Mijn Roaccutane vooruitgang na 5 maand

Roaccutane: vooruitgang na 5 maand

Na maanden – wat zeg ik, jaren – miserie met mijn huid en oncontroleerbare aanvallen van acné (hormonaal) besloot ik eind vorig jaar aan de alarmbel te trekken bij de huidarts. Ze schreef me behoorlijk heftig spul voor: Roaccutane. Ik deel mijn ervaring & de vooruitgang van mijn huid na 5 maand!

Eerst en vooral een dikke vette disclaimer voordat ik verderga met deze post. Wanneer je zelf last hebt van acné en op zoek bent naar een behandeling: ga altijd langs bij een dermatoloog. Die kan je juist advies, op maat van jouw huid & lichaam geven. Roaccutane is meestal the last resort, de oplossing voor bij wie antibiotica (zowel lokaal als oraal) bijvoorbeeld niet werkt en er toch al redelijk wat geprobeerd is. Het is een heel heftig medicijn met behoorlijk wat bijwerkingen en gevolgen voor je lichaam, zo moet je bijvoorbeeld een consent tekenen dat je niet zwanger mag worden tijdens de kuur en maandelijks een checkup doen van je bloedwaarden omdat Roaccutane de lever erg belast. Met andere woorden: dit is zeker geen ‘Start nu met Roaccutane!’ blogpost, want die aanbeveling zou ik nooit durven doen. Maar voor wie net als ik aan het begin van z’n kuur zit of binnenkort start en benieuwd is naar ervaringen, vond ik het wel zo prettig die hier dus even te delen! Oh en nog één dingetje: ik weet dat er veel tegenstanderds van dit medicijn zijn en merk dat er snel controverse komt als ik erover babbel. Ik sta helemaal open voor andere meningen, maar hou je het wel respectvol?

Roaccutane: wat & waarom?

Roaccutane is de merknaam voor het geneesmiddel Isotretinoïne, wat dus specifiek wordt voorgeschreven tegen ernstige vormen van acné. Isotretinoïne stimuleert de groei & rijping van huidcellen enerzijds, waardoor puistjes sneller verdwijnen, vermindert de talgproductie en remt ontstekingen, waardoor je dus ook minder puistjes krijgt.

Zelf heb ik zo’n 10 jaar geleden lang antibiotica genomen tegen puistjes, wat helaas niet echt een verschil maakte. Na mijn pubertijd en dankzij de pil kon ik mijn acné dan wel lang onderdrukken, maar sinds ik een spiraal heb zijn die irritante puistjes dus weer terug. Ze kwamen steeds heel erg in vlagen, duidelijk beïnvloed door mijn cyclus, en geen enkele behandeling leek te helpen. Bovendien had ik vooral heel veel last van pijnlijke onderhuidse ontstekingen, en dat laatste is al een pak moeilijker te behandelen. Dus vandaar: Roaccutane!

Mijn huid voordat ik aan de kuur begon (op een goede dag)

De vooruitgang: mijn bijwerkingen

Met een klein hartje begon ik begin december aan de kuur. De timing was perfect, want met Roaccutane mag je niet in de zon komen. Vaak wordt een behandeling tijdens de zomermaanden zelfs stopgezet. Maar dat is niet de enige bijwerking die je van Roaccutane kan krijgen: het lijstje is quasi eindeloos. Vaak voorkomende waarover ik las of hoorde, zijn:

 • Een droge huid, overal. Dus ook bijvoorbeeld binnenin je neus (aw!). Ook krijg je hele droge ogen en hele droge lippen. Dit is denk ik een bijwerking die quasi iedereen zal ervaren.
 • Roodheid
 • Belasting van de lever
 • Lichtgevoeligheid bij blootstelling aan zon
 • Pijnlijke botten/pezen/rug
 • Somber gevoel, neerslachtigheid
 • Last aan de ogen/minder goed zien
 • Zoals al aangehaald: miskramen of afwijkingen bij baby’s, dus je mag onder geen beding zwanger worden.

Zelf voelde ik na de eerste paar dagen eigenlijk al wel meteen het effect van de Roaccutane. Ik kan het alleen maar omschrijven als dat je vollédig uitdroogt. Mijn hoofd werd helemaal droog en schilferig, mijn lippen (die gewoonlijk al droog zijn) barstten compleet en ook de rest van mijn lichaam voelde heel droog aan. Na één maand had ik zelfs eczeem op mijn handen (die komt nog af en toe even terug) en ook deed mijn neus redelijk pijn omdat die vanbinnen helemaal uitgedroogd was. Mijn lenzen kon ik wel blijven dragen, mits extra druppeltjes. Oh en dat gevoelige aan licht heb ik ook! Ik draag vaker mijn zonnebril, bijvoorbeeld bij het autorijden.

