Er is niets fijner om je dag goed te beginnen dan een lekker, stevig ontbijt. En hoewel die boterhammetjes met choco of het veel te gesuikerde kommetje cornflakes erg verleidelijk en smakelijk kunnen zijn, kies ik liever voor een gezonde start. Meestal ga ik voor een kommetje magere yoghurt met zelfgemaakte granola en vers fruit, maar soms wil ik eens wat anders. Zo vind ik het lekker om de dag te starten met een eitje of havermouttaartje en durf ik in het weekend zelfs voor een havermoutcrumble te kiezen. Maar het lekkerste ‘ongezond gezonde’ ontbijt blijft toch: suikervrije pannenkoekjes! Mijn favoriete recept daarvan deel ik in deze blogpost.
Pannenkoeken als ontbijt voelt toch altijd als een feest, een dessert om de dag mee te beginnen – zalig! Deze pannenkoeken zijn alleen helemaal niet zo ongezond als een dessert en daarom een prima start van de dag. Zeker als je ze versiert met vers fruit! Het deeg van de pannenkoekjes maak je met tarwemeel, water en een ei: stuk voor stuk geen slechte ingrediënten. Zoetheid creëer je met honing (wat zelfs erg gezond is!) en wat kaneel.
De pannekoekjes kan je versieren met fruit dat je even snel opwarmt uit de diepvries, of vers (zomer)fruit. Ik koos nu voor banaan, ananas, munt, een snuifje kaneel en voor de leuk wat discospikkels. Andere lekkere combinaties zijn aardbei met limoen en munt (winner!), een mix van bessen, schijfjes warme appel of mango met limoenzeste of blauwe bessen. Maar je kan eigenlijk gewoon het fruit uitkiezen dat jij het lekkerste vindt! En wil je graag iets smeren op je pannenkoekjes, kies dan voor ahornsiroop, honing of wat geplette besjes als confituur.
Een alternatief voor wie liever geen tarwemeel heeft, is gemalen havermout. Neem gewoon dezelfde hoeveelheid havermout als in het recept onderaan in deze post en verpulver die tot meel in een blender. Je pannenkoek zal iets steviger zijn en ook wat meer naar havermout doorsmaken, maar mag zeker niet onderdoen voor deze suikervrije pannenkoekjes! Het leuke aan havermout is dat het je echt lang gevuld houdt, dus dat is ideaal om je dag mee te starten.
En, here it is, het recept voor deze lekkere suikervrije pannenkoekjes:
Lekkere, suikervrije pannenkoekjes | Print |
- 100g tarwemeel
- 200ml water
- 1 ei
- kaneel
- 1,5 el honing
- Giet het water bij het tarwemeel. Breek er daarna het ei boven en meng de drie ingrediënten grondig.
- Voeg honing toe naar smaak: de hoeveelheid in dit recept is voor een licht zoete smaak, maar wil je het nog zoeter dan kan je twee tot drie eetlepels toevoegen. Let wel op dat je deeg niet té stroperig wordt, leng het dan aan met wat water.
- Voeg een flinke scheut kaneel toe en een mini snuifje zout.
- Verhit olijfolie in een pan met dikke bodem, zet je vuur op een hoge stand.
- Giet het mengsel op de pan in die mate dat je een klein pannenkoekje krijgt. Laat hem nu grotendeels opdrogen, er zullen gaatjes in het deeg komen. Wanneer de bovenkant bijna droog is, draai je 'm met een spatel om en laat je de pannenkoek nog even bakken.
- Stapel enkele pannenkoekjes op een voorverwarmd bord. Werk af met siroop, kruiden en vers fruit.
Met deze kleine pannenkoekjes start je je dag ongetwijfeld op een fijne manier. Tel daarbij op dat ze niet veel tijd vragen om te maken, suikervrij zijn én je ze kan beleggen met allerlei kleurrijk fruit en je weet: dit is een keeper! Geniet van de pannenkoekjes en deel gerust het resultaat van je baksessie met de #thelifefactory of via onze social mediakanalen/mail! xo
Zo simpel eigenlijk, maar ook zovele beter! Deze wil ik zeker snel gaan proberen en dan laat ik ze ongetwijfeld voorbij komen op social media!
Ik ben gek op pannenkoeken, dit lijkt mij een heerlijke variant! Even onthouden dus! ;-)
Oh wat zien die er lekker uit! :) Ik at deze middag nog versgebakken pannenkoeken à la mama, die zijn toch vaak de beste vind ik ;-)
Ziet er lekker uit!