Review: mijn Jawbone UP2

Review: mijn Jawbone UP2

Review: mijn Jawbone UP2

Bijna twee maanden ben ik intussen in bezit van mijn Jawbone UP2, die ik van Arne kreeg voor m’n verjaardag. Lang genoeg om ‘m goed getest te hebben en er een mening over te vormen, die heel positief is kan ik je vertellen! Aangezien er zeer vaak naar gevraagd is, review ik dit topding vandaag voor jullie.

Eerst een beetje meer uitleg ter introductie: Jawbone is een merk met allerlei activity trackers, aka kleine toestelletjes waarmee je jouw mate van activiteit en beweging kan meten. De Jawbone UP2 is de opvolger van de Jawbone UP24, en intussen is er ook al een opvolger namelijk de UP3. De Jawbone UP2 is een activity tracker onder de vorm van een armbandje dat je dag en nacht draagt. Het meet je slaap en beweging doorheen de dag en helpt je zo om gezonder te leven en meer te stappen.

Looks & feel

Review: mijn Jawbone UP2 Review: mijn Jawbone UP2

De Jawbone UP2 bestaat – in tegenstelling tot zijn voorganger – slechts in één maat, die je kan aanpassen naar wens. Ik draag ‘m zelf bijvoorbeeld bijna op de strakst mogelijke manier, ik heb vrij dunne polsen. Er zit een soort sluitinkje in dat je gemakkelijk kan opschuiven en ook open- en dichtdoen. Het armbandje is gemaakt van rubber met bovenaan een stuk aluminium, en het zit heel comfortabel. Na een tijdje voel je niet meer dat je het omhebt, eerlijk gezegd! Je moet deze activity tracker volledig via je smartphone bedienen, dus er zijn ook geen knopjes aan. Wel kan je twee keer tikken op het bandje om te zien of je je in dag- of nachtmodus bevindt (lopend mannetje / maantje). Vroeger kon je door twee keer te tikken en daarna nogmaals switchen van modus, maar ook dat gebeurt nu vanzelf of via je smartphone (naar keuze).

Batterij & opladen

Review: mijn Jawbone UP2

De Jawbone UP2 kan je opladen door ‘m via de bijgeleverde USB-kabel met magnetisch gedeelte aan te sluiten op je computer. De lader is flexibel en het opladen duurt om en bij een uur een half. Daarna kan je zo’n 10 dagen doen met je armbandje, dus dat is heerlijk lang. Erg fijn dat je er niet zo vaak aan moet denken!

De app & wat Jawbone UP2 doet

Review: mijn Jawbone UP2

Op de linkerfoto zie je het beginscherm van de UP-app die je bij aankoop van je Jawbone moet downloaden. Dit is een overzicht van je slaap (het blauwe balkje), de stappen die je al hebt gezet (oranje balkje) en eventueel ook je voedingsscore (het groene balkje). Eronder vind je door de dag heen motivaties, handige weetjes en informatie. In de UP-app kan je je voeding ingeven als je graag calorieën telt, of je kan de app combineren met bijvoorbeeld My Fitness Pal (wat ik doe) om zo je voeding bij te houden. Het fijne is dat de Jawbone je calorieëndoel bijstelt naargelang je beweging, zo mag je (logischerwijze) meer eten wanneer je meer stapt. Ik heb als calorieëndoel bijvoorbeeld 1200 kcal / dag maar door het stappen wordt dat zo’n 1700 meestal.

Rechts zie je hoe je beweging wordt bijgehouden. Je ziet het aantal stappen dat je al hebt gezet (in verhouding tot je doel, bij mij is dat 8000 per dag maar eigenlijk ga ik elke dag voor de 10 000), maar ook hoeveel km dat is, hoeveel je daarmee al hebt verbrandt en hoe lang je (in)actief was. Dit is voor mij eigenlijk het belangrijkste aan de hele Jawbone UP2, want het zetten van een stappendoel en dat elke dag proberen halen heeft mij enorm gemotiveerd om actiever te zijn doorheen de dag.

Review: mijn Jawbone UP2

Maar ook ‘s nachts doet de Jawbone UP2 z’n werk! Hij meet of je al dan niet slaapt, en of dat diep of niet diep is. Ik heb zelf 7u30 als slaapdoel gezet, al haal ik dat maar zo’n 3 van de 7 dagen. Werkpunt! Het is leuk om te zien hoe je je ‘s nachts hebt gedragen en bij mij is de meting ook heel accuraat. Je krijgt vaak ook feedback over je slaap, of wordt gemotiveerd om eerder naar bed toe te gaan. Erg handig!

