Couscous: het was alweer héél lang geleden dat ik het nog een keertje at. Ik vind het onwijs lekker en je kan er heel veel kanten mee op, maar op de een of andere manier grijp ik meestal toch naar pasta, rijst of aardappelen. Voor Arne was het zelfs één van de eerste keren ooit dat hij couscous at – de moeite om te proberen dus! We maakten er allerlei lekkere warme groenten bij met een heerlijk sausje. Check hieronder het recept!
Nodig:
– 2 zoete uien (in smalle stukjes)
– 2 relatief grote wortels (in blokjes)
– 1 gele paprika en 1 groene (in blokjes)
– 1 courgette (in iets grotere blokjes)
– couscous
– kruiden zoals peper, chilipoeder, cajunkruiden (wij gebruikten ‘kip pikant’ van AH, dit is een pittige mix)
– een groentenbouillonblokje
– rode currypasta
Omdat wortel en paprika even nodig hebben om zacht en gaar te worden, stoom ik deze altijd eerst in de microgolfoven. Doe ze in een microgolfbestendige schaal, voeg één eetlepel water toe en laat dit voor ongeveer 15 minuten warm worden.
Eens de groenten bijna goed zijn, is het tijd om de ajuin glazig te bakken in een klontje boter. Ik deed dit in onze wokpan (ben er écht verliefd op: je kan er álles in maken en het is lekker groot!).
Vervolgens is het tijd om de courgette erbij te doen en deze warm te laten worden (deksel op de pan) tot hij lekker zacht is geworden.
Intussen zijn de groenten in de microgolf ook al lekker gegaard en dus kan je deze ook toevoegen aan het geheel. Roer alles goed om en laat even warm worden met het deksel op de pan.
Kook een halve liter water en voeg daar de groentenbouillon aan toe.
Giet dit over de groenten en kruid het geheel flink.
Voor het sausje gebruiken we normaal rode currypasta. Hiervan heb je één à 2 theelepels nodig (naar smaak). Toen ik bezig was met het koken bleek echter dat de rode currypasta over datum was en helaas was het zo niet op 1-2-3 mogelijk om een nieuw potje te halen. Ik heb er dan maar tomatenpuree en nog wat provençaalse kruiden aan toegevoegd. Ook niet slecht, maar wel een stuk fletser. Probeer dus echt de rode currypasta!
Nu de groenten in de saus staan te pruttelen, kan je de couscous bereiden. Doe dit volgens de instructies. Ik kookte ongeveer 500ml water waar ik 200 gram couscous aan toevoegde (af het vuur) en dit moest een tweetal minuten wellen. Op laag vuur voeg je nog wat boter toe en roer je de couscous lekker door.
Serveer een flinke schep couscous met de groenten en een royale hoeveelheid saus. Die is namelijk écht heerlijk (met de rode currypasta dan!). De couscous is stevig en smaakvol en de groenten zijn perféct gegaard en een heerlijke combinatie hierbij. Deze maaltijd is vegetarisch, maar vult eigenlijk evenveel als een vlees/visgerecht aangezien je behoorlijk gevuld wordt door de couscous. Eet smakelijk! En héél erg bedankt voor het lezen :)! X
Ik wist niet dat je boter kon toevoegen aan couscous! Ziet er heel erg lekker uit!
Het gerecht ziet er heerlijk uit!
Ziet er heerlijk uit!
Ziet er lekker uit! Ik heb ook al een hele tijd geen couscous meer gegeten, dus dat ga ik ook maar weer eens doen :)
Oh ho ho, dat ziet er superlekker uit!
Mmm ik krijg er al honger van :D
Dat ziet er echt lekker uit
oke ik ben overtuigd, dit wordt morgen lekker gekookt!
Super! Laat je weten of het lekker was? Eet smakelijk! (En vergeet de rode currypasta niet, want da’s toch lekkerder dan de tomatenpuree!) :D X
Wat een heerlijk recept! Ik bak alleen wel gewoon altijd de groenten, ik houd wel van knapperigheid :)
Wow, dit ziet er echt super lekker uit <3'
Okee, dit klinkt dus echt goddelijk! Ik ben echt gek op couscous, zou het het liefste elke dag eten. En al deze groentesoorten vind ik ook heerlijk. Ik weet al wat ik vanavond ga maken!
Mmmm heerlijk! Bedankt om dit recept te delen :).
ja…hoe lang moet die groenten-smurry met die rode curry saus prut-te-len? uren?
Net zo lang tot de smaak goed zit! Meestal een twintig tal minuutjes :-) De groenten zijn al best gaar! Eet smakelijk!