Verder heb ik gelukkig niet heel veel bijwerkingen ervaren tot nu toe. Mijn leverwaarden waren steeds oké en ik denk dat ik me niet echt somberder voel dan eerst. Wel heb ik sommige dagen last van troebel zicht en merk ik dat ik wat minder fit ben (last van mijn enkels en knieën bij het sporten). Nu het weer buiten beter wordt en ik af en toe dus in de zon kom, merk ik daarnaast ook dat mijn huid snel rood wordt.

De vooruitgang in foto’s: 5 maand Roaccutane

Ik neem nu dus 5 maanden Roaccutane en ben blij om de progressie met jullie te delen! Het voelde de eerste maanden echt hopeloos, want mijn acné werd er alleen maar erger op. En nam die eens een dagje af, dan kwam hij daarna dubbel en dik terug. Maar inmiddels zijn de meeste puistjes eigenlijk weg, heb ik nog maar occasioneel een nieuw puistje dat ook snel verdwijnt en voelt mijn huid heel fijn aan! Ook zijn mijn mee-eters quasi allemaal weg, dat is wel heel chill, en lijken mijn poriën over het algemeen ook kleiner. De rode plekjes die je nu nog ziet op mijn rechterwang, zijn allemaal putjes/verkleuringen/littekentjes die dus nog moeten verdwijnen. Maar geen acne! 😄

Droge huid door Roaccutane verzorgen

Op zich vond/vind ik alle bijwerkingen eigenlijk vrij oké om mee te dealen, je moet gewoon de tijd nemen om heel veel te hydrateren. In de ochtend na het douchen: mijn hele lichaam insmeren met een fijne bodylotion + de extra droge plekjes met een vette crème. Mijn hoofd elke dag ‘s ochtends insmeren met niet-vette, vochtinbrengende crème (ik gebruik Eau Thermale Avène Cleanance Hydra); mijn lippen afwisselend verzorgen met Carmex en Vaseline (niks anders werkt). Overdag de droge plekjes verder insmeren, bijvoorbeeld met een crème voor de handen. Mijn neus smeerde ik op de ergste momenten ook nog een paar keer extra in (ook langs de binnenkant bracht ik wat vette crème aan). ‘s Avonds reinigen met een wascrème: opnieuw de Eau Thermale Avène Cleanance Hydra. Voor de nacht opnieuw een laag hydraterende crème (ik gebruik La Roche Posay Effaclar H) en nog wat extra crème op de droogste plekken van mijn gezicht (mijn voorhoofd en de bovenkant van mijn neus), ik gebruik de Yves Rocher voedende crème voor de gevoelige huid met kamille.

Waar ik wel van geschrokken was, was dat mijn hoofdhuid ook heel erg droog werd. Op zich te verwachten, maar dit vond ik eigenlijk nog het irritantste want ik kreeg vrijwel meteen heel erg last van roos en dat vind ik echt niet chill. Daarvoor ben ik overgeschakeld op Head & Shoulders shampoo en doe ik ook na het wassen Petrole Hahn lotion op mijn hoofdhuid (eeuwenoud trucje in de familie). Verder kam ik niet te agressief én was ik mijn haar ook zo min mogelijk. Dat is dan weer wel leuk, want omdat je niet echt talg meer produceert, wordt je haar ook veel minder snel vet. Ik kan gemakkelijk 4 dagen door, terwijl ik anders sowieso quasi dagelijks waste. En dat zonder droogshampoo! In de winter bracht ik de nacht voor het wassen ook nog eens extra vette crème aan op mijn hoofd zelf, als een soort kuurtje. Inmiddels ben ik aan de roos gewend en heb ik het kunnen minimaliseren, maar dit blijft mijn minst favoriete bijwerking!

Roaccutane en make-up

De eerste 4-6 weken wordt je acné door de Roaccutane eigenlijk altijd erger dan tevoren. Niet bepaald fun! Normaal doe ik juist dan extra foundation op, maar dat was nu echt een ramp. Mijn huid was zo ontzéttend droog dat ik eigenlijk met moeite een formule vond die er niet binnen het uur vanaf schilferde. Alle make-up zag er ook erg cakey uit en zelfs mijn wenkbrauwen inkleuren werd moeilijk want ook de huid daaronder was erg droog.

Ik heb geprobeerd zo min mogelijk make-up te dragen (de dagen dat ik thuis kon werken), maar alsnog durfde ik eigenlijk wel echt niet naar buiten zonder. Plus, de eindejaarsfeesten zijn natuurlijk juist een reden om je op te tutten! Uiteindelijk bracht ik foundation aan metéén na het aanbrengen van mijn dagcrème, met een Beautyblender spons die ik lichtjes vochtig maakte. Ik gebruikte een mix van de Maybelline Fit me! foundation – die de perfecte kleur heeft, maar niet voldoende dekte – en de Essence Stay All Day foundation – die iets te licht was, maar wel voldoende dekte. Ik poederde niet af, want de foundation alleen al zag er enorm geplamuurd uit. Dat zijn trouwens niet de enige producten die ik getest heb: ik kocht dure CC crèmes en foundations, goedkope varianten, noem maar op – uiteindelijk heb ik nooit de ‘magische formule’ gevonden helaas.