Review: mijn Jawbone UP2

Links zie je dat ik mijn doel elke dag met gemak haal. Meer zelfs, mentaal heb ik als doel 10 000 stappen per dag en ook dat heb ik nog nooit gemist. Mijn gemiddelde aantal stappen per dag schommelt tussen de 12 000 en 13 000 stappen, echt bizar voor iemand die eerder nog geen 4000 haalde! 10 000 stappen komt neer op zo’n 7 tot 10 km wandelen per dag, iets waar ik – naast mijn dagelijkse activiteiten zoals naar de winkel en naar school gaan – toch echt een half uur tot uur extra intensief voor moet stappen. Maar het is zo fijn om weer gefeliciteerd te worden omdat je je doel hebt gehaald! Al moet ik er om 11 uur ‘s avonds nog de deur voor uit, ik doe het met veel plezier en ben toch wel heel trots als ik dan de 10 000 stappen heb overschreden.

Rechts zie je een stappenduel, ook een leuke manier om jezelf aan te zetten tot het halen van je stappendoel. Je kan een andere UP-gebruiker uitdagen om een dag (of langer) in duel te gaan en zoveel mogelijk stappen te zetten. Ik doe het niet vaak, maar vind het wel heel stimulerend om te winnen :).

Review: mijn Jawbone UP2

Dit zijn alle functies die de Jawbone UP-app heeft. Je kan je doelen instellen, trends bekijken en mensen toevoegen aan je team. Dat laatste doe ik zelf niet, ik vind de app gebruiken al motiverend genoeg. Maar voor de sociale dieren onder ons kan dit vast zorgen voor veel motivatie! Tegen je (al-dan-niet) teamgenoten kan je ook in duel gaan en verder kan je de app koppelen met andere (gezondheids)apps zoals dus My Fitness Pal.

Daarnaast zie je in het andere menu hoeveel batterij je nog hebt, en of je Jawbone geconnecteerd is. Dit gebeurt via Bluetooth. ‘s Nachts wordt je slaap automatisch geregistreerd (de Jawbone herkent je slaap) maar wanneer je graag wil checken hoe lang je erover doet om in slaap te vallen kan je die stand nog activeren. Verder is er een stopwatchfunctie en zijn er ook hele handige alarmen. Zo is er het smart alarm, dat je wakker maakt wanneer je licht aan het slapen bent. Je stelt bijvoorbeeld een maximaal uur in om op te staan, maar dan ook een periode waarbinnen je gewekt mag worden wanneer je licht slaapt. De Jawbone UP2 gaat dan trillen, wat handig is omdat ik er minder abrupt van wakker word én het je bedgenoten ook niet wakker maakt. Doei, stom wekkergeluid! Verder kan je ook een alarm instellen dat je aanzet tot bewegen als je al lang stilzit (bij mij is dit na 1,5 uur) en een herinnering wanneer je naar bed moet.

Mijn ervaring

Ik ben ongelooflijk blij met dit verjaardagscadeau van Arne, en ik kan nu al niet meer zonder m’n Jawbone UP2. Het toestelletje heeft – echt waar – mijn leven veranderd. Enerzijds omdat ik nu véél actiever ben en het wandelen enorm ben gaan waarderen. Ik stap zonder moeite naar de andere kant van ‘t stad en vind het heerlijk om lang rond te wandelen, zeker als daarna het mooie getal 10 000 op de teller staat. Dat is echt een verandering, want vroeger kon ik soms de hele dag in de zetel zitten en niks doen. Nu merk ik dat ik dat naar buiten gaan echt nódig heb!

Anderzijds helpt de Jawbone UP2 me ook met eten. Tenminste, ik geef alles wat ik eet in in de app My Fitness Pal, wat synchroniseert met de Jawbone. Mijn calorieëndoel wordt heel handig aangepast en daardoor ga ik nog éxtra bewegen als ik iets minder gezond eet. Ik ben ook veel bewuster bezig met eten en heb geleerd kleinere porties en meer fruit naar binnen te werken. Sinds ik de Jawbone UP2 heb, is mijn lichaam al veel veranderd. Ik ben al een paar kilo verloren, maar merk vooral dat broeken losser zitten en mijn buik wat platter is geworden. Dat na zo’n korte tijd, is echt absurd! Al helemaal omdat ik de afgelopen 5 jaar áltijd hetzelfde gewicht heb gehad (ondanks sporten en dergelijke!) en dat nu éindelijk eens afneemt. Heerlijk!

Sporten vond ik nooit echt leuk (het was echt zo’n ‘moetje’ en ik ging ook max. 2 keer per week naar de sportschool) maar omdat ik nu elke dag actief ben voel ik me zo gezond. Ik ben enorm gemotiveerd om nog meer af te vallen, maar vooral om gezond en actief te blijven. De Jawbone UP2 was voor mij dé stimulans om mijn leven om te gooien en te verbeteren, en ik ben blij en trots dat ik het heb gedaan. Topding!

