Al een tijdje hadden we zijn in risotto, maar konden we niet bedenken welke smaken we ermee zouden combineren. Zo ben ik dól op champignons, maar is Arne daar totaal niet voor te vinden. Uiteindelijk gingen we aan de slag met een recept van Libelle Lekker: risotto met asperges. Héérlijk!
Je hebt nodig:
– 350g Arborio rijst (risottorijst)
– 3 blokjes groenten- of tuinkruidenbouillon
– 3 sjalotten
– 1 citroen
– een 200g doperwten
– 100g grana padano of Parmezaanse kaas
– een bussel groene aspergetips
Eerst en vooral snij je de aspergetips in kortere stukken (en haal je er de harde uiteinden vanaf), versnipper je de sjalotten en rasp je de schil van de citroen.
Breng dan 1,5 liter water aan de kook en los er de 3 bouillonblokjes in op. Zet het vuur nu laag.
In een pan met dikke bodem – of wat wij deden: in een wokpan! – doe je een scheutje olijfolie en daarin bak je de sjalot glazig.
Dan voeg je de rijst toe en die meng je even flink onder de olijfolie.
Zet het vuur nu lager. Vervolgens voeg je een pollepel bouillon toe aan de rijst en al roerend laat je die verdampen en absorberen. Dit herhaal je gedurende zo’n 10 minuten.
Goed roeren!
Na de 10 minuten voeg je de asperges toe. Ook nu doe je nog steeds verder met bouillon opscheppen en omroeren.
Na 5 minuutjes voeg je ook de erwtjes toe. Nu blijf je bouillon toevoegen tot de rijst volledig mals en dik is. Dit duurt nog ongeveer 10 à 15 minuutjes.
Nu voeg je de kaas toe en ook dit schep je continu om. Zet intussen het vuur uit en/of plaats de pan van het vuur.
Voeg een klont boter en roer flink door.
Als laatste meng je de geraspte citroenschil onder het geheel en voeg je naar smaak citroensap, peper en zout toe.
Laat het geheel nog een vijftal minuutjes in de pan staan alvorens op te dienen. Hierna is je maaltijd klaar! Serveer met wat extra citroen voor de smaak.
Deze risotto is écht een aanrader, wat een fijn gerechtje. De smaak is ongelooflijk vol en romig en combineert perfect met de erwtjes en asperges. De kaas maakt het geheel zeer creamy en een tikkeltje pittig, al had Parmezaanse kaas nog nét wat beter gepast (denken we). Met de frisse touch van citroen krijgt het gerechtje de afwerking die het nodig heeft! Lekker! De smaak is wel een beetje eentonig, dus eventueel zou je nog wat extra groente toe kunnen voegen (ik denk dat wortel wel lekker zou passen) of iets van vlees/vis/noten. Desalniettemin een héérlijke maaltijd! Eet smakelijk!
Het gerecht ziet er zo lekker uit!
Ik hou van risotto ;-)
Ik ben erg benieuwd, heb het receptje opgeslagen!
Ziet er lekker uit! :)
Dit ziet er goed uit! Ik houd niet zo van asperges maar ik wil dit recept wel een keer proberen.
Ondanks dat het ochtend is, zou ik nu echt risotto willen eten :’) Risotto is ZO lekker <3
Lekker! Ik ben gek op risotto!
Hmmm!
Altijd als ik risotto maak is hij super zout door de bouillonblokjes en de parmezaanse kaas, maar ik ga deze toch nog eens proberen :)
Van waar komen die super schattige kommetjes?
Ja het is wel zout inderdaad! De citroen compenseert dat wat. En van IKEA :)! X
Risotto, altijd lekker! Deze wil ik wel eens proberen :)
Ziet er heel erg lekker uit! Ik heb thuis nog nooit risotto gemaakt, misschien toch maar een keer proberen :)
Dat zier er heerlijk uit en ga ik zeker eens uitproberen! Bedankt voor het delen.
Klinkt goed! Al hou ik niet van asperges… Maar misschien vervang ik die dan gewoon door een andere groente :-)
Dat ziet er echt enorm lekker uit, mooi recept!