Na 4 maand had ik nog enkel op mijn wangen acné en besloot ik enkel nog de Fit me! foundation te gebruiken op die plek. De kleur was min of meer hetzelfde als de rest van mijn gezicht, waardoor ik mijn voorhoofd bijvoorbeeld niet mee hoefde te nemen zonder dat dat echt opviel. Mijn voorhoofd is namelijk altijd heel droog geweest tijdens de kuur, dus vooral daar kreeg ik flink schilfertjes. En nu, sinds ongeveer een maand, gebruik ik geen foundation meer! Ik breng enkel wat poeder op m’n wangen aan (tegen de littekentjes en vergrote poriën) en de rest van mijn oogmake-up. Oh wat een vrijheid!

What’s next?

Ik moet nog een tweetal maand Roaccutane nemen, daarna gaan we kijken of mijn huid het goed blijft doen en mag ik mogelijks stoppen. Benieuwd naar hoe mijn huid daarop gaat reageren! Inmiddels draag ik nog amper make-up en werk ik vooral aan het wegkrijgen van de littekentjes en rode plekjes. Daarvoor test ik nu een serum van La Roche Posay op aanbevelen van de huidarts en voorlopig lijkt dat wel te werken.

Verder is natuurlijk zonbescherming héél erg belangrijk, dus daar ligt de focus op. Ik draag steeds SPF50+ en smeer frequent om te vermijden dat de littekentjes blijven of dat mijn huid verbrandt (want dat gaat sneller door de Roaccutane en al helemaal in combinatie met het serum dat ik nu gebruik). Wel denk ik dat de zon een nog beter effect zal hebben op mijn huid (met een beetje kleur en sproetjes vind ik mezelf er altijd wel gezonder uitzien haha) dus ik schat de toekomst positief in 😉!

Ik ben benieuwd naar ervaringen van mede-Roaccutane gebruikers! Heeft het bij jou op de lange termijn gewerkt? En welke bijwerkingen had je? Misschien geef ik trouwens over een paar maand nog eens een finale update met het resultaat. Keep you posted!

7 Comments

 1. Susanne

  Ik ben in november gestopt na een kuur van 12 maanden. Ben super blij met t resultaat. Acne is weggebleven ook tot nu toe. Ik heb 2 producten heilig gebruikt tijdens de kuur en zou het zeker aanraden.
  – rosehip oil van The Ordinary.
  Maar mn holy grail product was de Centella sensitive Cica-Cream van Kiehls. Duur product maar ben door 4 tubes heen gegaan en nam het gevoel van droogheid af en kon het onder makeup dragen. Zeker waard om te proberen.

  Veel succes, nog even doorzetten en blijf denken aan het eindresultaat. Het is het allemaal waard straks. Als je stopt zijjn de bijwerkingen ook zo weg :))

 2. Jennifer

  Ik heb een paar jaar geleden ongeveer 8 maanden roaccutane gebruikt. Ik had vooral last van een droge huid en alcohol was een dingentje :x Ik ben echt heel blij dat ik de kuur heb gedaan want ik had ook last van die pijnlijke onderhuidse ontstekingen, echt verschrikkelijk. Nu heb ik alleen wat last van hormonale acne en soms als ik te veel snoep (lees chocola haha) Mijn holy grail was palmers coconut handcreme, ik gebruikte hem toen alleen letterlijk voor alles haha x’D

  1. Frauke

   Ik ben echt blij dat je nog steeds tevreden bent het gedaan te hebben! Iets vet zoals handcrème kan echt heerlijk verzachtend voelen hè :). Zelf heb ik naar mijn gevoel niet zo’n last van alcohol, maar misschien voel ik het verschil pas na de kuur haha!

 3. Laila

  Hi! Wat een fijn artikel om te lezen wanneer je dezelfde molen doorgaat. Ik kom graag met je in contact en ben zo nieuwsgierig hoe de kuur nu loopt of is beëindigd.

  Ik hoor graag van je!

  Groetjes Laila

  1. Frauke

   Hi Laila! Sorry voor het late antwoord. Inmiddels ben ik 3 maanden van de Roaccutane af en voorlopig is er geen enkel puistje meer bijgekomen. Joepie! Ik wacht nog even af na de zomer hoe het vordert & schrijf dan misschien wel een update :-) Succes met jouw kuur, hoe bevalt die?

 4. Fatima

  Dames help ik heb 12 maanden dit geslikt ben nu alweer zonder 4 maanden verder en merk dat ik weer vette t zone krijg niet extreem als ervoor maar nergens kan ik terug vinden welke dag crème nou het beste dan past?

Geef een antwoord