19 Comments

 1. Marlotte

  Na deze review wil ik helemaal een Jawbone UP2. Het lijkt me echt zo interessant én leuk om dit te meten. Wel vind ik ze redelijk prijzig, dus dat is nog een minpuntje. Maar misschien dat ik er toch binnenkort eentje haal.

 2. Linda

  Leuke review! Het lijkt me super interessant om dat allemaal over jezelf te kunnen zien, maar aan de andere kant vind ik wandelen eigenlijk helemaal niet zo leuk, dus ik ben bang dat ik hem dan na een tijdje niet meer gebruik… Dus daarom schaf ik hem voorlopig maar niet aan ;-)

  1. Arne & Frauke

   Snap ik! Als je niet vaak wandelt mis je natuurlijk de stappendoelen en dat is vast minder motiverend. Maar langs de andere kant vond ik wandelen nooit speciaal leuk en ben ik er nu echt véél meer fan van geworden, dus misschien is dat ook iets waar je gewoon aan moet wennen :)! X

 3. Samantha

  Leuke en duidelijke review. Ik zit er nu ook te denken om deze aan te schaffen. Op mijn werk mogen alleen geen sieraden gedragen worden ivm hygiene. Zou je dit bandje ook om je enkel kunnen dragen?

  1. Arne & Frauke

   Goh, da’s een moeilijke! Wellicht meet ‘ie dan toch wat minder accuraat. Maar eerlijk gezegd kan ik het je niet garanderen! Wellicht is deze activity tracker van Jawbone dan geschikter voor je: https://jawbone.com/store/buy/upmove . Die doet hetzelfde, maar kan je overal omheen klemmen en kost ook nog eens minder ;-)

 4. Inge

  Fijne review en zo goed dat je merkt dat het ook écht resultaat geeft! Ik zou ook graag een Jawbone Up willen, maar ze zijn prijzig en het is het beste om ze om je niet-dominate arm te dragen toch? Daar heb ik al een horloge zitten, dus dat vind ik niet handig:)

  1. Arne & Frauke

   Klopt, dat wordt aangeraden. Maar het is geen ramp als je ‘m om de andere arm draagt hoor, zoveel verschil in resultaat zal dat niet geven :). Ik snap dat je het minder praktisch vindt, al draag ik er zelf gewoon een horloge naast (en ik vind dat mooi!).

 5. Anniek

  Wat een tof ding! Na deze review wil ik stiekem eigenlijk ook wel zo’n Jawbone, haha :) Het lijkt me echt gaaf om te kunnen zien hoeveel je nou écht doet op een dag, en om jezelf hiermee ook uit te dagen om wat meer te bewegen. Gaaf ook dat het jou zo geholpen heeft! X

 6. Lizzy

  Dit lijkt me zo handig! :) Ik wil ook een Jawbone! Knap wat het item allemaal bij kan houden! Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel ik beweeg op een dag. En fijn dat je ook kunt zien hoe goed je hebt geslapen en hoe je je slaaprust kan verbeteren! Fijne review.

 7. Paulien

  Hey! Ik ben ook aan het twijfelen om een Up2 of Up3 te kopen, maar ik lees zeer vaak dat de Up2 snel afvalt of los komt te zitten.. Heb jij hier soms ook last van of heb je het al meegemaakt?

  1. Arne & Frauke

   Hi Paulien! Nog nooit last van gehad! Bij mij zit ‘ie altijd even strak en hij valt ook niet af. Meer zelfs, ik voel niet dat ik ‘m om heb! X

 8. Esmée

  Ik heb op dit moment een goedkopere versie, van een ander merk, en het motiveert me echt. Ik merkte dat ik op vrije dagen bijna niet wandelde, maar door dat apparaatje loop ik veel meer. Ik wil even testen of ik het blijf gebruiken, en dan wil ik uiteindelijk ook voor de Jawbone gaan. Bedankt voor deze uitgebreide review. x

 9. Evi

  Hi Frauke,

  Ik ben weer eens aan het opzoeken en een vergelijking aan het maken tussen verschillende types activity trackers. Een vraag die naar bovenkwam ivm de jawbone up, werkt hij ook als je bijvoorbeeld je doel van de dag wil halen door zeg maar, te fietsen? Of doet ‘ie het alleen met wandelen/lopen? :)

  Groetjes,
  Evi

  1. Arne & Frauke

   Hi Evi! De doelen die je instelt zijn, voor zover ik weet, alleen wat stappen betreft. Dus ik denk niet dat je jezelf een fietsdoel kan opstellen (omdat hij dat niet meet maar je het zelf moet ingeven) :) Succes met het zoeken naar een goede activity tracker!

Geef een antwoord