Spruitjes uit de oven met butternut

Spruitjes uit de oven met butternut

Spruitjes uit de oven met butternut

Spruitjes, you either hate or love ’em! En wij lusten ze toevallig héél erg graag. Gekookt met lekkere puree en een goed stukje vlees, maar ook uit de oven. Yup, spruitjes kan je ontzettend lekker klaarmaken in de oven! Iets droger en krokanter, maar omdat we er allerlei lekkers bijdoen (inclusief een fijne dressing!) past dat juist heel erg.

Spruitjes uit de oven met butternut

Voor de ovenschotel heb je nodig:

 • spruitjes (zoveel als je zelf wil, dit aten wij met twee personen op)
 • een butternut pompoen (muskuspompoen)
 • voorgegaarde aardappeltjes in blokjes – kan je ook kant-en-klaar kopen
 • limoen
 • twee lookteentjes
 • peper, zout en olijfolie

Spruitjes uit de oven met butternut

Schil de pompoen en ontdoe ‘m van pitten. Snijd in kleine blokjes, ongeveer ter grootte van een halve spruit. Kuis je spruiten en halveer ze. Mix dit alles in een ovenschaal en bestrooi royaal met peper en zout. Plet de look, snijd in stukjes en bestrooi er de ovenschotel mee. Besprenkel met wat olijfolie en doe er het sap van ongeveer een halve limoen bij. Plaats dit voor ongeveer 3 kwartier in een voorverwarmde oven op 200°C. Doe de aardappeltjes ook in een ovenschaal en laat die even lang en warm meegaren.

Spruitjes uit de oven met butternut

Intussen kan je de vinaigrette maken. Een hele eenvoudige dressing met een erg aanwezige smaak, maar dat past juist heel fijn bij de warme en zoete groenten in je ovenschotel. Wees er wel zuinig mee! Wat je nodig hebt:

 • olijfolie
 • rijstazijn
 • mosterd

Spruitjes uit de oven met butternut

Doe twee eetlepels rijstazijn in een kommetje. Voeg daar, naar smaak, 2 à 3 theelepels mosterd aan toe. Werk af met nog een scheutje olijfolie, peper en zout. Mix goed door elkaar. Dit is geen saus die je royaal uitlepelt en waarmee je je maaltijd volledig overgiet, maar een extra beetje smaak om over je gerecht te sprenkelen.

Spruitjes uit de oven met butternut Spruitjes uit de oven met butternut

Na ongeveer drie kwartier à een uur is je ovenschotel klaar en zouden de spruitjes knapperig en de pompoen mals moeten zijn. De knoflook en olijfolie zijn dan heerlijk in de groenten getrokken en de limoen zorgt voor een frisse smaak. Serveer – eventueel met nog een stukje vlees of vis, wij hebben dit niet gedaan – samen met de gebakken aardappeltjes en een klein beetje dressing. Eet smakelijk! xo

11 Comments

 1. Sanne

  Hmmm ziet er heel lekker uit. Een keer wat anders, uit de oven! Maar even een vraagje, waar koop je nu nog pompoenen? Het seizoen daarvoor is toch al een tijdje voorbij?

  1. Arne & Frauke

   Bij ons in de winkel liggen ze nog gewoon! Maar klopt, het is een beetje laat. Je kan altijd van die pompoenstukjes kopen die al voorgesneden zijn, en anders is het ook een heel goed idee om de pompoen te vervangen door een andere zoete groente zoals wortel. Of zoete aardappel :-)

Geef een antwoord