep het deeg erop. De substantie mag normaal niet heel lopend zijn, maar ook niet te dik. Ik gebruik zelf geen vetstof.
🧇 Laat bakken tot je wafeltjes stevig zijn en een tikkeltje krokant worden (al is dat laatste natuurlijk maar wat je smaak is). Serveer ze warm met wat vers fruit, (zelfgemaakte) choco of confituur (ik gebruik altijd Hero Minder Zoet).
Je kan de wafels invriezen (ik maak altijd een batch voor de rest van de week) en opnieuw opwarmen in de oven of Airfryer. Lekker krokant.
En dat is het! Zo gemakkelijk zet je dus een gezonde lunch op tafel die het goed doet voor oog én smaakpapillen, zonder ten koste te gaan van je tijd of figuur. Dat maakt het dubbel zo lekker — toch?! Eet smakelijk!
Laat het zeker weten als jij eens een van m’n receptjes uitprobeert, ik ben benieuwd naar wat je vindt! XX
Dit ziet er echt heerlijk uit! Wat handig dat je een wafelijzer hebt1
Jaaa is echt een musthave hoor! 😇🤩
Dit ziet er echt zo goed uit, heerlijk. Zelf heb ik ze nog nooit zelf gemaakt, toch maar eens een keer doen.
Zeker proberen — aanrader! 😘
Hm jammie, love wafels! En zeker als ze een beetje krokant zijn :) Ik heb helaas geen wafelijzer maar heb je recept toch opgeslagen voor misschien ooit.
Je kan er ook pannenkoekjes van proberen maken! En anders zeker bewaren inderdaad 🤩
Ik twijfel iedere keer om een wafelijzer te kopen :)
Sooo worth it! 😍
Kan je ook speltbloem gebruiken
Hi Greta, ja hoor dat kan zeker! :)
Super receptje! Ik gebruikte amandelmeel in de plaats om een 100% keto wafeltje te bekomen. Ze zijn iets minder krokant maar heel lekker.